Europarlementsvoorzitter Tajani vraagt om verdubbeling van het EU-budget

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Europarlementsvoorzitter Tajani spreekt zich uit in Duitse media:

  • Het EU-budget bedraagt nu 140 miljard, dat is minder dan 1% van het BNP van alle lidstaten. Dat bedrag moet verdubbeld worden.
  • Daarvoor moet de EU rechtstreeks belasting gaan heffen en de ondernemerstarieven gelijkschakelen
  • Een parlement voor de eurozone is niet nodig
  • Wel een Europese minister van Financiën
  • Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje moeten de leiding nemen in de EU
  • Voor de migratiecrisis is een Marshallplan nodig van 40 miljard om Afrika meer perspectief te bieden
  • Het conflict tussen Catalonië en de Spaanse regering is een puur Spaans probleem, de EU heeft daarin geen rol

Vraag: heeft deze parlementsvoorzitter nog voeling met de burgers die hij vertegenwoordigt?

Reacties (11)

#1 Meneer Kronkel

Goede manier om als voorzitter nog meer burgers te vervreemden van de EU.

#2 Bismarck

@0: De punten 1, 2, 4 en 6 zijn best zinnig.

Punt 1 wordt heel goed uitgelegd, het gaat om geld voor terrorismebestrijding (dat kun je inderdaad beter EU-breed aanpakken, zoals wel blijkt uit veel recente aanslagen), controle over de instroom van migranten (lijkt me toch een buiging naar grote groepen ontevreden EU-burgers), het aanzwengelen van de economie (voor een groot deel van de EU echt nodig) en voor meer samenwerking in defensie (nog zo’n rechtse hobby). Allemaal punten waar Europees rechts zijn vingers bij aflikt lijkt me.

Punt 2: Hij wil dat doen met een soort een belasting op geldhandel/wandel, waar ook half Europa momenteel op zijn kop over staat (dat is toch een mooi stukje voeling).

Punt 4: Mij lijkt dat zelfs al lang hoog tijd. Er wordt jaar op jaar geklaagd over het kip-zonder-kop subsidiebeleid van de EU, missallocatie van gelden etc. Laat maar eens iemand daar verantwoordelijk voor worden.

Punt 6: Dit verkoopt natuurlijk wat moeilijker aan het rechtse deel van Europa, maar als je wil voorkomen dat Afrikanen hierheen komen (en dat wil datzelfde deel van Europa maar al te graag), moet je zorgen dat er minder redenen zijn om te vertrekken. Tajani heeft volledig gelijk als hij stelt dat we van China en de VS niets hoeven te verwachten; Hun eigenbelang bestaat immers volledig uit economisch gewin vanuit Afrika. Voor de EU is zorgen dat Afrika het economisch en politiek beter doet (om te voorkomen dat Afrikanen massaal wegvluchten) ook een groot eigenbelang.

#3 [email protected]

Vraag: heeft deze parlementsvoorzitter nog voeling met de burgers die hij vertegenwoordigt?

vraag: welke partijen hebben de meerderheid in het EP? volgens mij niet de PVV’s en AfD’s van de lidstaten.

#4 Bolke

Wieberen met die malloot, laat de EU naar fijn in wat andere dingen gaan snijden als ze geld aan andere dingen willen uitgaan geven.

Zelfs D66 is hier op tegen (vandaag op de radio)

#5 Bismarck

@4: “Wieberen met die malloot”

Precies, verkozen parlementsleden moeten gewoon opstappen als ik het niet met ze eens ben! Fuck de democratie!

#6 Bolke

@5: huh, deze malloot is helemaal niet door ons verkozen

#7 Bismarck

@6: Toch wel.

#8 Bolke

@7: Nee hoor, laatste keer dat ik gecontroleerd heb mogen wij niet in Italie stemmen.

#9 Le Redoutable

Punt 1 moet hij eerst maar eens uitleggen waar hij het voor nodig heeft.
Punt 2 lijkt mij geen goed idee, dat geeft de EU veel te veel macht. Onderling concurrentie op belastingtarieven is gezond om overheden scherp te houden en de internationale concurrentie vol te houden. Indien nodig voor punt 1 kan de landelijk bijdrage verhoogt worden.
Punt 3 en 4 zijn prima, wij hebben Djjsselbloem nog in de aanbieding.
Punt 5 is de snelst manier om de democratie naar de knopen te helpen en een volgende Brexit te laten gebeuren.
Punt 6 lijkt mee een prima idee, zo niet noodzakelijk. Veel praktischer, socialer en effectiever dan ze hier van onderdak en een uitkering te voorzien. Het geeft ook minder culturele conflicten en Banlieu achtige omstandigheden. Doen we het niet dan gaat het veel meer dan 40 miljard Euro kosten. In Duitsland alleen al kost het nu 17 miljard per jaar.
https://www.welt.de/wirtschaft/article149234485/Fluechtlingskrise-koennte-fast-eine-Billion-Euro-kosten.html
Punt 7 Is deels eigenbelang van deze Italiaan, als Catalonië gaat krijgt Lega Nord ook een kans. De EU wordt ook niet werkbaarder en efficiënter als het uiteenvalt in tientallen mini staatjes die allemaal hun eigen plasje in Brussel moeten doen.

#10 Jos van Dijk

@2: Tajani doet een beetje alsof hij de EU is, of op z’n minst lid van de Commissie. Niet al zijn voorstellen zijn slecht, belastingharmonisatie bijvoorbeeld lijkt me zeker urgent. Maar alles bij elkaar lijkt het op versterking van de centrale instituties zónder dat hij enig woord vuil maakt aan draagvlak of uitbreiding van de democratie. Ik vind dat een voorzitter van een parlement onwaardig.
@3: Bij de populisten heeft hij het sowieso al verbruid. Ik ben echter bang dat hij een veel grotere groep van mensen, die nog wel vertrouwen hebben in de EU, maar die ook met smart zitten te wachten op meer democratie, van zich vervreemdt.

#11 Bismarck

@8: Ah, je limiteert wij tot je eigen dorp. De grap is dat het zelfs dan niet klopt. Maar goed trouwens dat we geen districtenstelsel hebben, dan was je je elke dag aan het ergeren op parlementariërs waar je niet op kon stemmen.

@9: “moet hij eerst maar eens uitleggen waar hij het voor nodig heeft.”
Dat doet ie in het artikel (heb je het wel gelezen?).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*