Google en Microsoft kapen gesubsidiëerde windenergie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Gebroken beloftes: hoe de Wieringermeerpolder dichtslibde met windturbines en datacentra

Enorme windturbines in de Wieringermeerpolder zouden honderdduizenden huishoudens van groene stroom voorzien. Dat liep anders. Er kwamen datacentra van Microsoft en Google die alle groene stroom opslurpen. En de burger betaalt eraan mee.

0

Reacties (9)

#1 Ronzhu

Wethouder uit Rotjeknor met zijn best Engelssprekende ambtenaar in het vliegtuig naar Seattle, ze lagen daar waarschijnlijk in de deuk dat ze zo’n politiek zwaargewicht op visite kregen om zaken mee te doen.

Werkt onze strategie Nederland ten opzichte van China ook zo, vraag ik me dan af, dat de beleidsambities van het kabinet uiteindelijk gewoon terechtkomen bij dit soort figuren? Ik heb in hele artikel het woord ‘provincie’ nog niet 1x tegengekomen.

En andere kritieke infrastructuur? Maken we straks mee dat de gemeente Rozendaal in het geheim een kerncentrale besluit te bouwen of zo? Met parttimende gemeenteraadleden aan wie de controle hierop wordt toevertrouwd?

#2 Bismarck

Het artikel is wel een beetje warrig; Komt de stroom voor de datacenters nu van de windmolens, of van de gascentrales van de kassen?

#3 Le Redoutable

Zo werkt het stroomnet überhaupt niet, als je groene stroom in de Wieringermeerpolder koopt kan die net zo goed van een kolencentrale of een Franse kerncentrale komen. Je koopt alleen en certificaatje dat er ergens groene stroom wordt gemaakt.

Verder is het wel erg binnen de polderdijken denken, of huishoudens nu groene stroom gebruiken en de datacentra niet of andersom maakt voor het milieu natuurlijk niet uit. Ook niet of die datacentra nu in de Wieringermeer, in Flevoland of zelfs in Antwerpen zouden liggen, die stroom verbruiken ze toch. Het probleem is meer dat de EU per productie land en Nederland per regio turft terwijl je eigenlijk meer zou moeten kijken waar de eindgebruiker zit. Er zitten nu duizenden in de Randstad te Googlen en nog veel meer bij onze Oosterburen, die waarschijnlijk op dezelfde server zitten, waarom krijgt Wieringermeer daar de CO2 rekening van?

Die milieu opslag betalen wij allemaal, de lokale bewoners krijgen nog €100 a €1100! per maand compensatie. Nu is er bijna geen huishouden in Nederland die niet gebruikt maakt van datacenter en hun meestal gratis diensten, dus het is bijna een publieke dienst. Ze mogen daar blij zijn dat ze daar nu alternatieve bedrijvigheid krijgen, als het aan de beleidsmakers ligt hoef je als boer weinig toekomst meer te verwachten in Nederland.

Verder is dit natuurlijk gewoon hoe GroenLinks en het meest groene kabinet ooit de toekomst voor ogen staat, als we de transitie doelen willen halen gaat heel Nederland een Wieringermeerpolder worden, wen er maar aan.

#4 Jos van Dijk

@2: maakt het veel uit? Het gaat er om wie de energietransitie betaalt en wie het meeste profiteert.

De voordelen belanden bij Amerikaanse computergiganten, speculerende boerenmiljonairs en een Zweeds energiebedrijf. De nadelen komen terecht bij omwonenden als de familie Lammers, die achter het net viste, en bij onwetende Nederlandse stroomconsumenten, die betalen voor het groene imago van de stroomslurpers in de polder.

#6 tigger

In Zeewolde komt het grootste datacentrum van Nederland:
https://tweakers.net/nieuws/168078/groot-amerikaans-bedrijf-gaat-datacentrum-bouwen-in-zeewolde.html
Ook vanwege de duurzame energie.

#7 Bismarck

@4: Multinationals profiteren ongeacht. Is het niet van Nederlandse windsubsidie, dan wel van Duitse bruinkoolsubsidie, Engelse belastingkortingen, of door in Oost-Europa voor een paar knikkers de grond kado te krijgen. Het enige positieve eraan zou zijn dat ze inderdaad op wind zouden draaien in plaats van steen- of bruinkool. Al is het inderdaad wel zorgwekkend dat Nederland blijkbaar voor het minste geld op de rug gaat.

#8 Frank789

Wat ik mis in de commentaren is dat de groene stroom voor huishoudens bedoeld was en dat die nu opgesoupeerd wordt door één of een handvol bedrijven die voorheen niet in NL zaten.
Met andere woorden, onze besparing op CO2 uitstoot wordt volkomen teniet gedaan en we kunnen de Wieringermeer niet een tweede keer met windturbines volbouwen.
Als in Zeewolde ook zo’n vestiging komt zijn vele windmolens in de Flevopolder in één klap nutteloos voor onze CO2 verlaging.

#9 Bismarck

@8: Dat is wel heel erg een “eigen CO2 reductie eerst” gedachte. Nogmaals, beter dat zo’n datacentrum in Nederland of Denemarken op windkracht neergezet wordt, dan in Duitsland of Polen op bruinkool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*