Hans Alders is de Hans Hillen van de PvdA

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Bert Wagendorp: Hans Alders is de Hans Hillen van de PvdA. Beide manipulators die louter de belangen van hun opdrachtgevers en de eigen portemonnee in het oog houden.

Open artikel

Reacties (2)

#1 Joop

Hans Alders kan er wat van wat betreft milieustrafrecht, het maakt hem echt geen donder uit! Daarom hadden rechtse partijen geen problemen met hem als minister.

(Uit eigen verslag boek De effectiviteit van bestuurlijke en strafrechtelijke milieuhandhaving (WODS) van N. Struiksm, J. de Ridder en H.B. Winter (2007)) – helaas geen paginanummers)

In 1985 kwam de latere minister Aalders tot de volgende conclusie op een studie over milieuwetgeving. Met als titel ‘De zwakste schakel in de reguleringsketen’:

‘Straffen is immers de archilleshiel van het legale geweld. Aldus Foucault. Naarmat het gezag dat normen wil handhaven zwakker is, pleegt zijn strafrecht omvangrijker en harder te zijn. In die zin moeten we het veel aangehaalde adagium bezien, dat milieustrafrecht ‘ultimum remedium’ moet zijn. Niet, omdat het strafrecht slechts van toepassing is, wanneer alle andere middelen en met name bestuurlijke zijn uitgeput, maar het recht in gedaante van strafrecht zichzelf ‘in het vlees snijdt’”

En dat ging zelfs nog verder:

‘Al lang was de handhavingsfunctie van de bijzondere opsporingsambtenaar veel meer een overredende, stimulerende en adviserende dan de functie van de reguliere politie-ambtenaar (…) Het opmaken van een proces-verbaal past niet in een sfeer waar overleg wordt gepleegd en onderhandeld wordt over de mogelijkheden om de wet na te komen. In die omstandigheden zal een formeer overleg tussen bestuur en Justitie de kans lopen dat adequate probleemoplossingen worden ontweken.’

#2 Let

Deze reactie deed me schuddebuiken, vooral na het zien van de foto boven die column:

“Hans is de verlossende zetpil tegen al te veel -lastige- invloed van burgers op hun leefwereld. Hij is ijsbreker van de opstotende PVVDA, voor de belangen van hen die het verdienen en dat zijn degenen die inderdaad veel verdienen, heel veel zelfs. Natuurlijk hoort Hans door ook wel een beetje bij, als zetpil met ideaal inbrengprofiel”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*