‘IKEA omzeilt Nederlandse wet met Slowaakse chauffeurs’

Zo kopt de Volkskrant:

IKEA omzeilt Nederlandse wetgeving voor transport door de inzet van goedkope Slowaakse chauffeurs. Het meubelconcern gebruikt hiervoor een Slowaaks uitzendbureau. De vakbond FNV heeft vanwege deze praktijk een klacht ingediend bij de inspectie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. […]

Oost-Europese chauffeurs wonen weken, zo niet maanden in hun vrachtwagen. Ze zouden minimaal een weekend in de veertien dagen buiten hun vrachtwagen moeten overnachten. Ze rijden volgens de Europese wet te veel ritten in Nederland. Bovendien worden ze onderbetaald. Wie in Nederland werkt hoort ten minste het Nederlandse minimumloon te krijgen.

Een Slowaakse chauffeur verdient 420 euro bruto per maand, blijkt uit contracten die in het bezit zijn van de Volkskrant. Dat loon wordt met onkostenvergoedingen opgekrikt tot 1.300 euro netto. Een ervaren Nederlandse chauffeur komt in een vergelijkbare situatie op 3.000 euro netto uit.

IKEA ontkent en beweert volgens de wet te handelen.

Open waanlink

  1. 4

    Wat ik nou opvallend vind is dat berichtje nauwelijks aandacht trekt terwijl het gaat over het uithollen waar onze hele maatschappij voor stond: namelijk dat als je hard werkt je een levensvatbaar loon verdient. Het stelselmatig ondergraven daarvan en het niet optreden tegen dit soort praktijken (joehoe PvdA?) heeft gevolgen voor ons allemaal hier. Maar ja, een trol als Leon de Winter is toch klaarblijkelijk belangrijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren