1. 1

  Bij die afschuwelijke en door talloze gehate EU denkt men daar in Brussel nog steeds dat zij onbeperkt kunnen doorgaan met lobbyen. Handelsverdragen zijn gewoon losse vellen papier geworden en het boren naar “milieuvriendelijk” schaliegas heeft weer tot gevolg dat er, vooral in de provincie Groningen, steeds aardschokken plaatsvinden die enorme schade aanrichten! Het zal hopelijk niet lang meer duren eer men hier in Nederland, en in de rest van Europa, in opstand gaat komen en ervoor zorgt dat die EU voorgoed ten onder gaat! Wie weet zijn ze in Brussel al bezig om het systeem van “Big Brother” door computers, robots en machines te laten regelen maar dat zal hetzelfde effect hebben over een ballade die de beroemde Duitse dichter en filosoof Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) schreef.
  Deze ballade (of beter gezegd een moralistisch wijsheidsverhaal) gaat over een tovenaar die een leerling in dienst heeft die bij zijn meester moet gaan schoonmaken. Als de tovenaar op een dag op reis moet begint het schoonmaken de luie leerling tegen te staan en besluit hij om, via een toverspreuk uit het toverboek van zijn meester, een bezem te betoveren die in zijn plaats moet schoonmaken en water te halen. De leerling dommelt in om later te ontwaken en erachter te komen dat de betoverde bezem zijn taak iets té goed vervult! Hij blijft maar water halen zodat het kasteel blank komt te staan en daar de leerling de toverspreuk niet ongedaan kan maken slaat hij met een bijl de bezem kapot. Het enige resultaat is dat er hier meerdere bezems door ontstaan die nog veel méér water halen waardoor het kasteel bijna overstroomd! Gelukkig komt de tovenaar terug en hij maakt alles ongedaan waarna de leerling voor straf alles moet gaan opruimen!
  Hier wordt dus mee aangegeven dat men nooit met krachten moet omgaan die men niet kan beheersen. In de Efteling wordt daarentegen een Nederlands sprookje afgebeeld dat gaat over ‘De magische klok’. In dit verhaal ging een goedaardige en sociale tovenaar een magische klok maken voor zes arrogante en ijdele prinsen die hem hiervoor drie zakken goud wilden betalen. De prinsen waren helaas erg gierig voor anderen en gul voor zichzelf en ze hielden zo maar één zak over. De tovenaar joeg de prinsen de deur uit, hij ging op zoek naar een nieuwe potentiële koper en liet de klok onder toezicht van zijn knecht slimme Toon. Deze was echter hebzuchtig, egoïstisch en vals en besloot om de klok alsnog, in het geheim, aan de prinsen te gaan verkopen. Ze stalen de magische klok, zetten hem in elkaar en zij waren alle zeven trots op hun bedrog en oneerlijkheid! De tovenaar kwam hier alleen snel achter en om de prinsen en Slimme Toon te straffen werden zij allemaal, via een toverspreuk, aan de magische klok verbonden. Voor straf moesten de prinsen, zo stijf als een standbeeld, om het kwartier als herauten een fanfare voor de klok blazen en de valse knecht moest voor straf, eveneens verstijfd, in de toren de klok in weer en wind luiden als klokkenluider!
  Overigens was Goethe een anti-militarist die liever wilde dat het Duitse volk, dat toen nog grotendeels in Pruisen woonden omdat in zijn tijd er geen verenigd Duitsland bestond, beschaafd zou worden en zich ging bezighouden met kunst, cultuur, filosofie, muziek en creativiteit. Helaas begon de generatie na hem rebels te worden daar zij meer van het militarisme hielden, de wijze raad van Goethe verwierp (feitelijk door generatieconflicten) en hiermee zo hun eigen betoverende bezems werden die zelfs een monster schiepen dat deed denken aan dat van Mary Shelly: het monster van dr. Frankenstein!

 2. 4

  @Steeph: als je de megastallen wilt tegenhouden, moet je stoppen met vlees eten.
  Als je schaliegas wil tegenhouden, moet je met koud water gaan douchen en minder gaan stoken.

  Ik hoop dat Sargasso in 2014 meer aandacht besteedt aan het verminderen van onze persoonlijke CO2-uitstoot. Wat kunnen we zelf doen?
  Voedt de lezers maar op, geef ze tips en leefregels zoals de dominee dat doet.

 3. 5

  @2: .Wie weet zit er in Groningen inderdaad niet veel schaliegas in de grond maar er zijn wel plannen om in de buurt van Boxtel, bij het natuurgebied ‘Het Groene Woud, naar dit gas te boren wat talloze omwonenden verre van prettig zullen vinden. In Limburg boorden ze nog decennia’s lang en kort geleden bijvoorbeeld naar kolen waardoor er in de mijnen lichte aardverschuivingen plaatsvonden zodat een deel van een winkelcentrum in Heerlen daar zelfs voor moest worden gesloopt.
  @3. Als ik jouw reactie lees over een vergelijking met Pinokkio (dit verhaal is bij mij iets minder populair dan Assepoester of Peter Pan) is het net alsof ik weer discussies aanga op de (opgeheven) site van Michel Krielaars met een zekere Anti-fascist, Alexander, Henk Gerrits, Rik Min of Maarten Haarenberg. Dit waren allemaal neo-communisten of neo-bolsjewisten die ook zo hun eigen meningen hadden over WO II, Hitler, Stalin en de grootkapitalisten. Zij meenden namelijk dat zij eveneens altijd de waarheid spraken, nóóit jokten en ze zagen alleen het nationaal-socialisme en het grootkapitalisme als het ultieme kwaad! Volgens hen was Stalin een engel des onschulds en had hij alleen maar goeds gedaan al dacht ik daar toch héél ander over! Henk Gerrits was daarbij zó radicaal geworden dat hij hierna onmiddellijk van die site werd verwijderd.
  Overigens: ben je misschien ooit eens op bezoek geweest in de Efteling om daar de magische klok te gaan bekijken waar de herautprinsen en de valse knecht de fanfare blazen voor deze klok of hem luiden? De tovenaar werd alleen niet afgeBEELD en hoe spijtig was het niet dat hij (mist de tovenaar werkelijk had bestaan) arrogante EU-bestuurders veranderde in stijve poppen om de zwanenzang te blazen voor de afschuwelijke EU! In Ieper blaast de brandweer bovendien daar elke avond de ‘Last Post’ onder de Menenpoort om de 50.000 geallieerde soldaten te herdenken die daar tijdens WO I sneuvelden en wiens lichamen nooit meer zijn teruggevonden.

 4. 6

  @5: Wat een verwijzing naar Pinokkio toch allemaal los kan maken.

  Eh, nee, het is eeuwen geleden dat ik voor het laatst naar de Efteling ben geweest. En wat me het meest in bijgebleven is dat je met een bootje een prachtige tocht kon maken door verschillende culturen heen. Met schitterende poppen, begeleid door geluiden en zelfs geuren.

  Mijn favoriete sprookjes zijn: De kleren van de keizer en de rattenvanger van Hamelen. Weet je dat ook weer.

 5. 7

  @6: Je mag natuurlijk óók wel weten dat ik het eerstgenoemde sprookje minder leuk vind (ik ben nou eenmaal niet zo gek op personen die voor 100% in Adamskostuum lopen) al ken ik er daar wel de betekenis van omdat niemand wilde beweren dat hij/zij de onzichtbare kleren van de keizer niet zag (dat lijkt nou ook voor te komen met dat schaliegas) omdat iedereen toen bang was om voor dom uitgemaakt te worden, op een wijs kind na dan. De rattenvanger van Hamelen is weer iets populairder bij mij al heb ik die alleen nooit in de Efteling gezien.
  Ik zou het overigens leuk vinden als ze in de Efteling mooie verhalen zoals Peter Pan, Alice in Wonderland, de drie biggetjes en de Boze Wolf en de genoemde Pinokkio invoeren want iemand als Walt Disney was pas écht dol op deze verhalen en hij heeft er prachtige tekenfilms van gemaakt. Alleen zijn de wolven uit Roodkapje, de zeven geitjes en de drie biggetjes heel erg beklaagbaar daar wij mensen ironisch genoeg biggen en geiten liever zélf opeten en meisjes zoals Roodkapje en oma worden in Nederland veel meer belaagd door criminelen, verkrachters en oplichters! En twee vrolijke en leuke meiden zoals Sneeuwwitje en Rozerood (die komen in de Efteling evenmin voor) hadden in de bossen beslist géén last van wolven maar wel van een betoverende beer en een ondankbare dwerg die mooie dingen verkoos boven nuttige dingen.

 6. 8

  Kijk, dit is een WvdD en discussies mogen best wat verschuiven. Dat gebeurt elke dag en bij elk draadje. Moet kunnen.

  Maar Jules maakt het zo bont, bij een NB toch wel serieus onderwerp van Schaliegas, dat ik me begin te verbazen. Wat is zijn/haar doel? Het effect van dit geleuter is dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

  Is hij/zij deel van de schaliegas-lobby?
  Opzettelijk vertroebelen van de discussie?
  Denk aan sigaretten, klimaat en energiediscussies.

  Wat is het toch met de redactie dat Jules wordt toegestaan met dit gebabbel en dat sommige reacties omdat ze tegen Likoed of over plus/min gaan bij drie woorden worden verwijderd als off-topic?

  En dan ook nog op een draadje dat al twee maanden oud is en nog geen discussie had getrokken. Jules zit met zijn/haar kop in de sprookjes. Buiten de realiteit iig.

 7. 10

  @1:
  ” Bij die afschuwelijke en door talloze gehate EU denkt men daar in Brussel nog steeds dat zij onbeperkt kunnen doorgaan met lobbyen. ”

  Het aardige is dat nu ook de grote gemeentenbij ons in opstand komen tegen de Haagse loopjongens, Rotterdam, bestuurd door allochtonen, voorop; zie je eens wie de racisten zijn.
  Zij mogen wat in Duitsland Armutszuwanderer heten gaan betalen.
  De Duitse SPD wil maatregelen.
  De stad Lübeck, zo hoorde ik net op Duits nieuws, schat dat in 2014 15 miljoen zal moeten worden uitgekeerd aan O Europeanen.

 8. 11

  @8: Als je zo graag wilt weten van welk geslacht ik ben: ik ben voor de volle 100% een man! Ik weet zelfs niet eens of jij eventueel een man of een vrouw bent want je hebt schijnbaar een (pseudo)naam die ik nog nooit in Nederland heb gehoord en als ik had geweten welke reacties de mijne bij @1 losmaakten dan had ik hier beter niet op kunnen reageren. En toen jij nog een klein kind was hebben jouw ouders/verzorgers zeker tegen jou nooit sprookjes verteld voor het slapen gaan? Een sprookje zoals Roodkapje heeft de haat tegen de wolf er bij de mens met de paplepel ingekregen, van generatie op generatie en helaas slingeren we hier nou alleen maar zoveel commentaren en verwijten naar elkaars hoofd (op dezelfde manier overigens als de neo-communisten dat eerder bij mij deden op mijn reactie van @5) toe. Omdat economie nooit mijn sterkste vak was op school heb ik daar niet veel zekerheid in gehad en dus geen verstand van het boren naar schaliegas.
  Ik heb overigens nog een tip voor jou als jij door mijn “geleuter” of sprookjesvertellingen door de bomen het bos niet meer ziet: schrijf bijvoorbeeld een boek met je eigen memoires en als je daarin vermeld dat je altijd lief, goed, aardig, volmaakt, foutloos, zonder zondes bent en altijd de waarheid verteld dan zou je het zelfs mogen uitgeven.
  Ik bezit zelfs een boek met de memoires van een Franse prinses die echt bestaan heeft en haar leven begon aanvankelijk als een sprookje om later in een afschuwelijke nachtmerrie te eindigen! Zij heette Marie-Thérése Charlotte (1778-1851), Madame Royale, en was de dochter van het beroemde koningsechtpaar Lodewijk XVI en Marie Antoinette. Tijdens de Franse Revolutie verloor deze Madame Royale haar halve familie, waaronder haar broertje Lodewijk XVII, en was zij constant op de vlucht of steeds in ballingschap. Zij leefde dus wel lang maar vreselijk ongelukkig!
  Als afsluiting wil ik even vriendelijk verzoeken mij gewoon in mijn waarde te laten en niet van mij te verwachten dat ik tegen mijn wil in veranderd kan worden. Want dat wil ik toch evenmin doen met anderen en ik heb geen behoefte aan een fanclub daar roem, eer, rijkdom en macht mij koud laten. In strips zoals de Tina probeerden allerlei geboefte dat ook te doen met bepaalde meisjes waar ze niet in slaagden. Zonder sprookjes was de wereld overigens oersaai en ze worden voornamelijk door volwassenen geschreven.
  Als daarbij er niet milieuvriendelijk naar schaliegas geboord kan worden moeten ze daar maar gewoon mee stoppen. En hopelijk ook misschien met de felle reacties naar elkaar op het internet op een manier waarop Don Quichot streed tegen windmolens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren