‘Dat huilen is normaal hoor, baby’s voelen geen pijn’

tl; dr: Nog geen dertig jaar geleden werden zware operaties op te vroeg geboren baby’s zonder verdoving uitgevoerd. Artsen waren verbaasd over de hoge sterftecijfers, maar ja, te vroeg geboren babies, complicaties, moeilijke groep hè. Totdat iemand eens op het heldere idee kwam om met verdoving te opereren.  Wat er toen gebeurde….

Leuke thuisopdracht: Leg de gedachte achter ‘baby’s voelen geen pijn’ eens uit aan een homeopathie/alternatieve geneeswijzes-gelover.

 

 

 

Open waanlink

 1. 3

  Baby’s voelen geen pijn

  Wie had dat verzonnen en hoe was die persoon op dat idee gekomen? Eerst zagen ze de pijnzenuwen niet en nu wel. Hoe kan dat? Ik kan me nog wel van een college herinneren dat in de jonge jaren van de anesthesie de opvatting heerste dat vrouwen meer verdoving nodig hadden en negers minder.

 2. 8

  @2: ik doel eerder op ‘alternatieve geneeswijzes’, waar homeopathie ook onder valt. Maar goed, mijn punt blijft dat als dit de uitgangspunten/vooronderstellingen van de ‘westerse geneeskunde’ van nog geeneens zo heel lang geleden zijn, dat kritiek op andere geneeswijzes dan toch wel een beetje is alsof de lamme de blinde uitscheldt.

 3. 9

  @5

  In die WC-Eendcherrypicklink was vooral de ‘ingezonden brief’ van dokter B. Bermond, die op de sportvisserswebsite werd aangereikt als wetenschappelijke publicatie, tenenkrommend.

  De meest recente, onafhankelijke review over vissen en pijn tot nu toe:

  https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10071-014-0761-0

  Ik zou daar zelf aan toe willen voegen dat, als vissen geen pijn zouden voelen, ik me voorstel dat ze er als melaatse stompjes bij zouden zwemmen, beschadigd en bedekt met geïnfecteerde wonden—rijp om uit te sterven/uit de genpoel te verdwijnen. Pijn is een van de belangrijkste sensaties die je gedrag acuut veranderen om te voorkomen dat je lichaam te hard wegslijt door met name mechanisch trauma. Net zoals dingen die vies smaken of ruiken: die zijn meestal ook niet gezond. Hoe acuter de noodzaak om gedrag aan of af te leren, hoe heviger de (onprettige) sensatie die je ervan ondervindt.

  [img]https://i.imgur.com/YpoXuq6.gif[/img]

 4. 10

  @6: Jup, en planten kunnen zelfs voelen wanneer je gaat snoeien. Planten zijn eigenlijk een zenuwstelsel waar de hersenen in de grond zitten en de voeten naar de hemel reiken ;).

  Ze zitten ondersteboven, maar het is echt niet zo dat ze niks voelen of kunnen waarnemen. Zijn hele leuke, mooie, onderzoeken en documentaires over.

  Planten leven langzamer, maar leven echt wel :P.

  En ja: Ze slapen ook (rusten is een beter woord :) ).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren