Internet krijgt DRM

NIEUWS - Hoe internet steeds meer afgesloten wordt: Het W3C geeft groen licht voor het toevoegen van DRM aan Web-standaarden.

Open artikel

Reacties (3)

#1 zmc

Hohoho. Dat het W3C iets roept wil nog niet zeggen dat het gaat gebeuren. Het Internet en W3C zijn twee volstrekt verschillende dingen. Sterker nog, als autoriteit op dit vlak is het W3C volledig gemarginaliseerd en lijken ze het tot hun core business gemaakt te hebben om domme onrealistische dingen te roepen.

Zo zijn ze het beheer van de HTML-spec – toch hun vlaggenship – kwijtgeraakt aan de WHATWG-groep. En dat er nog altijd geen serieuze Do Not Track optie is komt omdat ze de wensen van de advertentie-industrie, die je toch aan je kant moet hebben bij zoiets, straal negeren.

Wat het Internet al dan niet krijgt wordt bepaald door een balans tussen wat de heren browserfabrikanten aanbieden en wat de content-aanbieders al dan niet willen publiceren. Een slimme standaardenorganisatie zoekt die balans en brengt partijen bij elkaar. Een domme standaardenorganisatie doet wat W3C doet: maar wat roepen, straal genegeerd worden en eindigen als onbetekenende margeclub.

Bovendien, aangezien het gros van de webbrowsers vandaag de dag Open Source is of een groot Open Source component (WebKit) bevat, zou het mij hoogst verbazen als de browser-leveranciers ervoor zorgen dat die EME-standaard straks in alle browsers zit. Wil u vandaag de dag DRM, dan hebt u vooralsnog MS Silverlight, Flash of desnoods Java nodig. En daarmee is 90% van de hedendaagse browsers uitgesloten. Ik acht het vrij onwaarschijnlijk dat dat snel veranderd. En mocht het toch veranderen, dan verandert er eigenlijk niets; bottom-line is immers dat het niet eenvoudig beschikbaar zijn van allerlei videomateriaal op Internet de grote driver achter piraterij. En hoe men het dan precies “niet beschikbaar” maakt moet men lekker zelf weten:P

#2 weerbarst

web

real world geeft geen snars om web of drm

#3 Spam

Waarom zou een content-provider niet zelf mogen bepalen wat er wel en niet met zijn content mag worden gedaan? Bij CD’s vond ik die DRM ook rete-irritant en de platenmaatschappijen die DRM gebruikten konden niet op mijn sympathie rekenen. Maar het was hun product. Iedere commerciële partij heeft het volste recht om slechte producten en diensten aan te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*