Immigranten uit Hongkong welkom in het Verenigd Koninkrijk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Britse leiders voelen een speciale verantwoordelijkheid voor Hongkong.

‘Johnson waarschuwt dat hij in de quasi-stadstaat kwistig zal strooien met miljoenen Britse verblijfsvergunningen als president Xi Jinping de plannen voor een nieuwe veiligheidswet die indruist tegen de Hongkongse autonomie niet intrekt.

Bijna 3 miljoen Hongkongers komen ervoor in aanmerking. Volgens de huidige regels zitten er beperkte voordelen aan de British National Overseas-pas. Bezitters mogen maximaal zes maanden in het VK verkeren. Johnson wil echter die voordelen fors verruimen: de bezitters kunnen straks in het VK wonen, werken, jaarlijks hun verblijfsvergunning verlengen en uitzicht krijgen op volledig Brits staatsburgerschap.’

Wat was ook al weer de reden waarom Johnson zoveel Britten vier jaar geleden wist over te halen om voor de Brexit te stemmen?

 

0

Reacties (7)

#1 Henk van S tot S

Wat was ook al weer de reden waarom Johnson zoveel Britten vier jaar geleden wist over te halen om voor de Brexit te stemmen?

Wil die blonde mafkees misschien iets gaan doen wat humaan lijkt, is het weer niet goed ;-)

#2 beugwant

De uitwerking van de Britse koloniale politiek door de eeuwen heen is over het algemeen desastreus te noemen, dus wanneer de Britten in de 21e eeuw eens een reparatiepoging ondernemen, siert ze dat.
Een praktische bijkomstigheid is dat de meeste Hongkongers een kleine tweekamerwoning al als riant zullen ervaren en ze spreken zowel Mandarijn, Kantonees als Engels.
Hmm, misschien is dat wel helemaal geen bijkomstigheid….

#3 Bismarck

@1: Wat een altruïst is het ook! Biedt ie hetzelfde ook aan bij inwoners van andere voormalige kolonies met een bedenkelijke staat aan democratie, zoals Pakistani, Sudanezen of Nigerianen? Anders zou zomaar ten onrechte het beeld kunnen ontstaan dat er toch een ander motief achter lijkt te zitten en dat gaan de linkse media (pleonasme!) zeker uitbuiten.

#4 gbh

@3: Die analogie gaat op als als Hong Kong zelfstandig was geworden, niet bij een getekend akkoord tussen China en het VK, waarbij China het akkoord niet naleeft. Mag trouwens veel harder tegen geageerd worden, ook door de EU, want als China dit al niet na komt wat dan wel?

#5 Bismarck

@4: Feest voor Somalilanders, Westkameroenezen en Kashmiri dus?

#6 Jos van Dijk

@5: Voeg de halve wereld er aan toe. Johnson zal zich voor geen mens sterk maken. Alleen het eigen belang telt. Deze move is volgens mij uitsluitend ingegeven door de vrees dat hij door als Brits premier helemaal niets te zeggen inlevert op zijn populariteit.

#7 lmgikke

@4 niet nakomen van afspraken? toen de Britten Hong Kong overdraagden aan de Chinezen, werd er artikel 23 afgesproken.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hong_Kong_Basic_Law_Article_23

“shall enact laws on its own to prohibit any act of treason, secession, sedition, subversion against the Central People’s Government, or theft of state secrets, to prohibit foreign political organizations or bodies from conducting political activities in the Region, and to prohibit political organizations or bodies of the Region from establishing ties with foreign political organizations or bodies.”

Sinds 1997 is er geen invulling gegeven aan dat artikel door Hong Kong.

De Britten hadden er voor de overdracht voor kunnen zorgen dat dit geregeld was, hebben ze niet gedaan.

De Britten hadden Hong Kong ook onafhankelijkheid kunnen geven, hebben ze niet gedaan.

De Britten hadden Hong Kong ook nooit hoeven koloniseren, hebben ze toch gedaan.

De Britten hadden die miljoenen Hong Kongers geen valse beloften moeten doen met die ‘paspoorten/speciale status’ die waardeloos bleek na 1997, hebben ze wel gedaan.

Dus ja, Boris moet wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*