IS heeft forse terreinwinst in Syrië geboekt sinds luchtaanvallen begonnen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

The Daily Beast:

A map developed by the Coalition for a Democratic Syria (CDS), a Syrian-American opposition umbrella group, shows that ISIS has nearly doubled the amount of territory it controls since airstrikes began last year.

“Assessing the map, ISIS has almost doubled its territorial control in Syria. But more importantly, the number of people who now live under ISIS control has also increased substantially,” CDS political adviser Mouaz Moustafa said.

De reactie van het Pentagon:

“Yes, they have gained some ground. But we have stopped their momentum,” one Pentagon official told The Daily Beast.

Het artikel vertelt niet of deze terreinwinst vooral het gevolg is van regelrechte veroveringen of het overlopen van andere milities naar IS.

Dat laatste is op zijn minst een belangrijke factor.

Niettemin: het gaat niet de goede kant op in Syrië.

Open artikel

Reacties (4)

#1 Toko Senang

Laten we ons terugtrekken uit Afghanistan, Syrië en welk Moslim Land dan ook. Wie we er ook steunen, er is altijd een tegenpartij die uit deze steun een reden haalt om het westen iets te verwijten.

Laten we eens ophouden om de westerse morele superioriteit te willen exporteren naar landen buiten de westerse wereld. Jarenlang verblijf in moslimlanden, de huidige reacties van moslims op de aanslag in Parijs, maar ook de Chinese reacties op de mensenrechten doen mij inzien dat het een doodlopende weg is. Ook andere landen in Azië houden er hun eigen moreel kompas op na.

Wij zijn overtuigd van ons gelijk, de anderen van hun gelijk. Er is geen toenadering, alleen een toenemende haat tegen ons. En we hebben foutgezeten door dictators af te zetten. Saddam was een schurk, maar de meeste Irakezen hadden het niet slecht. Assad idem dito. China vaart een andere koers, gericht op welvaart voor de bevolking, maar laat geen tegenspraak toe.

Let’s agree to disagree. En laten we dan afspreken dat we open staan voor dissidenten uit deze gebieden, maar wel onder de strikte voorwaarden dat ze achter onze normen en waarden staan. Het geeft meer te kiezen voor iedereen in plaats van de westerse kijk op normen en waarden.

#2 Cerridwen

Dit artikel heeft niets met een zorgvuldige analyse te maken van de militaire situatie in Syrië, en alles met het maken van een politiek punt. Zorgwekkend dat Jeroen Laemers dat niet ziet. Het conflict in Syrië is namelijk uitzonderlijk goed in kaart gebracht, terwijl dit artikel alleen in algemeenheden over de situatie in Syrië praat. Die ’terreinwinst’ wordt nergens geëxpliciteerd, om welke gebieden gaat het precies?

Je kan dit zelf eenvoudig checken, bijvoorbeeld door de vrij goede kaarten van DeSyracuse van 8 september (voor de bombardementen) en 8 januari te vergelijken:

8 september:
http://www.agathocledesyracuse.com/archives/44

8 januari:
http://www.agathocledesyracuse.com/archives/227

Het enige grote verschil is de terreinwinst rond Kobani, en de grootste terreinwinst was gebeurd voordat de bombardementen in ernst begonnen.

Een eerlijker verhaal zou dus zijn dat sinds het begin van de bombardementen het gebied van IS is gestabiliseerd. De opmars is dus gestuit – maar er zijn ook geen gebieden op IS teruggewonnen.

#3 Hans Verbeek

De drone-vloot van de VS is overbelast.
http://gizmodo.com/report-the-american-drone-fleet-is-stretched-to-breaki-1677480990
Full-spectrum dominance blijkt toch moeilijker dan gedacht. De militaire macht van de VS is net als de economische macht aan het afkalven.

#4 tigger

Als je ergens vanuit mag gaan bij radicale gekken is dat ze elkaar gaan afslachten als er geen gemeenschappelijke vijand is. Gewoon een jaartje niets doen en er blijft niets van over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*