1. 2

  Gedeeltelijk, aangezien medicijnen nog altijd maar een deel van de kosten zijn (in de specialistische zorg gaat veel meer om.)
  Maar dat het de farmaceutische industrie erg makkelijk geld kan verdienen op niet zo integere wijze, dat is wel meer dan duidelijk.

 2. 3

  En dan te bedenken dat diabetes geen ziekte is maar een tekort aan gezondheid als gevolg van een verkeerde levensstijl. Diabetes zou een werkwoord moeten zijn: iemand die aan het diabeteseren is, kan daar maar beter mee stoppen. Wanneer de juiste levenswijze in overmaat wordt hernomen, heeft het diabeteseringsproces geen kans, maar daar wil niemand van horen. Aan levend, vers, organisch, plantaardig voedsel valt natuurlijk niet zoveel te verdienen. We leven in het tijdperk van ‘a pill for every ill’.

  http://www.youtube.com/watch?v=WhwwKl6t6Cw

 3. 4

  Dat is natuurlijk niet waar. Van het diabetesfonds:
  Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het eigen afweersysteem de oorzaak is. Normaal ruimt de afweer alleen ziektes op in je lichaam. Bij diabetes type 1 vergist het afweersysteem zich. Het vernielt per ongeluk je cellen die insuline aanmaken.

  Hoe kan het afweersysteem zich zo vergissen? We weten nog niet goed waarom dat gebeurt. Waarschijnlijk begint het met een erfelijke aanleg.
  […]

  Toch kan niet iedereen er wat aan doen dat hij diabetes type 2 heeft. Er zijn ook dunne mensen die altijd gezond leven en die toch diabetes type 2 krijgen. Daarnaast geeft een hogere leeftijd op zich al meer kans. We kennen nog niet alle oorzaken voor diabetes type 2. Wel is duidelijk dat mensen eerder diabetes type 2 krijgen als het in de familie zit, als ze te dik zijn en als ze weinig bewegen. Maar ook niet iedereen met overgewicht krijgt diabetes.

 4. 5

  De bovengenoemde documentaire laat zien dat zowel diabetes type 1 als 2 kunnen worden genezen door extreem gezond, rauw en plantaardig te eten. Diabetes type 1 staat in de normale geneeskunde te boek als onbehandelbaar, omdat je lichaam bij type 1 zelf geen insuline aan kan maken. Uitgaande van de resultaten die behaald zijn bij de deelnemers aan dit programma van 30 dagen, blijkt dit in veel gevallen onjuist te zijn.

  Je moet er echter wel veel voor doen, want bijna volledig overstappen op rauw en plantaardig voedsel is niet gemakkelijk. Aan de andere kant is meerdere keren per dag insuline spuiten en meerdere medicijnen slikken (met alle bijwerkingen van dien) ook geen pretje.

  Waar we vanaf moeten is de vanzelfsprekendheid om eerst naar het pilletje of het spuitje te grijpen. De alternatieven (die benaming zou eigenlijk aan medicatie gegeven moeten worden) krijgen om begrijpelijke (monetaire, waar het diabetesfonds ook deel van uitmaakt) redenen geen aandacht.

 5. 6

  Nou ben ik dol op samenzweringstheorieen, zeker op gebied van farmaceutische industrie, maar dat maakt toch niet dat elk tegenovergestelde waar is.

  Het gaat hier blijkbaar om een proef van 30 dagen en 6 mensen, waaronder welgeteld 1 persoon met diabetes type I? Dat lijkt mij persoonlijk een wat smalle basis voor verregaande conclusies.
  Daarnaast zegt dat nog niets over jouw claim dat diabetes *dus* geen ziekte zou zijn.

  Ik vind het helemaal prima dat er meer onderzocht wordt in die richting. Ook denk ik dat artsen ten onrechte niet open staan voor de mogelijkheden die voeding kan bieden, en het al snel afdoen als vaag geneuzel. Maar er zit nog wel een vrij gapend groot gat tussen het onderzoeken van de mogelijkheden, en het volkomen wegbonjouren van diabetes als ziektebeeld.

  Voor de broodnodige nuance: http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/simply-raw-making-overcooked-claims-about-raw-food-diets/

  Ik stel voor nog even te wachten met al te verregaande claims over ‘geen ziekte’ of ‘te genezen’, en ons ondertussen liever te focussen op de uitwassen van zowel de farmaceutische, de voedsel- als de alternatieve geneeswijzenindustrieen, ipv voortdurend mee te spelen in blaming van de mensen met diabetes (I of II).

 6. 7

  Hup, daar gaan we weer … samenzweringen, wetenschappelijke argumenten, woordjes wegen … zucht …

  Jouw artikel is afkomstig van een oncoloog, gespecialiseerd in borstkanker chirurgie … niet bepaald een persoon om objectief en waardevrij over het onderwerp te kunnen berichten.

  Laat iedereen zijn eigen keuze maar maken.
  De voedingstherapie staat helaas niet op het menu …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren