GroenLinks wil ‘reset’ van de relaties met China

Niet langer naïef: hoe verhouden we ons tot China? 

Onder deze titel presenteren Jesse Klaver en Bram van Ojik hun bevindingen van een bezoek aan China. Ze verbaasden zich over de ‘naïeve vreugde’ in Nederland als er weer voor miljarden nieuwe handelsdeals met China werden afgesloten. En over de gemakkelijke toelating van China ‘op onze strategische telecommunicatiemarkt (zelfs met het communicatiesysteem voor de politie)’. Ze maakten zich ook boos over de verwaarlozing van de mensenrechten. Hun contacten in China leidden tot de conclusie: ‘De zakelijke kortzichtigheid moet plaatsmaken voor een duurzaam en realistisch engagement.’ En om te beginnen: ‘Nederland moet ‘nee’ zeggen tegen het 5G-netwerk van Huawei’.

 

Open waanlink

 1. 2

  Mag ik pleiten voor een reset van alle relaties? ook die met de VS?

  want als we het over Huawei hebben, mogen we Cisco niet vergeten. De VS doet ook aan spionage van en via bedrijven (Vergeet Snowden niet!!). daar valt niemand over.

  Toen bewezen EU politici afgeluisterd werden door de NSA was het antwoord: foei!

  Nu wordt China al buitenspel gezet nog zonder bewijzen. Je kunt niet claimen dat je bang bent dat China je economisch gaat overheersen en vervolgens ze uit sluiten van 5G. Waarom? als je Huawei uitsluit zeg je feitelijk: we slaan de 5G ontwikkeling over en accepteren een minderwaardig alternatief voor de EU. Daarmee zet je jezelf buitenspel.

  Laten we het over de inhoud hebben, en niet over de spelers.

 2. 3

  @2: Ik zie het juist als een waarschuwing voor een machtige partij die op dit gebied voorloopt en ontwikkelingen op het gebied van de telecommunicatie volledig naar zijn hand kan zetten. Dan staan we pas echt buitenspel.

  Los daarvan ben ik het met je eens dat ook de relaties met de VS en Amerikaanse multinationals bekeken zouden moeten worden, al ben ik er niet bepaald optimistisch over dat dat ook gaat gebeuren.

 3. 4

  @2: @3: Ja joh het maakt geen bal uit of je mogelijk in de gaten wordt gehouden door een democratie waar vrijheid en mensenrechten hoog in het vaandel staan of door een racistische dictatuur die een miljoen moslims in concentratiekampen douwt en ook andere mensenrechten op grote schaal met voeten treed. Ben je dan ff moreel compleet failliet.

 4. 5

  @4: ”een democratie waar vrijheid en mensenrechten hoog in het vaandel staan”
  Die houdt je om die reden juist niet in de gaten. De vrijheid in de VS is voorbehouden aan degene die dat (doorgaans op andermans kosten) betalen kan.

 5. 6

  Het klinkt als een goed idee.

  Sterker, vroeger deed Europa dat soort dingen zelf:
  Europa heeft het GSM-netwerk ontwikkeld, dat over de hele wereld overgenomen is. En, iets langer geleden, de CD (en later de DVD).

  Overigens zou ik zo’n beleid ook willen toepassen op de productie van medicijnen.

 6. 7

  @3: Ik ben ook niet optimistisch.
  De trans-atlantische internetkabel die bij Amsterdam Europa binnengaat, wordt beheerd door een bedrijf dat is overgenomen door een bedrijf uit de VS.
  En dat bedrijf is onderworpen aan de spionage-wetten van de VS.

 7. 8

  @5: Ik ben het met je eens dat vrijheid ook een fatsoenlijk inkomen is (daarom) maar geef dan eens 1 voorbeeld van 1 persoon die in de VS de dupe is geworden van digitale overheidstoezicht? In China kan je voor jaren de bak of “opvoedkamp” in gaan voor een “foute” tweet.

  Wat wil jij dan? Internet als vrijhaven voor pedofielen, terroristen, etc. zonder enige mogelijkheid dat soort lui (achteraf) op te kunnen sporen?

 8. 9

  @8: Edward Snowden kon niet meer leven met het digitale toezichtswerk dat hem door de strot geduwd werd. Hij zit nu al voor jaren in zijn buitenland.

  Als je die pedo’s en terro’s nou eens weglaat, want numeriek leggen die amper gewicht in de schaal, maar de kranten kunnen blijkbaar niet zonder. Mijn eigen overheid vrees ik meer. En dan laat ik in het midden of dat door het bij voorbaat wantrouwen van de burger komt, of door incompetentie.
  En met achteraf opsporen kom je ook al een heel eind.

 9. 10

  GroenLinks heeft vanavond in de Tweede Kamer een motie ingediend die de regering oproept zich in te zetten voor ontwikkeling van het 5G netwerk door Europese bedrijven. Minister Blok heeft die motie ontraden, er wordt volgende week over gestemd.

 10. 11

  @4: Nogal naieve reactie. Amerika als “nette” democratie en bondgenoot heeft anders destijds bewezen bedrijfsspionage op Europa verricht met behulp van Echelon. Dat heeft toch wel een flinke bak geld aan bedrijfsorders gekost.

  Zo democratisch is Amerika trouwens niet. Hoewel China nog veel erger is, dat ben ik met je eens.

 11. 13

  @12:
  Naïef zou ik het niet noemen. Dat suggereert dat Schippers het risico te laag inschat. Het CDA en de VVD hebben echter de neiging om voor de VS op hun knieën te gaan, ongeacht de gevolgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren