Ghana wil verbannen ‘heksen’ re-integreren

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (1)

#1 Jules Vismale

Ikzelf heb niet echt naar dit verhaal over verbannen heksen gekeken en vind alles overtrokken als het zou gaan over Witte wieven op een Sinterklaasjournaal die hopelijk, net als Zwarte Piet, niet worden verbannen of verketterd omdat kinderen er bang van worden. Wie weet was het vertonen van zulke “heksen” inderdaad best eng voor kinderen maar toch had het nog vele malen erger gekund!
Stel dat men, door een ongelukkig toeval, in plaats van deze Witte wieven, een film aan de Nederlandse kinderen vertoonde die zich 71 jaar geleden in Nazi-Duitsland afspeelde en daar “heimelijk” was gefilmd. In deze films uit 1944 was te zien hoe tientallen Duitsers, die anti-Hitler waren en toen een mislukte aanslag op hem pleegden, voor het beruchte Volksgerichtshof moesten verschijnen. Zij werden daar beledigd, uitgescholden en uitgekafferd door Roland Freisler, de nazi-rechter, en deze propagandafilms waren in die tijd zo weerzinwekkend dat ze 50 jaar (!) lang aan niemand mochten vertoond want het waren echte griezelfilms! Als de kinderen het gebulder van Freisler op de televisie hadden moeten aanhoren dan kregen ze daar vast veel meer nachtmerries van dan van de Witte wieven!
Niettemin vroeg een klein meisje ooit in het oorlogsmuseum van Overloon waar ze met haar ouders, daar wordt een deel van deze films steeds herhaald, op bezoek was en zij eigenlijk hierna NIET naar moest kijken aan haar moeder: “Mama, waarom is die meneer op deze film nou eigenlijk zo boos?”
De arme meid kreeg hierop geen antwoord daar het hoog-Duits dat Freisler namelijk uitschreeuwt (hij was in 1893 geboren in Celle boven Hannover) voor bijna niemand te verstaan is maar kwaad was hij beslist zeker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*