VERSLAG - AD-verslaggever Mark van der Werf werd in 2011 leraar op een basisschool in de Rotterdamse binnenstad. Hij schreef een boek over zijn belevenissen – Meester Mark draait door – en legt uit waarom hij het binnen 2 jaar alweer voor gezien hield.
Reacties (8)
Hoe herkenbaar. Professionals aller landen verenigt u en verlos u van de paria die zich management noemt. Heel het radarwerk staat stil als uw machtige arm dat wil!
@1: Raderwerk.
Maar, kniesoor die er op let en eindelijk een plusje voor Anton ;)
Oh, en in geval van het onderwijs: fuck het ministerie.
Als je het verhaal goed leest, had Mark een goede instelling, maar miste hij de vaardigheden om orde te houden en hoofd- en bijzaken te onderscheiden. En dat gezeur over administratie, vroeger werden kinderen naar het voorgezet onderwijs gestuurd op basis van de opleiding van hun vader. Nu kan op basis van toetsing een juister vervolgopleiding worden gekozen en kan de kwaliteit van een school worden gemonitOrd. Zo konden wij als ouders hard maken dat een leraar slecht rekenonderwijs gaf op basis van de verschillen in CITO.
Toch bewonder ik Mark voor het volgen van zijn dromen, dat zouden meer mensen moeten doen.
Mwah, ik herken zijn beeld niet. Ik lees er vooral iemand in die onbezonnen een carrièreswitch maakt en verwacht dat nieuwe vak in 2 jaar te beheersen. Maar ook op je 35e of 45e of 55e kost een nieuw vak leren enkele jaren. En dat valt tegen omdat je op basis van je ervaringen in je oude vak verwachtte dat je meer kon.
Op de school zie ik ook de verschillen tussen de beginnende juffen en de oude rotten. 8×8 leren is niet zo spannend, groepsdynamiek kunnen sturen en verwachtingen bij ouders managen is de kunst. En dat is heel wat voor een verse leerkracht. Daarom moet je een zij-instromer ook niet voor de leeuwen van een groep 7 gooien. Op de AD-site spreken ook veel reacties over dat tegenwoordig de kinderen onopgevoed zijn. Maar ook daarvan denk ik: wat is nieuw? Ik kan me van mijn eigen lagere schooltijd in een plattelandsdorpje anders ook wel een paar losgeslagen kampkinderen herinneren die aardig konden etteren.
En moe geworden van lijstjes en administratie is hij nu blij dat hij ZZP-er is? Als ZZP-er mag je je lijstjes bij de belastingdienst inleveren en in je vrije tijd offertes schrijven. Welkom in de echte wereld.
Ja ik verbaasde ook over het stuk. Als Journalist had ie toch een soort aangeboren instinct moeten hebben om eerst es goed uit te zoeken wat zijn nieuwe carrière zou inhouden. Wat ie zelf al zegt: beetje neef.
Maar goed, nu de cynische ik: Wat ie inhoudelijk te melden heeft is niks nieuws onder de zon, regeltjes, bureaucratie etcetc. Waarom dan al die aandacht in de media? Andere kranten hebben het verhaal nu ook overgenomen. Uiteindelijk dus allemaal mooie reclame voor zijn boek………wachten tot ie bij DWDD of Umberto T. mag aanschuiven. En als kers op de slagroom: Oerlemans die het gaat verfilmen. Kluun 2.0
“En zo beland ik op de Rotterdamse Augustinusschool, waar ik als enige meester tegenwicht moet bieden aan het enorme juffenoverschot. Vier dagen per week geef ik, samen met een ervaren leerkracht,”
Deze zin had zo veel mooier kunnen eindigen..
In plaats van de baan de stad Rotterdam, en het liefst beide provincies Holland en Utrecht in z’n geheel, voor gezien houden zou ook al behoorlijk helpen voor wat betreft zijn orde-probleem, trouwens.