In Nederland worden steeds meer huizen gebouwd die alleen elektriciteit gebruiken voor hun energievoorziening. De zogeheten All-Electric-huizen hebben bijvoorbeeld een eigen waterpomp of zijn voorzien van infraroodverwarming. Er zijn nu ruim 2000 van dit soort huizen, maar netbeheerders en energiebedrijven zeggen dat het er steeds meer worden.
Ook het aantal huizen dat gerenoveerd wordt naar all electric, bijvoorbeeld via het concept nul op de meter groeit. Zo werd vandaag bekend gemaakt dat in Groningen 1650 woningen versterkt en verduurzaamt gaan worden volgens dit concept. Op Sargasso publiceerde we eerder dit jaar een overzicht van de verschillende mogelijkheden om van gas af te gaan.
Reacties (9)
Weer een hype gasloos naar (kolen)stroom
@1 weer een niet onderbouwde drogredenering. Op jaarbasis wekken nul op de meter woningen minimaal evenveel op met zonnepanelen als dat ze verbruiken. Project dat ik vorige week bezocht heb 20% meer opwekking per woning. Ja, je hebt in minder zonnige maanden nog steeds fossiele centrales nodig als backup, het aantal draaiuren van die centrales zal echter fors minde worden. Bijbehorend brandstofverbruik en CO2 emissie dus ook.
Als je niet voor eigen opwekking gaat kun je in Nederland simpel kiezen waar je je stroom inkoopt. Niets staat je in de weg om te kiezen voor Nederlandse duurzame energie. Aanbieders genoeg.
@2: “Dit staat los van “gasloos”.
Gas en zon-pv kan best samengaan
@3 weet niet welke stropop je aan het bevechten bent? En kan je specifieker zijn: bedoel je dat gas en zon-pv samen kunnen gaan in een woonhuis of bedoel je in het elektriciteitssysteem?
@ Krispijn
We hebben in het verleden wel eens informatie uitgewisseld over sorptie systemen.
Had je deze al gezien?
http://www.slideshare.net/BouwenNH2punt0/thermochemische-warmtopslag-icoon-tno-141120final
@5 Minik, ik weet dat er al een tijd aan gewerkt wordt. Zo te zien was de techniek eind vorig jaar nog in pilot / demonstratiefase.
Het interessante van nul-op-de-meter vind ik dat het de demonstratiefase voorbij is. Het is opschalen, kosten omlaag drijven en meters maken op basis van bestaande technologie. De meeste concepten werken daarbij met warmtepompen. Een klein aantal kijkt ook naar sorptie systemen, thermodynamische panelen of infrarood verwarming.
@ 6
De pilot is in december succesvol afgerond. De presentatie was een onderdeel van de eindrapportage. Ook dit is een kwestie van opschalen en verfijnen.
@7 dan ben ik benieuwd welke bouwers en consortia de techniek in hun aanbod gaan opnemen. Lijkt me op eerste gezicht mooie aanvulling voor nul-op-de-meter concepten en als vervanging van bestaande boilervaten van zonnecollectoren, zodat zonnecollectoren gedurende langere periodes van het jaar warmte kunnen leveren. Of zie ik de toepassingsgebieden dan verkeerd?
@ 8. Dat is de juiste vraag. Energiemaatschappijen zullen niet dringen. Het levert hen niets op.
Het opvallende in de proef van TNO was dat één van de initiatiefnemers Koppen Vastgoed was. Als service aan de klanten en natuurlijk waardevermeerdering van het vastgoed (je kunt meer huur rekenen)
Als onderdeel van een nul op de meter concept lijkt het me juist een goede aanvulling van andere technieken.
Misschien zijn Groningse politici geïnteresseerd?
Vervanging of aanvulling van boilervaten voor zonnecollectoren zijn inderdaad een juiste toepassing.
Leveranciers van systemen natuurlijk ook geïnteresseerd.
Verwarmingssystemen die gebruik maken van sorptietechnieken zijn al op de markt. Alleen gebruiken die nu nog buffer i.p.v. langdurige opslag (Duits puffer i.p.v. speicher)
http://www.pvatepla.com/en/pva-tepla-service/news/b/pva-loet–und-werkstofftechnik-gmbh—cooperation-with-vaillant
http://www.viessmann.de/de/wohngebaeude/gas-heizkessel/gas-brennwertkessel/vitosorp-200-f.html