1. 2

  Einde van de goedkope klusjesman?

  Nee natuurlijk niet. De Nederlandse klusjesman vraagt altijd of je met of zonder bonnetje wilt. Ik kan je verklappen dat die bonnetjes op heel duur papier zijn geschreven.

 2. 4

  @1: Asscher en Macron wilden hetzelfde, dus ik zie hierin geen tegenspraak.

  @3: Maar er valt ook wat voor te zeggen om hier apart afspraken over te maken, door het mobiele en grensoverschrijdende karakter van de bedrijfstak.

  Ook zonder transport een belangrijk akkoord en een doorbraak.

 3. 5

  Dit is symboolpolitiek, gedreven uit angst voor nationalistische PVV/SP achtige partijen, “de buitenlanders pakken ons werk af”, “eigen volk eerst aan het werk!” Asscher probeert hiermee overduidelijk Henk en Ingrid te paaien in de hoop dat ze naar zijn partij zullen terugkeren.

  Wat voor ons “goedkoop” is, is voor hun een beter salaris dan dat ze in eigen land zouden krijgen en voor de opkomende landen een welkome inkomstenbron, net als Nederlandse expats dat weer ergens anders doen. Intussen stijgen de lonen daar ook en helpen zijn mensen uit nog armere landen aan werk, zo helpt iedereen elkaar. Geen betere ontwikkelingshulp dan handel.

  Henk en Ingrid staan nu te juichen, want ze zijn van hun harder werkende Oostblok collega verlost, waar de baas zo tevreden mee is. Voor zover die Nationalistische feestvreugde duurt, het zou zo maar kunnen dat de baas nu besluit de hele productie maar naar elders te verhuizen en dan kost hun nieuwe badkamer ook nog eens 2x zo duur als nu.

 4. 6

  @5: Als die baas zo tevreden is met zijn die oostblokcollega, zal die er geen punt van maken dat die in Nederland ook een Nederlands loon krijgt. Zolang die hier zit, zit die tenslotte ook aan Nederlandse vaste lasten vast.
  Wat dat betreft moeten we eigenlijk nòg iets verder: nl. dat het inkomen daar wordt belast waar het is verdiend, en niet waar het wordt uitbetaald. Al is dat een andere discussie.

 5. 7

  @2

  Leef jij in een ander Nederland dan ik? Die van mij vraagt niks, maar levert gewoon een nota in plús 21% BTW. Maar het kan natuurlijk ook komen omdat jij in het corrupte zuiden woon. (in ieder land is het zuiden corrupt en het noorden netto-betaler, behalve Duitsland)

 6. 8

  @5

  Dit neemt juist SP/PVV achtige partijen wind uit de zeilen. Daar zou jij als tegenstander van dat soort partijen blij mee moeten zijn. En ik ook. Uiteindelijk zal die economische ruimte toch van de grond moeten komen en gelijke beloning in gelijke omstandigheden behoort daar ook toe.

 7. 10

  @9

  Excuus. Zeeland is nog erg calvinistisch. Het zuiden is voor mij Brabant en Limburg. Gelderland is een twijfelgeval.

  Maar dankzij het zuiden kunnen wij in het noorden ons wel beter voelen! Ieder nadeel hept zo zijn voordeel zou Cruijff zeggen. (Als ze dat in Catalonië nu ook eens zouden beseffen)

 8. 11

  @10: Klopt calvinisten denken na corruptie eeuwig te branden in de hel waar katholieken na een keer biechten weer met een schone lei vrolijk verder gaan met hun volgende maffia leven.

 9. 12

  @7: “Leef jij in een ander Nederland dan ik?”
  Blijkbaar. Daar gaat je Dé Nederlandse Cultuur…
  (En wanneer verklaart Holland zich eindelijk eens onafhankelijk van Limburg?)

 10. 16

  @5: symboolpolitiek? Dat slaat echt nergens op. Dit is wel degelijk een doorbraak. Henk en Ingrid zullen ongetwijfekld blijven zeiken. Dat doen ze hoe dan ook: via degenen die van deze symbolen van boze burgers gebruik willen maken. Het wordt tijd om deze speelpoppen nu eens op te bergen.

 11. 17

  @14

  Ze zullen er zeker wel zijn. Maar ik vraag me dan altijd af hoe dat werkt. Moet ik dan een advertentie zetten: “zwartwerker gevraagd”? Moet ik als de loodgieter mijn CV ketel nakijkt vragen of het ‘zo’ kan? Maar ja, die heeft weer een bedrijfsbus met zijn naam er op. En of een beunhaas gecertificeerd is, weet ik dan ook weer niet.

  Juist in Wassenaar woont de poen. Als je geld zat heb dan is een gecertificeerd vakman geen probleem. Maar ik zal wel wereldvreemd zijn….

 12. 18

  Het gaat in vanaf 12 maanden? Krijgen al die Polen toch een jaarcontract en daarna mogen ze het bij een ander proberen.

 13. 19

  @17: Gecertificeerde vaklui werken ook gewoon zwart. Ik zou haast zeggen juist. Zo lang je ook maar voldoende witte omzet maakt, kun je naar hartenlust zwart werken. Als je op een uitkering zit is dat een ander verhaal, want dan lig je onder de loep.

 14. 21

  Ik vond opvallend dat de Tsjechische minister juist eiste dat de Tsjechen hier onder het CAO-loon (maar wel voor een minimumloon) kunnen blijven werken.

  Misschien hadden de onderhandelaar hem moeten voorstellen om het minimumloon voor Tsjechen af te schaffen, omdat er dan nog veel meer werk voor Tsjechen is.

  Overigens: ik ben blij dat de EU dit aanpakt! Dat werd tijd!

 15. 22

  @7: In ieder land geldt jouw regel? Zo is in het Verenigd Koninkrijk de motor London, dat is duidelijk zuidelijker dan Birmingham, Glasgow, om maar eens wat te noemen. Zweden dan, daar gok ik dat het Zuiden ook eerder een nettobetaler is aan het Noordelijk deel van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren