Groene sprookjes: 5 mythen over biologisch eten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Roept u maar, welke ontkrachtingen zijn te ontkrachten? Of moeten de bio-aanhangers zich eens goed tussen de dreadlocks krabben?

Open artikel

Reacties (26)

#1 Steeph

Ja, dit is een oud artikel, dat weet ik. Maar gegeven enkele discussies elders wel even goed om weer aan te halen.

#2 Steeph

appels kan je dan toch maar weer het best lokaal kopen
http://spectrum.ieee.org/static/the-energy-to-create-your-food

#3 weerbarst

je hebt natuurlijk ook gradaties binnen “biologisch”, gewoon per product beoordelen

#4 gbh

Ik vraag mij altijd af hoe goed de controle is. Ik weet dat er schapen vanuit Frankrijk worden geïmporteerd, die worden dan een paar weken in het Verdronken Land van Saeftinghe geparkeerd en dan heb je “biologisch vlees”.

#5 Herman Vruggink

Maar hoe zat het ook al weer met die kippen? Volgens mij is een biologische kip altijd een scharrelkip, maar een scharrelkip zeker niet per definitie biologisch. Voor het laatste moeten die kippen ook biologisch voer eten. Als dat waar is dan staat een plofkip tot een scharrelkip en niet tot een biologische. Zo heb je bijvoorbeeld de Kemper Maïs-Scharrelkip (niet biologisch, maar zeker geen plofkip) en de Biologische Kemper Landhoen. Het smaakverschil, dat er zeker is, zit voornamelijk in de veel langzamere groei, en niet zozeer in het feit of het kippe-voer nu wel of niet biologisch is.

Biologisch zit vooral tussen de oren. Een beleving, het is emotie. En dat verkoopt!

#6 sikbock

leuk artikel +1

#7 Andy Cap

1. Cana­dees onderzoek vergeleek een synthetisch en een biologisch bestrijdingsmiddel tegen bladluis op sojaplanten.

-Ik veronderstel dat DDT werd vergeleken met een mengsel sop en uitgekookte tabak en dat bleek dat je beter DDT kunt gebruiken.

2. Biologisch voedsel is genetisch niet anders dan regulier voedsel

en aangezien regulier voedsel de mineralen die niet in sterk verarmde grond zitten gewoon zelf heeft aanmaakt, is er dus geen enkel probleem.

3. Een koelkast verbruikt in een week bijvoorbeeld 9000 calorieën. Een autoritje van 15 kilometer naar de boerenmarkt kost al snel 10.000 calorieën

Dus kun je beter 2 of 3 keer in de week met de auto naar de supermarkt rijden en de sla in de koelkast bewaren, dan zelf je compost maken en verse sla uit de tuin eten.

4. Biologische boeren produceren per vierkante kilometer tachtig procent van wat de akkers van reguliere bedrijven opleveren,

het prijsverschil zit dus in de loonkosten. Er is geen sprake van een voedseltekort op deze wereld en plaatselijke tekorten zijn het gevolg van de enorme inkomensverschillen.

5. Smaken verschillen bovendien

Ja, in de angelsaksische landen zijn de kinderen gek op papperig wit fabrieksbrood, zoete cornflakes met suiker, worstjes en spek voor het ontbijt en op het europese vasteland eten ze allerlei zooi: knäckebröd, roggebrood, zuurdesem-, volkoren- en stokbrood.

Dat kan nooit goed zijn

#8 Bismarck

Op de 5e na, waren al deze mythes mij onbekend. Zijn ze misschien puur voor dit artikel in het leven geroepen?

#9 zmmmmoc

Zijn dat nou nog steeds mythes?! Ik blijf alleen verbaasd over het smaakverhaal; dat geloof ik gewoon niet. Ik vind het biovoer dat onze bioboer wekelijks bezorgt namelijk wel degelijk smaakvoller. Niet per se lekkerder, overigens:p En dat test ik redelijk blind; de vrouw kookt meestal en ik weet doorgaans niet of de groente uit de supermarkt komt of uit de zak van onze bioboer. Maar ik proef het doorgaans wel.

Maar de groente van onze bioboer gaat ook veel verder dan biologisch; het gaat om seizoensgebonden producten die zonder bestrijdingsmiddelen (ja, ok, een schoffel, maar ook die wordt maar sporadisch gebruikt:p) zijn gekweekt. Bovendien wordt bij de selectie van de gewassen zwaar getild aan de smaak, desnoods ten koste van de productiviteit en komt het resultaat vers van het land per bakfiets naar mijn voordeur.

Ik vraag me dan ook af wat men nou precies heeft getest. De conform de absolute minimumeisen van het EKO-keurmerk gemassaproduceerde biologische groenten die je bij de AH koopt, al dan niet nadat ze een paar maanden in de koeling hebben vertoefd lijken me nou niet bepaald representatief.

Dus, nogmaals, ik geloof er geen snars van. De biologische groenten van mijn bioboer zijn duidelijk smaakvoller dan de groente uit de supermarkt, of dat nou biologisch is of niet.

En dat is ook waar het om gaat: de semi-decadente beleving van het eten van extra lekkere groente die past bij het seizoen en met veel liefde is verbouwd in een mooie omgeving door een sympathieke kerel met vieze vingers. Dat kan sowieso ook het enige argument zijn, verder zijn er natuurlijk alleen maar nadelen voor natuur, milieu, klimaat aan biologisch voedsel. U bent dan ook goed gek als u biologische groente koopt in de supermarkt; die zijn waarschijnlijk speciaal bedoeld voor degenen die in de mythes uit dit artikel geloven.

Heeft iemand een link naar de criteria voor het EKO-keurmerk? Ik kan het niet vinden. En op mijn biogroenten zit het niet, daar zitten sowieso geen stikkers op, die plakken niet op opgedroogde klei:p

#10 Maggi

@2 Steef: Dat gedeelte over lokale producten lijkt sowieso nergens op. De sommetjes kloppen van geen kant. Zo wordt in het voorbeeld van de kroppen sla voor het vervoer per vrachtwagen uit een ander land bepaald wat het aantal verbruikte calorieën per krop is terwijl daartegenover één rit van 15 kilometer naar de supermarkt wordt vermeld. Alsof iedereen dat per auto doet en alsof iedereen vervolgens slechts 1 krop sla haalt en voor zijn pak melk vervolgens ook weer heen en weer rijdt. Vervolgens gaat de schrijver er ook nog van uit dat ik voor elke losse krop sla 1 koelkast in huis heb en dat ik mijn krop standaard een week bewaar. Tja, zo kan ik mijn cijfertjes ook in mijn eigen richting rekenen.

#11 mbmb

@9 – In het artikel staat dan ook dat het best smaakvoller kan zijn, maar dat dat eerder het gevolg is van versheid dan van de biologische teeltwijze. Dus ja: je proeft verschil. Maar of de teelt wijze of andere factoren daarvoor verantwoordelijk zijn, dat kun je niet weten.

#12 parallax

Eigenlijk veel interessanter hoeveel kcal je van die krop sla terug krijgt.

Dat is spectaculair weinig.

#13 zmmmmoc

@mbmb, #11 Ook de teelwijze zal er weinig toe doen. De selectie van de meest smaakvolle soort lijkt me eerder de hoofdoorzaak. En daarin zit hem het onderscheid niet tussen conventionele en biologische groente in het algemeen. Wel zul je selectie op de smaak eerder tegenkomen bij vooral kleinschalige biologische boeren. Maar dat is slechts een correlatie.

#14 Henk van S tot S

Nu hebben wij jaren lang zelf een moestuin gehad.
Het enige gebruikte bestrijdingsmiddel was, brandnetelgier :-)
En het is weldegelijk mogelijk om aan “gifvrij” eten te komen.
Goed opletten en je verstand gebruiken.
Zelf doen:
Leuk artikel:
http://www.seniorennet.nl/Dossier/Tuinieren/index_biologisch.php
Ook lezenswaardig:
http://www.infotalia.com/nld/tuin/moestuin_en_kruidentuin/moestuin/moestuin_detail.asp?id=2138

#15 Krekel

@12: Over het algemeen eet je ook geen groenten voor de calorieën, maar voor de vezels, vitaminen en mineralen.

(en eventueel de smaak, maar dat is terzijde natuurlijk)

#16 zmmmmoc

@12, @15 In schorseneren zit wel veel energie. Je hoeft er maar 3 kilo van te eten om je dagelijkse energie binnen te krijgen:Pp)

#17 penderie

Het is goed dat er eea genuanceerd wordt over het biologisch eten. Wel jammer dat er met een soort boekhoudersmentaliteit naar eten wordt gekeken: voedingsstoffen tellen, blinde smaaktests. Als je ‘bewust’ (wat dus meer is dan naar een EKO labeltje kijken) eet dan is beleving ook belangrijk, bijv. het idee dat het met aandacht is geteelt met respect voor de natuur of door een boer in de omgeving*. Als je op deze manier bewust eet heeft dat ook gevolgen voor hoe je je eten bereidt en de hoeveelheden die je eet en hoeveel je weggooit.
Een vaak gehoord verwijt is dat biologisch eten iets elitairs is, volgens mij is het een kwestie van prioriteiten (in westerse landen). Als je vergelijkt hoeveel geld wordt uitgegeven aan eten met uitgaven aan vakanties, telefoons of een snelle hap, dan is het toch bizar weinig voor levensbehoefte nummer 1.
Ook wordt in het artikel over het hoofd gezien dat lokaal eten vaak samengaat met ‘met de seizoenen’ eten.
*het is volgens mij ook geen toeval dat in Katholieke landen (de eucharistie-viering) eten een belangrijk onderdeel is van de cultuur.

#18 Krekel

Bedankt voor de tip, @16.

Handig om af en toe eens af te wisselen met mijn dagelijkse portie van 15 kilo sla :þ

#19 penderie

@16 maar het schillen van die krengen kost je minstens de helft van de energieopbrengst!

#20 Bismarck

@19: Zouden ze niet industrieel geschild, versneden, gewassen en verpakt kunnen worden, zodat je ze thuis alleen nog een paar minuten in de frituur hoeft te gooien? Of is dat vloeken in de kerk?

#21 Lampe

Waarom nu met de auto kunstmest halen voor de moestuin?
In agrarische gebieden kan dat zeer lokaal (mest) verhandeld worden. Desnoods mest uit eigen tuin. En zo geldt dat doorgaans voor veel van de eindproducten zelf ook.

#22 zmmmmoc

@Krekel, #18 No worries. Overigens hoef je maar zo’n 25 kilo sla te eten;-)

#23 Andy Cap

@10: Steeph heeft gewoon het idiootste en meest onwetenschappelijke artikel geplaatst dat hij kon vinden, om de knuppel in het hoenderhok te gooien.

Binnenkort kun je ook een artikel van hem verwachten dat het 10 graden warmer was toen de eerste mens onstond en dat we dus wel blij mogen zijn met de opwarming van de aarde.

Dat is Steeph: altijd te vinden voor een geintje

#24 penderie

@20 lijkt me geen slecht plan, aangezien ze meestal ook nog onder een lopende kraan worden geschild! Van de schillen kan je vast lijm maken.

#26 Bismarck

:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*