Is een halve brexit misschien de oplossing?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Laat Schotland en Noord-Ierland in de EU blijven en Engeland en Wales uittreden, betoogt de Amerikaanse hoogleraar Kim Lane Scheppele in de Guardian.

Dat doet recht aan de uitslag van het referendum en geeft de pro-brexit aanhangers volop de gelegenheid nieuwe, voordeliger (handels)verdragen te sluiten met de EU. Engeland en Wales zouden dan een status krijgen die vergelijkbaar is met die van de Kanaaleilanden, het eiland Man en de met EU-landen verbonden voormalige koloniën.

0

Reacties (6)

#1 Cheradenine Zakalwe

Wil je schuimbekkende DUP’ers? Want zo krijg je schuimbekkende DUP’ers. :)

#2 Bismarck

“een status krijgen die vergelijkbaar is met die van de Kanaaleilanden, het eiland Man en de met EU-landen verbonden voormalige koloniën.”
Dat is nogal vaag omschreven. De genoemde gebieden hebben namelijk (zover ik weet) minstens vijf verschillende statussen (oa. wel/geen vrij verkeer goederen, binnen/buiten douane unie en dito interne markt), waarvan er een aantal alleen mogelijk zijn vanwege de de omvang (in inwoners en economische activiteiten) van de betreffende gebieden. Nu al vormt deze status (bv. in geval Kanaaleilanden) een groot probleem inzake belastingontwijking en -ontduiking, dat extreme proporties kan krijgen als bv. Londen in zo’n limbostatus terecht komt.

Daarnaast denk ik niet dat het VK akkoord zal gaan met Schotland en Noord-Ierland in de EU (het zou in ieder geval onmiddellijk leiden tot de val van de regering May), dus zoiets zou pas kunnen na afscheiding van beide naties van het VK (en dan zal Spanje om binnenlandse redenen gegarandeerd dwars gaan liggen over het EU-lidmaatschap van Schotland).

#3 Co Stuifbergen

@2: Als ze Gibraltar aan Spanje geven, lukt het misschien….

#4 Cerridwen

Wat is de zin van deze post? Het probleem van de brexit is zeker niet een gebrek aan mogelijke oplossingen. Het probleem is dat geen van deze oplossingen op dit moment een meerderheid in het Brits parlement heeft (en/of voor zover relevant geen akkoord van de EU).

Om voor de hand liggende redenen (zie Bismarck) kan dit idee ook zeker niet op een meerderheid rekenen en is daardoor ook niet een oplossing.

Bovendien is deze oplossing van een of andere buitenstaander afkomstig, dus speelt geen rol in het Britse debat.
Er zijn genoeg andere artikelen of ontwikkelingen waar je een brexit draadje mee kan genereren, die wel relevant zijn.

#5 Jos van Dijk

@4: Ik ben er ook van overtuigd dat dit het idee het nooit zal halen. Vond het wel een interessante gedachte vanuit de claim die met name door May voortdurend gepusht wordt: recht doen aan de uitslag van het referendum. De structuur van het VK biedt daar in theorie meer mogelijkheden voor, zoals dit gedachtenspinsel laat zien.

#6 Cerridwen

@5: Maar het is natuurlijk helemaal geen oplossing: ook in Noord Ierland en Schotland hebben mensen voor brexit gestemd, net zoals dat in Engeland mensen tegen brexit hebben gestemd.

Bovendien creëer je met deze oplossing een nieuw probleem, namelijk een grens tussen verschillende soorten gebieden van het VK. Is het dat de voor/tegenstemmers waard? We hebben geen idee, maar het heeft nogal impact.

Het voegt niets toe aan al bestaande oplossingen, zoals gewoon lid blijven of de deal van May.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*