Instellingen en bedrijven mogen vaccinatiebewijs vragen voor toegang

Dossier:

De Gezondheidsraad heeft antwoord gegeven op de vraag of instellingen en bedrijven om een vaccinatiebewijs mogen vragen bij de toegang tot voorzieningen (het zogenaamde ‘coronapaspoort’): dat mag, mits het niet leidt tot verboden uitsluiting, discriminatie of schending van privacyregels. De overheid moet daarop toezien. Het kan bijvoorbeeld gaan om werkgevers, zorginstellingen, scholen, horecabedrijven of organisatoren van evenementen.

Lees hier het persbericht en hier het advies van de Gezondheidsraad.

Reacties (8)

#1 beugwant

Dat is ook de bevoegdheid van de gezondheidsraad? En of die overheid maar even wil toezien? Die laat het maar wat graag aan zelfregulering van de bezoekers over. Dat gaat dus helemaal goed komen.
En waarom die heisa? Kunnen die bedrijven en instellingen niet gewoon stiekem het BSN van de bezoekers googlen? Met zo’n antwoord ontstaat er alleen maar meer druk op de verdeling van de tot nu toe schaarse prikken. En als kindervrije vijftiger heb ik geen eerstgeborene als ruilmiddel. En ook geen airmiles.

#1.1 Frank789 - Reactie op #1

[ stiekem het BSN van de bezoekers googlen? ]

Hoe zie je dat voor je? Waar staat jouw BSN openbaar?

#1.2 beugwant - Reactie op #1.1

Intussen zo ongeveer overal. Het btw-nummer van zzp’ers (verplicht op elke factuur etc) was op basis van datzelfde BSN dat ze verder zo angstvallig geheim moesten houden. Welke hansworst dat bedacht heeft? Onlangs kregen die zelfstandigen voor de zaak een nieuw BTW-nummer; hun overal bekende persoonlijke BSN-nummer bleef ongewijzigd. “Want dat kon ‘het systeem’ niet aan.”
De kans dat je ’s winters in je blootje buiten in Siberië niet bevriest is weliswaar groter dan dat IT-projecten van onze overheid goed gaan, maar het zal toch eens moeten gebeuren.
Kijk eens naar de IT-vacatures bij de belastingdienst: een groter ratjetoe zul je niet snel vinden. Van de oudste systemen is de softwarekennis niet meer met pensioen maar al overleden. Dat houtjetouwtjes gedoe dat met elastiekjes en stukjes ijzerdraad al die als moerasgas opborrelende bedenksels uit de Kamer aan elkaar moet lijmen, kan het simpelweg niet lang meer houden.

#1.3 Frank789 - Reactie op #1.2

Dat van dat BTW nummer voor kleine zelfstandigen klopt ja, maar voor de rest kun je volgens mij niet (legaal) googelen naar BSN’s.
De rest van je overheid-IT verhaal slaat totaal niet op BSN’s googelen.

#1.4 Bismarck - Reactie op #1.3

De stiekem uit #1 hint al naar wat minder legaal. Ik meen recent nog iets in het nieuws gehoord te hebben over 5 miljoen BSN’s die al te koop zijn. Daarnaast kennen alle werkgevers het BSN van hun eigen werknemers, omdat ze verplicht zijn (of in ieder geval nog niet zo lang geleden waren) om een kopie van het ID (waar dat nummer ook op staat) te bewaren. En zo zijn er nog wel wat manieren om aan BSN’s te komen.

#1.5 Frank789 - Reactie op #1.4

Nog steeds geen googelen dus.

#2 beugwant

@1.3 Ik schreef ook dat ze stiekem moesten googlen. Niet iets dat voor brave burgers is weggelegd. Het BSN is exemplarisch voor de stoethaspelige benadering van data en IT door de overheid. Dat gaat van het uit handen geven van de verwerking van paspoortvingerafdrukken aan Franse paramilitaire bedrijven tot telefoontaps laten verzorgen door een ook jegens de opdrachtgever uiterst schimmig opererende Israëlische firma. Om van dat blinde vertrouwen in alles wat van over de grote plas komt nog maar te zwijgen.
Ze snappen het niet, ze kunnen het niet en het kan ze ook geen fuck schelen. Het huis staat in brand en de centrale stuurt een cliniclown met een kan olie.

#2.1 Frank789 - Reactie op #2

Nog steeds geen googelen dus.

De rest van je herhaalde overheid-IT verhaal slaat wederom totaal niet op BSN’s googelen.

Ondertussen nog geen enkele reactie of bedrijven om een vaccinatiebewijs mogen vragen bij de toegang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*