Europol in huidige vorm nutteloos

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Europol in huidige vorm nutteloos

Hoogleraar empirische strafwetenschappen Petrus van Duyne (UvT) ziet Europol vooral als ‘papieren tijger’.

0

Reacties (3)

#1 Jaap

Van Duyne heeft natuurlijk gelijk, maar veel ernstiger is wat mij betreft het gebrek aan democratische controle op Europol. Noch het Europese Parlement, nog de nationale parlementen hebben enig idee wat die instelling allemaal uitspookt, en ook geen enkel middel om daar achter te komen. Een zorgelijke situatie.

#2 Johan

Gezien de huidige privacy-problematiek is dat inderdaad een zorgelijke situatie. Zo kostte het van Duyne maanden van procederen om van het ministerie van Justitie de onderzoeksmethode te krijgen die Europol gebruikt bij het inventariseren van de georganiseerde criminaliteit in Europa. Enig idee of hier (snel) verandering in gaat komen Jaap?

#3 Jaap

@Johan Boons: ja, ik heb daar een idee van, namelijk “nee, dat gaat voorlopig niet veranderen”. Ook het hervormingsverdrag, dat op andere punten wel meer macht gaat geven aan het Europees Parlement, zal deze democratische lacune niet vullen. En in het huidge politieke klimaat, dat stelt dat terrorismebestrijding belangrijker is dan transparantie, zie ik het ook niet gauw veranderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*