Europese Commissie wil één Europees belastingstelsel voor grote bedrijven

En dat wordt hoog tijd:

Maar wij moeten nóg verder gaan. De Commissie wil opnieuw een voorstel doen voor een gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting. Een bedrijf dat in meer dan één lidstaat actief is, zou dan maar met één gemeenschappelijk pakket regels voor zijn belastingaangifte te maken krijgen.

De belasting wordt verdeeld onder de landen waar de dochterondernemingen zijn gevestigd. Hiermee is eerlijke belastingconcurrentie mogelijk, maar worden veel van de huidige mogelijkheden voor agressieve fiscale planning geblokkeerd.

Vooral als we kijken naar het voorbeeld van Amazon dat een belastingdeal met Luxemburg had:

Dit soort deals zijn geheim, maar de Europese Commissie had toegang tot alle onderliggende stukken. Via het rapport kennen we nu dus wat details. Bijvoorbeeld dat de vestiging van Amazon in Luxemburg alle verkopen van de hele Europese Unie in de boeken nam. De totale omzet bedroeg in 2013 13,6 miljard euro. De totale winst over die omzet bedroeg officieel slechts 28,8 miljoen euro, en alleen over dat bedrag hoefde Amazon dus belasting te betalen. Maar ondertussen werd er wel 2,1 miljard doorgesluisd naar een bedrijfje dat nergens belastingplichtig was. Dat is dus met goedvinden van Luxemburg gebeurd.

Open waanlink

 1. 2

  Los van het feit dat Europese belastingen geen legitimering hebben (no taxation without representation) zal bij voorstanders de vraag moeten reizen: is het wel verstandig om dit in EU verband te willen ondernemen?

  1. Juncker, zelf meesteroplichter waartegen nu een onderzoek plaatsvindt waaraan hij zelf invloed op heeft, die 2. samen met de EC en EP, twee instellingen waarin men uit louter belastingontwijkers bestaat, EU belasting wilt gaan heffen. Diezelfde EU 3. die al decennia geen begroting goedgekeurd krijgt door haar eigen rekenkamer. Waar 1/3 van het budget niet te traceren is. Diezelfde EU die jarenlang zich liet bedonderen door bepaalde lidstaten. Dat clubje incapabelen en onbetrouwbaren (immer trouw aan lobbyclubjes), die willen belasting gaan heffen!

  Nee, beste voorstanders van dit onheilzame idee. Maak je dan hard voor een agentschap buiten deze boevenbende om. Pleit dan aub om Europese belastingen via een nog op te richten niet EU-instelling. En plaats die vervolgens onder streng toezicht van staten waarnaartoe ook de opbrengsten zullen moeten toestromen. Wat dat is natuurlijk de echte drijfveer van die belastingontwijkers. Die lui zien Euro’s, zelf uit te geven naar eigen inzicht.

 2. 3

  @2: eens. Juncker gaf al aan dat integratie van de EU door moet gaan, ook al moet hij liegen en bedriegen. Van hem verwacht ik weinig goeds.

  Bij de introductie van de euro of de afschaffing van de benodigde meerderheid bij stemmen in het Ep of de Europese Bank zijn alleen de voordelen genoemd. Ideeën die bij introductie briljant bleken, en waar we nu de wrange vruchten van plukken. Voor we onze zelfstandigheid nog verder opgeven moeten we kijken hoe we de voordelen kunnen vatten zonder de nadelen te moeten absorberen.

 3. 4

  @2:
  Ik lees niets over een Europese belasting. Volgens mij is de bedoeling om afspraken te maken om overal op dezelfde manier te belasten.

 4. 5

  @4: Stel ik heb veel geld verdiend, op een oneerlijke manier. Bijvoorbeeld drugshandel. En ik ben daarmee -ongevraagd- onderdeel van een economisch probleem, dat er te weinig geld is voor de middenklasse.
  En we willen dat probleem oplossen met een Europese belasting zodat de rijkies niet meer kunnen vluchten.
  Dan ga je toch met je jacht in Marokko liggen? Mensen met geld zijn bang. Ze kopen boten. Ze gaan weg. Ze gaan naar hun derde, vierde huis in god weet waar.

 5. 6

  @5:
  Sorry, ik kan je echt niet volgen… Wil je nu zeggen dat het erg is als een drugsbaron met zijn werk stopt en gaat rentenieren?

 6. 7

  Als alle drugsbaronnen dat gaan doen, ja dan is dat een enorm economisch probleem. Trouwens niet alleen de drugsbaronnen, ook al die mensen die goed hebben geprofiteerd van de bouwmafia, of om het even welke mafia.
  Dan zitten wij gewone mensen allemaal met een habbekrats te zeuren over of die habbekrats nu naar een windmolen of naar een snelweg moet, terwijl der een handvol snelle jongens in Casablanca of Antalya zit met een zak geld, een luxe jacht, een emmer coke en what have you.
  Edit: + van mijn belastingcenten.

 7. 8

  …uit het uitblijven van enige reactie verduidelijk ik mijzelf maar.

  Ha ja mooi zo’n Europees belastingsysteem voor grote bedrijven om de rijken te belasten, maar als alle rijkies dan naar Casablanca of Antalya vluchten heb je der nog niks aan.
  Daarvoor moet je dan van die belastingverdragen hebben maar die worden per lidstaat afzonderlijk gesloten. Dat is natuurlijk ook geen oplossing. Dat moet de EU dan ook doen.

 8. 9

  De rijken en grote bedrijven zullen van Juncker en consorten allerlei voordeeltjes krijgen, waardoor de bulk van de belastingdruk naar het midden- en kleinbedrijf verschoven zal worden.

 9. 10

  @5: Er is geen Europese belasting. Je premise is fout. Men wil de belastingstelsels gelijktrekken. Bovendien gaat het niet om individuen, zoals jouw drugsbaron, maar om bedrijven.

 10. 11

  Ik zie al wat nuttige idioten zich verzamelen. Punt is dat de EU nogal groot is, zeker in economische termen. Als geldverdiener kun je je daar niet zo makkelijk fiscaal aan onttrekken, zonder ook je inkomsten gedag te zeggen. Maar dat gaat dus alleen op als de hele EU je op dezelfde wijze aanpakt. En laat dat nou juist precies zijn waar dit over gaat. Dus Zazkia’s, Onkels en Toko’s, laat je niet in de luren leggen door je werkgever, die graag miljarden via een Nederlandse postbus naar de Bermuda sluist en jou een kluifje toewerpt, mits je maar ageert tegen een halt aan hun bloedzuigerij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren