‘Het kabinet ontwikkelt plannen om groei aantal zzp’ers in te dammen’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Aldus het FD:

Het kabinet ontwikkelt plannen om de groei van het aantal zzp’ers in te dammen: fiscale faciliteiten als de belastingaftrek voor zelfstandigen moeten verdwijnen en voor werkgevers wordt het minder aantrekkelijk om zzp’ers in te huren.

Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp) groeit hard. Van 632.000 in 2009 naar 800.000 dit jaar en bij ongewijzigd beleid naar één miljoen in 2020. Daardoor stijgen ook de kosten voor de schatkist: zzp’ers maken gebruik van fiscale faciliteiten als de zelfstandigen- en startersaftrek, en de winstvrijstelling voor het midden- en kleinbedrijf. Omdat zelfstandigen minder belasting betalen dan werknemers, maar wel beroep doen op een deel van de sociale zekerheid, is de angst dat zij het stelsel steeds meer ‘uithollen’.

Open artikel

Reacties (10)

#1 Vipsania Agrippina maior

Kan me nu toch niet aan het idee onttrekken dat het ideaal van dit kabinet is dat iedereen in vaste dienst bij een bank of verzekeringsmaatschappij werkt…tegen minimumloon.

(48-urige werkweek natuurlijk want we moeten wel concurreren met China, paar elektrische auto’s maar niet teveel, elke dag een glas wijn maar niet teveel, eigen risico mmm, 700 euro of zo? Oh en vergeet niet bang te zijn voor de clownterreur.)

#2 Amateur Commenter

Ook mooi hoe de 2e kamer ook hier weer de boel loopt te spinnen. ZZP-ers liggen aan het subsidie-infuus in plaats van dat zij belastingkortingen krijgen. Nog even en een ZZP-er is een werknemer zonder pensioen, bijstand of verzekering.

Eens kijken hoe lang de grote media deze spin netjes durft over te nemen nu ook haar groepen onder druk komen te staan.

#3 Jeroen Laemers

@2:

Ergens klopt het natuurlijk wel dat zzp’ers worden gesubsidieerd. Een belastingkorting kan mijns inziens ook een vorm van subsidie zijn. Denk bijvoorbeeld aan de HRA.

Maar het alternatief voor deze subsidie is uiteraard dat behoorlijk wat zzp’ers in de ww of bijstand zouden zitten. En dat wil je als overheid al helemaal niet.

In plaats daarvan leveren zzp’ers nu in veel gevallen (te) goedkope arbeid aan opdrachtgevers, die daardoor nog het meest van alle zzp-kortingen profiteren.

Dus eigenlijk zou je een manier moeten verzinnen om bedrijven meer te laten betalen voor de arbeid van zzp’ers (in verhouding tot reguliere loonarbeid), in plaats van de belastingkortingen voor die groep te beperken.

Maar ja, hoe doe je dat?

#4 McLovin

Heh, kom op zeg, beetje participatiemaatschappijen. Past prima in lijn dit voorstel; niet meer steunen op de overheid met je fiscale ZZP voordeeltjes. Je klopt maar gewoon bij je buren, familie en vrienden aan om rond te komen (kommetje soep ofzo, wellicht hebben ze ook nog wat kliekjes die ze zelf niet meer op willen eten of wat oud brood)

#5 tan

Dus eerst grote bedrijven uitgebreid faciliteren om personeel voorheen in loondienst in de (schijn)zelfstandigheid te rossen,
vervolgens deze mensen (succes is een keuze) nogmaals pakken,
boven op andere “eerlijke” maatregelen als superextra huurverhoging met nog een schep er bovenop in de sociale huursector want woz anders berekenen. Hoe nomen ze dat in de reclame ook alweer? stapelkorting? grote partij voordeel? hamsteren?

#6 Micowoco

Naar boven likken en naar onderen trappen, meer is het niet.

Een ondernemer die het vanwege de crisis tegenzit, verdient weinig en is daarom volgens Rukke & Co “geen echte ondernemer”.
Niet dat ze zelf ooit iets hebben meegemaakt wat op armoede lijkt, of hard werken als een bouwvakker.

#7 Mario

“Het kabinet is niet bezig met plannen om het aantal zzp’ers terug te dringen. Wel studeert een onafhankelijke ambtelijke werkgroep op de positie van zzp’ers op de arbeidsmarkt.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3777439/2014/10/28/Kabinet-niet-bezig-met-terugdringen-zzp-ers.dhtml

#8 Lethe

Nee echt, het staat er:
“De ambtelijke werkgroep, bestaande uit medewerkers van diverse ministeries, het Centraal Planbureau en een onafhankelijke voorzitter, moet nagaan hoe het komt dat het aantal zzp’ers zo is gegroeid.”

#9 Nonkel

@8: Altijd geyl, een interdepartementale onafhankelijke werkgroep die wat mag gaan uitzoeken in samenwerking met betrokken partijen. De natte droom van elke ambtenaar. Dat wordt baantje erbij versieren. Waar kan ik me aanmelden?

#10 Bolke

ZZP = Zeurpiet Zonder Poen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*