Grote Nederlandse wapendeal met Egypte

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Nederlandse regering heeft een exportvergunning gegeven voor een omvangrijke wapendeal met Egypte met een omvang van een omvang van € 114.038.400.

Egypte is een land met duizenden politieke gevangenen, een gemuilkorfde pers, onvrije verkiezingen en een militaire regime, en dreigende conflicten met buurlanden. De Nederlandse regering heeft echter geen bezwaar tegen de order. Het beleid ten aanzien van wapenhandel naar Egypte is onlangs juist versoepeld, omdat Egypte niet meer actief betrokken zou zijn bij de maritieme blokkade van Jemen.

[persbericht Stop Wapenhandel]
0

Reacties (6)

#1 Sjors

Waarom zou je principes in de weg laten komen als er geld te verdienen is? Zeker met een zelfverklaard visieloze premier aan het roer die enkel eurotekens in z’n ogen ziet.

#2 beugwant

En welke wapenhandelaar heeft hiervoor gelobbyd, want ik kan me geen zwaarwegende Nederlandse wapenindustrie voor de geest halen.

#3 beugwant

@2: Maar wel een energiebehoefte. Vanwege Navalny staat ineens de voltooiing van de Nord Stream (Duits-Russisch gaspijpproject) op losse schroeven, en dan kun je als handelsnatie maar beter een bondgenoot van de Saudi’s plezieren. Een potje snelschak(el)en.

#4 Co Stuifbergen

@2: in de verwijzing staat:

De technologie wordt geleverd door de Nederlandse tak van het Franse Thales-concern. Het betreft detectie- en volgradar, vuurleidingssystemen en gevechtsdatasystemen.

Vroeger was die Nederlandse tak een zelfstandig bedrijf:
Hollandse signaalapparaten.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hollandse_Signaalapparaten

#5 Co Stuifbergen

Overigens zal Egypte deze apparatuur niet nodig hebben voor het opsluiten of mishandelen van vluchtelingen.

Maar Egypte kan zijn marine natuurlijk wel inzetten bij diverse oorlogen in de regio. Het speelt al een rol in Lybië, en heeft een rol in Jemen gespeeld bij de maritieme blokkade van Jemen, volgens het artikel.

https://stopwapenhandel.org/EgypteBackgrounder

#6 lmgikke

@2 zoek maar eens wat rond. Nederland staat in de top 10 van wapen exporterende landen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*