‘I was a warehouse wage slave’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het zoveelste inkijkje in de praktijken in een magazijn van een online verkoophuis. Hoe werknemers emotioneel en fysiek worden kapotgemaakt: alles om ze maar steeds harder te doen rennen.

En hoe denkt u dat die spullen die u via het internet aanschaft tegen dergelijke spotprijzen bij u op de mat belanden?

Open artikel

Reacties (42)

#1 Bolke

tja als ze de prijzen verhogen om de mensen beter te betalen / behandelen dan koopt niemand het meer en gaan de mensen klagen dat ze geen werk hebben.

#2 lurker

@1: Lekker makkelijke houding als je er zelf niet hoeft te werken.

Dit soort toestanden zijn prima aan te pakken met strengere regelgeving voor bedrijven, maar het gevolg zal inderdaad zijn (shock! horror!) dat online winkels iets duurder worden. Dat hoeft op zich ook geen probleem te zijn, zolang een fatsoenlijk minimumloon ook onderdeel is van die regelgeving.

#3 Bolke

@2: Klopt, maar het verschil is dat er niemand hoeft te werken, het is geen strafkamp hoor, mensen zijn vrij om weg te gaan, er staat heus niemand aan de deur met een wapen om ze binnen te houden.

#4 frankw

HEt zou ook nog eens helpen als die grote online bedrijven daadwerkelijk winstbelasting gaan betalen, want daar weten ze ook onderuit te komen.

#5 lurker

De waanlink stamt overigens uit 2012. Deze week werd duidelijk dat hoger geplaatste werknemers het niet veel beter hebben bij Amazon:

Nearly every person I worked with, I saw cry at their desk.

emails arrive past midnight, followed by text messages asking why they were not answered

Another employee who miscarried twins left for a business trip the day after she had surgery. “I’m sorry, the work is still going to need to get done,” she said her boss told her.

A woman who had breast cancer was told that she was put on a “performance improvement plan” — Amazon code for “you’re in danger of being fired” — because “difficulties” in her “personal life” had interfered with fulfilling her work goals.

#6 lurker

@3: Maar waarom zou je als samenleving willen dat zulke werkplekken bestaan? Waarom moet een deel van de bevolking ongelukkig zijn (al dan niet vrijwillig – als je een gezin moet onderhouden is simpelweg ontslag nemen niet echt een serieuze optie) zodat de rest goedkope DVD’s kan blijven bestellen?

#7 Bolke

@6: Ik wil dat niet en ik snap je betoog en de meeste mensen verfoeien dergelijke werkgevers op de diverse internet fora, direct nadat ze weer wat goedkope chinese rommel hebben besteld bij dergelijke bedrijven.

#8 Henk van S tot S

En nu begint AH (naast bol.com) nog een extra online boodschappenwinkeltje:
Zouden ze die nog slechter gaan betalen dan het huidige lagere personeel?
;-)

#9 lurker

@7: Ja klopt, dat is de huidige situatie. Ik maak me er ook weleens schuldig aan, gewoon omdat het voelt alsof mijn goedkope bestelling ook niet uitmaakt tussen al die miljoenen andere pakketjes.

En toch ben ik optimistisch dat we wel kunnen veranderen. Bijvoorbeeld door op andere partijen te stemmen of door meer mensen bewust te maken van de situatie. Zoals je zelf al zegt: bijna iedereen heeft een hekel aan bedrijven die hun personeel uitbuiten, het is alleen moeilijk om daar in je eentje iets tegen te doen.

#10 Bolke

@9: Probleem is dat de gehele mensheid graag voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten lijkt me dit dus alleen oplosbaar door strikte controle van dit soort bedrijven op arbeidsomstandigheden, maar dat levert weer het probleem op dat dit soort bedrijven dan verhuizen naar landen die niet zulke controles uitvoeren.

#11 lurker

@10: Dat lijkt me in dit specifieke geval nou juist geen gevaar. Amazon kan haar Amerikaanse bestellingen moeilijk gaan versturen vanuit China of India. De verzendkosten zouden meteen verdriedubbelen. Laat dus maar komen die strikte controles.

#12 Bolke

@11: Niet China of India, maar wat dacht je van mexico?
En versturen vanuit China kunnen ze tegenwoordig ook al gratis aanbieden, alleen als je het snel wilt hebben dan ga je betalen en dan nog betaal je voor bezorging tussen 3 en 7 dagen 10 euro.

En zelfs al zou dat niet kunnen dan loop je het risico dat dat soort bedrijven op automatisering gaan inzetten en de menselijk factor er helemaal uit halen.

Zolang de mensheid hebberig is zal dit probleem blijven bestaan ben ik bang.

#13 Inca

@12, ik vind het niet eenvoudig om te voorspellen wat precies de gevolgen zijn bij verplaatsing naar Mexico, maar ik denk dat het de zaken er niet meteen erger op zou maken.

Het hele verhaal is verder inderdaad al een tijd oud, maar er spreekt wel opnieuw de enorme haat voor mensen uit. Veel dingen lijken meer vanuit een sadistisch dan vanuit een economisch principe. Het vernederen en machteloos maken van de werkers is een doel op zich.

Het mantra ‘het moet van de consument’ en ‘we kunnen er niks aan veranderen’ duiden nogal op een externe locus of control. Nergens voor nodig. We hebben als mensen bewezen dat we best wel heel rigoreus dingen kunnen veranderen.

#14 zuiver

Onbegrijpelijk dat dit soort orderpicking niet met robots wordt uitgevoerd. Simpel magazijnwerk is standaard te automatiseren. Heb ik 30 jaar geleden al eens gedaan voor een farmabedrijf, moet met dit soort bedrijven zeker kunnen en hoeft niet schreeuwend duur te zijn, techniek is verbeterd. Daarbij: ontsla al die lui die nu die orders samenstellen, moet je eens kijken wat je overhoudt. Gewoon standaard werk binnen het kapitalisme: schaalvergroting, automatisering en alles door robots laten doen. Een mannetje achter de knoppen en de rest in de raad van bestuur en naar de beurs met die hap. Nog wat marketinglieden die de schappen vullen en winst maximalisatie naar slechts enkelen. Wat willen we nu eigenlijk? Werk? Rot op jongens. We willen spullen en zo goedkoop mogelijk die we kunnen kopen voor het basisinkomen.

#15 zuiver

@12: Inderdaad. Ik heb Capital in the twenty-first century van Piketty gekocht in New-Dehli voor 19 euro (minder dan de helft) en met 3 euro verzendkosten. Het werd aan de deur bezorgd in een godverlaten negorij met een auto. God wat moest ik lachen dat ik dat boek zo kon krijgen!

#16 Bolke

@14: Omdat in landen als de VS waar arbeidsrechten en minimumloon praktisch niet bestaan mensen nog altijd goedkoper zijn dan robots.

#17 su

@16 In de VS is er een federaal geregeld minimumloon waar alle staten aan gebonden zijn.

#18 Bolke

@17: weet ik maar die is zo laag ($7,25) dat het praktisch moderne slavernij is.

#19 Henk van S tot S

@18:
+ nog een aantal illegale arbeiders, die dit niet eens zullen halen.

#20 Bolke

@19: + dat de meeste minimumwage mensen ook geen volle werkweek krijgen kwa uren waardoor ze geen aanspraak kunnen maken op de vaak veel betere zorgverzekering van de werkgever ipv overheids gezondheidszorg.

#21 Inca

@14, precies, technisch zou dat prima kunnen, en economisch ook.

Maar de schrijver beschrijft bv hoe je geen riem aankunt omdat je dan elke keer problemen krijgt met de metaaldetector, terwijl je ontslagen wordt als je broek afzakt en er inkijk is, waardoor ze haar broek ophoudt met schoenveters. Dat heeft niets meer met economische voordelen te maken, dat gaat over het vernederen van mensen. Bullying, pesten, in zuiverste vorm.

@18, eea nog prima uitgebreid met het in schuld houden van mensen (werkte goed ten tijde van de mining companies, nu in een modern jasje gegoten maar nog net zo effectief.)

#22 zuiver

@21: Precies technisch geen probleem en dus moet je afvragen waarom het niet gebeurt.

Mag ik een idee lanceren? Dit soort slavenwerk zal altijd blijven bestaan en het basisloon zal nooit tot stand komen. Simpelweg omdat vrije tijd mensen tijd geeft om na te denken over het hoe, wat en waarom van hun bestaan. Over de naakte waarheid.

Wij tikken hier stukjes en commentaren die soms raken aan die waarheid. Maar waarom denkt u dat de pleuris nooit uitbreekt? Simpelweg omdat zij die daar de meeste reden voor hebben de tijd er niet voor krijgen en tegen de tijd dat ze die tijd wel hebben zijn ze uitgeblust en geconditioneerd.

Al die robots die tijd vrij maken, maken het hard nodig om de slavernij, dwang, bullying en verder… terug in het leven te roepen. Soms van ver weg maar echt dood zijn die activiteiten natuurlijk nooit geweest. De mens wist dat ze ooit weer nodig zouden zijn.

De Amerikaanse politie snapt het, het leger snapt het, Amazon snapt het. Nu alleen wij nog.

#23 Bolke

Precies technisch geen probleem en dus moet je afvragen waarom het niet gebeurt.

Omdat robots in dit geval duurder zijn als menselijke slaven, als dit pakhuis in Nederland had gestaan dan waren robots goedkoper geweest vanwege de veel strengere regelgeving hier omtrent arbeid.
Neem nou maar gewoon aan dat als robots goedkoper waren geweest die mensen allang werkeloos thuis hadden gezeten.

#24 Anton Evening

@23: Jep. Maar ik neem ook aan dat mexico al lang overwogen is en om wat voor reden dan ook niet als beter alternatief wordt gezien, ondanks de lagere lonen.

Bijvoorbeeld minder betrouwbaar, diefstalgevoeliger, te grote impact op snelheid van de onderneming.

Wet en regelgeving in de VS zal daarom zeker zin hebben.

#25 Bismarck

@23: “als dit pakhuis in Nederland had gestaan dan waren robots goedkoper geweest”
Dat is maar de vraag. Als ze in Nederland (net als in Duitsland) werklozen laten werken zonder vergoeding, dan kan het zeker goedkoper dan met robots. Die werklozen klagen toch niet over arbo-omstandigheden, want dan worden ze gekort op hun uitkering. zo’n constructie doet wel je punt van #3 teniet.

#26 Joost

@bolke #3: Sorry dat ik even terugga naar die oude reactie, maar dit viel me op:

er staat heus niemand aan de deur met een wapen om ze binnen te houden.

Niet letterlijk natuurlijk, maar voor veel van die mensen is dit het enige soort baan dat ze kunnen krijgen. Dat maakt ze zeer afhankelijk en kwetsbaar. Er staat dan misschien niet letterlijk iemand aan de deur met een wapen, maar figuurlijk vaak wel.

Dat “je kan toch weggaan wanneer je wil” is zo’n typisch hogeropgeleiden-argument, dat vooral voor de onderkant van de samenleving totaal niet opgaat.

#27 tigger

@26:
De gewapende mannetjes (sheriff) komen langs om je het huis uit te zetten als je de huur niet kunt betalen. Dus die is in de VS nooit ver weg voor deze inkomensgroep.

#28 Dehnus

@18: https://www.minimumloon.nl/ Die is in Nederland niet zo veel hoger hoor. Helemaal met het aantal “vrijwilligers” dat er tegenwoordig bij komt die “mogen” werken voor hun “uitkering”.

Wat is de regering toch lief dat we dat mogen ;).

Maar dit is gewoon letterlijk een return naar de oude indus. rev. tijd. Het enige wat nog mist is een deel van het loon uitkeren in “Ruttetjes” of “Samsomtjes” of whatever de groot kapitalist als eigen geld mag drukken. Waardoor hij alleen maar in kan kopen bij de winkels van deze persoon zelf en er dus weer bespaart kan worden.

Maar dat zal zo ook wel komen, want de bevolking word er al op klaargestoomt met een “Anti Euro haat” (net zoals in de VS jegens Dollar trouwens), zodat je straks in keiharde “Geertjes” uitbetaalt kan worden. Die natuurlijk alleen als geldig betaalmiddel werken bij “Groot Grutter Geert! Voor al uw echte Hollandsche (eigenlijk Limburgsche, maar ja niemand moet een Limburger) waar!”.

Ik doe er wat lachend over, maar verdorie we zijn toch echt al goed op weg naar die nachtmerrie.

#29 Micowoco

Denemarken wil volgend jaar cash afschaffen, NL is de volgende. En wie niks op de bank heeft, kan waarschijnlijk met Geertjes aan de slag, ja.

#30 Henk van S tot S

@29:
’t zou natuurlijk ook gewoon een truc kunnen zijn om illegalen, zwervers e.d. te weren of te laten verhongeren ;-)

#31 Dehnus

@29: Jup dan krijg je een “Bonus kaart” waar een nummertje opstaat dat hoger en lager word zodat je wat “calloriehoudend materiaal” kan aanschaffen voor jezelf om zo verder te werken voor de 1%.

De Zwarte markt is er alleen voor de 1% WEN ER MAAR AAN! (althans dat vinden ze, maar die hobby tuinder die wat voedsel verbouwt kan dan ook kapot natuurlijk).

#32 Joost

@29: Onzin. Denemarken wil sommige bedrijfstakken de mogelijkheid geven cash te weigeren. Dat is nogal wat anders dan jij claimt: http://finextra.com/news/fullstory.aspx?newsitemid=27322

#33 Inca

@32, dus als je zo’n verandering maar in kleine stapjes breekt kan niemand ooit tegen zijn? Handig.

#34 Dehnus

@32: Het is gewoon de eerste stap, met “gevoels bespelers” als Meneer van Abba in Zweden die maar drukken om het erdoor te krijgen.

Wat je krijgt is dat dan mensen gewoon weer terug gaan naar ruilhandel en het later vervangen door hun eigen versie van geld. Bijvoorbeeld schuldbriefjes.

#35 Joost

@33: Ik ben niet zo’n fan van het “glijdende schaal”-argument.

Daarnaast constateer ik slechts dat wat #micowoco zegt niet klopt. Dat je ook niet blij bent met hoe het wel zit is begrijpelijk, maar irrelevant :-)

Ikzelf ben er ook niet zo blij mee, overigens.

#36 Inca

@35, en dat terwijl je in een aantal processen die glijdende schaal toch echt duidelijk kunt waarnemen, vooral als je eens achterom kijkt en ziet wat 10 jaar geleden nog ondenkbaar was.

@34, het is nauwelijks de ‘eerste’ stap te noemen overigens. Het omzetten van allerlei concrete methoden naar een digitale (maar bovendien traceerbaardere en bovendien voor de consument duurdere) variant is behoorlijk duidelijk aanwezig in allerlei zaken.
(Zal ik de ov-chip hier voor de goede orde maar noemen?)

#37 Dehnus

@36: Ik heb helemaal geen probleem met een elektronisch alternatief. Daar ben ik zelfs voor, maar je moet altijd een fallback middel hebben zoals munten of papier. Dit om handel te stimuleren maar ook de hobby boer en de beunhaas zijn winkel te stimuleren.

En dat is het probleem met de OV chip kaart, het is een onderdrukkend systeem geworden waarmee je geen kaartjes meer in de trein kunt kopen. Dit is vervangen door dure boetes en met het “veiligheidsgevoel!” excuus hebben ze het ook zo ver weten te krijgen dat we nu alleen welkom zijn op een station als je zo’n kaart hebt.

#38 Inca

@37:

waarmee je geen kaartjes meer in de trein kunt kopen

Da’s natuurlijk niet waar, dat kon al jaren niet meer behalve met een gigantische toeslag.

Persoonlijk vind ik het een groot probleem dat de controlebalans erg omslaat: de reisbedrijven en de overheid kunnen alles van jou controleren, zelf heb je juist geen greep meer op wat er berekend en afgeschreven wordt, daarin moet je geheel vertrouwen op het systeem. Dat geldt ook bij pin en dergelijke.

Daarnaast (en ik heb het idee dat we hier een beetje offtopic gaan maar ik noem toch even waarom het afschaffen van cash ook een veiligheidsrisico is) wordt electronische betaling juist door die afstandsfunctie misbruikt. Geld kan gejat worden, zeker, maar skimming, creditcardfraude, phishing die uitlokt tot overboekingen, automatische incasso’s, diefstal waar je pincode wordt afgekeken of afgedwongen wordt, het zijn wel dingen waar ook daadwerkelijk problemen mee ontstaan. In de meeste gevallen krijg je dat weer vergoed (maar niet altijd!) maar wij betalen daar uiteindelijk toch voor.

Het afschaffen van cash geeft bv een probleem als je een gepast bedrag meeneemt naar bv een evenement, zodat je zeker weet dat wat er ook van je gejat wordt, het nooit meer is dan wat je meeneemt.

De nadelen daarvan worden afgewenteld op de mensen die er de dupe van zijn, en dat zonder erg veel aandacht ervoor.

#39 Dehnus

@38: Sorry maar ik ben Noors gewend, je krijgt hier 30 Kroner er bij op en “that’s it”. Je kunt gewoon een kaartje in de trein kopen dat maar ietsjes duurder is. Geen gezanik over boetes enzo. Hoewel het er hier ook aan zit te komen hoor, bijvoorbeeld in Oslo met het openbaar vervoer dat kaartjes bij de chaufeur kopen gewoon een goede 40% duurder zijn en ze daar meer op zwart rijden controleren dan kaartjes bij de chaufeur/machinist kopen.

Dus het zal hier niet veel anders meer zijn in een goede 10 jaar. Dan zullen ook hier de meeste conducteurs vervangen zijn door “BOAS” met een bonnetjesprintmachine.

#40 Joost

@36: Kan je wat voorbeelden geven van het moeilijker maken om te betalen met cash, wat 10 jaar geleden ondenkbaar was?

#41 su

@40 Treinkaartjes.

#42 Inca

@Joost, ik zou zweren dat ik de ov-chip al genoemd had, precies in die post.

Maar daarnaast: parkeren, met registratie op kentekenniveau.

De bieb kent nu ook nog alleen maar betalen met saldo. Dat kun je wel weer met muntjes bij een automaat doen, maar het is wel een typisch voorbeeld van moeilijker.

En het welbewust ontmoedigen van cash: de pinkassa’s bij de AH. (Na een tijdje de overige kassa’s steevast onder te bemannen en de pinkassa’s open te houden zelfs als er niemand stond, lijkt men daar nu toch een beetje op terug te komen, maar vast niet voor lang.) En niet te vergeten, het verdwijnen van de pinautomaten zelf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*