Aldus Kees Vendrik, lid van de Algemene Rekenkamer, vanavond in Radar.
En ook:
Slechts 11 procent van de 204 miljard euro aan noodhulp aan Griekenland is in de publieke sector terechtgekomen. De rest van het geld is hoofdzakelijk terug gevloeid naar buitenlandse banken die geld hadden uitstaan in Griekenland.
Geen nieuws natuurlijk, alleen zien we er eindelijk eens een duidelijk getal aan hangen.
Reacties (26)
Goh, wie had dat nu verwacht zeg.
Geld dat Griekenland toen dus niet hoefde te betalen aan die banken en wat ze vervolgens hebben uitgegeven aan zorg en onderwijs…. en een hele teringzooi aan andere ambtenaren.
Bovendien waren een deel van die “buitenlandse banken” toch ook onze pensioenfondsen? Als we dat geld niet via Griekenland aan ze hadden gegeven, dan hadden we ze wel op een andere manier moeten redden.
En dan hebben de banken ook nog een ‘haircut’ van 50% moeten toestaan. Dus in totaal hadden ze zo’n 400 miljard uitgeleend aan Griekenland in de gedachte dat het toch wel gedekt zou worden.
Banken zouden het eld wel terugbetaald hebben waarschijnlijk. Zo hebben in Nederland de banken bijv ook de staatssteun terugbetaald. Behalve ANB, daar wordt verlies gemaakt. Maar nu wordt er door de Grieken dus helemaal niet meer terugbetaald, zijn wij voorgelopen. en hoe reageren de kritische koppen op sargasso?
Joh, anders hadden we die banke moeten redden…..gewoon doorlopen mensen. De EU is boven alles verheven blijkbaar voor sommigen
Er is natuurlijk een groot verschil tussen ‘Griekenland zal niet alle noodhulp terugbetalen’ en ‘Griekenland zal helemaal niets van de noodhulp terugbetalen’. Het is niet helemaal duidelijk welke van de twee Vendrik bedoelt, maar waarschijnlijk de eerste.
Zoals het er nu voorligt, is de kans groot dat een deel van de Griekse schuld uiteindelijk afgeschreven gaat worden, en krijgen wij dus niet alles terug. Tegelijkertijd is het ook onwaarschijnlijk dat Griekenland helemaal niets terug gaat betalen.
Nederland gaat verlies lijden op Griekenland (net als op ABN Amro), maar niet voor het volledige bedrag.
We bezetten gewoon wat Griekse eilanden totdat het geld terug is.
Denk dat het effectiever is om de zuidas te bezetten. En een paar stropdassen aan een boom gaat ook wel helpen denk ik [/gezellig meedoen met de onderbuik]
@7: En dan? Zandtaartjes verkopen? Afgraven?
Feit is dus dat Griekse Noodhulp geen noodhulp voor Griekenland was, maar voor de banken die er vuistdiep inzaten en deels verantwoordelijk waren voor het probleem.
Feit is dat Griekenland de boel belazerde. Vervolgens in de problemen kwam. Geld leende. Waarschijnlijk weer zich niet aan zn woord houd.
Dan de hamvraag: moeten we wel lid willen van een club waarin de Grieken een belangrijke partner zijn?
@10: Ik citeer nog maar even uit het boek van Luyendijk:
(Greg Smith, ex-bankier bij Goldman Sachs)
Wie zei je ook al weer dat de boel belazerde?
@2:
Nogal een verkeerde voorstelling van zaken:
Op 8% na zijn de “nieuwe schulden” gebruikt om de oude schulden af te lossen.
Kort door de bocht:
De E.U. leent Griekenland geld om de banken, die op een krankzinnige/onverantwoorde manier geld aan de grieken hebben geleend, terug te betalen.
Banken (meest frase en Duitse) lachen zich rot omdat hun maffia praktijken en te verwachte verliezen, door de Europese burgers worden vergoed.
De gemiddelde griek is zwaar de pineut en was beter af geweest bij een failliet land; waarbij oninbare schulden voor rekening van de banken en hun aandeelhouders waren gekomen.
@11:
Volgens mij liet Zalm het kabinet bijna klappen omdat de Grieken onbetrouwbaar waren. Helaas was de ideologie van de PVDA te groot en de ballen van de VVD te klein. Maar stop aub alsof Griekenland een zielig slachtoffertje is die onheil is overkomen. Dat is onjuist
@9: Omdat het me wel wat lijkt dat Nederland een paar mooie zonnige eilanden bezit aldaar, dat (een deel van) het geld niet terug zou komen wist ik al vanaf dag 1.
En ik blijf een Nederlander he, ook uit slechte deals kan je altijd nog wel wat winst halen.
@12:
correctie:
zoals door de meeste lezers geraden :-)
(meest Franse en Duitse) i.p.v. (meest frase en Duitse)
@13 Hoe had jij het graag gezien, Nonkel? “De Grieken hebben hun billen gebrand en moeten nu op de blaren zitten” snap ik volkomen, maar met op de blaren zitten worden die schulden niet sneller terugbetaald. Integendeel. En welke verantwoordelijkheid dragen volgens jou de bankiers die leningen hebben verstrekt waarvan ze konden weten dat die niet konden worden terugbetaald? Het billen-branden-blaren-zitten-principe gaat voor hun net zo goed op.
@7: Geweldig idee. Komen die vluchtelingen tenminste ook direct aan waar ze wezen willen: in Nederland en Duitsland. Toch? :P
@16:
Het lot van de Grieken laat me redelijk koud. Als zei zeer links stemmen, moeten ze dat pad bewandelen. Echter, ik roep het al jaren: neem je verlies en neem afscheid van elkaar. Leer nou eens van de gemaakte fouten. En laat je als Nederlander toch niet elke keer bedriegen door politici. Alles wat betrekking heeft op de EU, euro, Europese integratie, naheffing et cetera is schimmig en niet democratisch verlopen. Niets is met openheid gebeurt. Geen enkele belofte is nagekomen. Dus wat die Grieken doen, is hun zaak. Maar wanneer gaan we in Nederland nou eens conclusies trekken? Dit begint namelijk pijnlijk te worden. Zijn we het kritisch nadenken verloren? Boeit het gewoon niemand?
@17: Daar zeg je wat ja, laten we gewoon wat eilanden annexeren en daarvan opvangcentra maken.
@18 Je draait om de vraag heen als een echte politicus :P
@3: Dan kun je beter het geld meteen aan ons pensioenfonds geven.
Nu is een deel in Griekenland gebleven, en een deel bij Goldman Sachs terechtgekomen.
Dat is geen Nederlands pensioenfonds.
@18:
Kijk nu uit!, dadelijk beweerd iemand nog dat je er voor doorgeleerd hebt en of geheime informatie hebt gekregen.
;-)
Tenzij de kapitalistische dictatuur van communistische Rusland bijspringt
Ik heb dat bankenprobleem icm Griekenland nooit goed gesnapt. Indien een bedrijf een product levert dat niet “veilig” is, dan maak je als overheid een zwarte lijst waarbij je mensen/bedrijven verbiedt dat product aan te schaffen.
Een lening kan gezien worden als een product. In dit geval zou ik zeggen dat door bijvoorbeeld een Goldman Sachs onveilige leningen zijn “verkocht” aan Griekenland. Wat je dus nu als EU moet doen is een lijst maken, daar Goldman Sachs op schrijven en alle mensen/bedrijven/banken in de EU verbieden daar nog nieuwe producten van af te nemen.
Dit kan 2 kanten op gaan, ofwel Goldman Sachs heeft schijt aan de lijst, nou prima, dat is positief, want vanaf nu zijn die producten van dat bedrijf niet meer beschikbaar in de EU. De andere mogelijkheid is dat Goldman Sachs van de lijst af wil komen. Dat is nog positiever, want dit kan zij doen door betere producten te maken.
@13: Natuurlijk heeft met name de Griekse regering die hiervoor verantwoordelijk was zwaar schuld. Dat ontkent niemand. Het belangrijkste en meest schrijnende punt hierin is, dat de boevenbanken net zo veel schuld hebben, en dat die op dit moment de lachende derden zijn terwijl de Grieken zwaar kromliggen.
@24: Klinkt als een logische oplossing. Het probleem is echter politici. Enerzijds komt het vaak voor dat ex-politici doorschuiven naar de financiele wereld (Wim Kok, Tony Blair). Heel cynisch: als premier wil je toch echt niet je toekomstige werkgevers voor het hoofd stoten met onwelgevallige maatregelen.
Anderszijds gebeurt het omgekeerde ook. Mario Monti, ex premier Italie, was voorheen adviseur bij Goldman Sachs.
Politiek en bankwezen is met elkaar nog te veel een incestueuze kliek.