Erdogan in 2012: geen excuus voor deze aanval

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Erdogan in 2012: geen excuus voor deze aanval

Drie jaar geleden schoot Syrië een Turks vliegtuig neer.

Toenmalig premier Erdogan:

“Even if the plane was in their airspace for a few seconds, that is no excuse to attack.”

“It was clear that this plane was not an aggressive plane. Still it was shot down,”

0

Reacties (14)

#1 Bismarck

Goh, dus toen een Turks vliegtuig Syrië invloog werd het meteen neergeschoten? En toen was niet meteen de NAVO in oorlog met Syrië? Zou het misschien kunnen dat Turkije aan de hand van dat incident haar eigen beleid ook heeft aangepast (voordien lieten ze, zoals in de link te lezen, ook Syrische helikopters toe boven hun territorium)?

#2 Inkwith Barubador

De Russen vielen de Turkmenen in Syrie aan, en die zijn vriendjes met Erdogan. De leider van de Syrische Turkmenen is nota bene een Turkse nationalist. DAAROM reageert Turkije zo.

De Russen hebben ook boter op hun hoofd, want ze deden net alsof ze alleen Daesh (= IS) gingen aanvallen. Ondertussen is het gewoon full frontal steun voor Assad en iedereen die tegen Assad is wordt aangepakt. Dat zijn op dit moment vooral andere groepen dan Daesh.

Zodra die andere verzetshaarden opgeruimd zijn, is Daesh aan de beurt. Dat terroristische gedoe in Europa vindt Putin helemaal niet erg, integendeel.

#3 rongvk

@1 Inderdaad. Het incident wordt aangehaald als zijnde bewijs dat het hypocriet is, maar in de eerste alinea valt te lezen dat naar aanleiding van dit incident de geweldsinstructies zijn aangepast, waarvan Rusland c.q. Syrië nu de vruchten heeft geplukt.

#4 Emile M

@2: waaruit leidt je af dat Putin dan niet erg vindt? Je kunt ook zeggen dat Erdogan dat niet erg vindt maar ook daarvoor bestaat geen hard objectiveerbaar bewijs.

#5 sum

Turkije beschermt zijn broeders en zusters in Syrië. Namelijk de Turkmenen. Dit is zelfs zo belangrijk voor Turkije dat ze de Russen durven te beschieten. Respect voor Turkije, ze hebben wel principes en lef.

#6 Emile M

@5: Turkije is belangrijk genoeg in dit conflict om dat aan een onderhandelingstafel te kunnen regelen. Nu lopen hun ‘broeders&zusters’ het risico van vergeldingsbombardementen.

#7 Cerridwen

@6: Er is nu geen sprake van onderhandelingen, terwijl de Turkmenen wel worden gebombardeerd. Rusland trekt zich niets aan van de belangen van Turkije, dus dan krijg je dit.

#8 Amateur Commenter

@5: Zoveel principes dat toen de Koerden IS bestreden aan de grens van Turkije dat ze lekker bleven toekijken. Vergeet niet dat Turkije nooit vies is geweest van een beetje genocide en dat afkomst diep in het idee van erdogan’s nationalisme zit.

Erdogan is op zijn minst een Poetin met een snor. Durft ook zo verkiezingen opnieuw te doen als de uitkomst niet bevalt. Of de regels verbuigen zodat hij langer in macht kan blijven zitten. Heb je toevallig zijn nieuwe stekkie al gezien?

Welke principes Erdogan ook heeft; vrijheid, vrije pers, en democratie horen daar in ieder geval niet bij.

#9 Bismarck

@8: Ik ben een beetje benieuwd wat je daarmee wilt zeggen. Alles wat je over Erdogan zegt, geldt eigenlijk nog één a twee graden erger voor Putin. We hebben hier te maken met twee autoritairen tegenover elkaar. Verder is het een gegeven dat Putin Erdogan heeft lopen sarren door de Turkemen, ondanks alle protesten, te bombarderen. Ik moet de eerste nog tegenkomen die zich afvraagt waarom hij dat deed.

Verder ter overweging: Putin bombardeert vooral noordwest Syrië en drijft dus een nieuwe golf vluchtelingen richting Turkije. Een deel daarvan zal op termijn weer richting Europa komen.

#10 sum

Nog even reageren op die amateur hierboven. Turkije denkt niet dat het een grootmacht is. Turkije is een grootmacht. Onderscheid Koerden en separatisten is ook handig voor je betoog. En als laatste; je hebt geen idee wat er speelt in dat gebied. Zeker niet als Nos.nl en geenstijl.nl de informatie bron van Hollanders is. Het is allemaal slap gelul in Holland.

#11 Joop

@10.

Dat lijkt veel op de Britten met hun British Empire wat ooit was, Turkije is niet meer dan een regionale grootmacht, niet meer het Ottomaanse Rijk van weleer.

#12 6822

@10: Turkije heeft een gigantisch groot leger. Dat maakt het niet per se een grootmacht. Plus Turkije heeft om een voor mij onbegrijpelijke reden de rest van Europa chez les spreekwoordelijke couilles. Maar ook dat maakt het geen grootmacht.

Wat stel jij voor als betrouwbare media?
Ik heb een donkerbruin vermoeden dat je Turkse staatsmedia bedoelt.

Tot slot, wat bedoel je met onderscheid Koerden en separatisten? Welke separatisten bedoel je?

#13 frankw

@9 Bismarck Alles wat je over Erdogan zegt, geldt eigenlijk nog één a twee graden erger voor Putin.

Weet je dat wel zo zeker? Ik vind dat Erdogan in korte tijd wel op heel veel punten is gaan lijken op het Putin regime, met onder meer vervalste en oneerlijke verkiezingen, met aanwijzingen voor extreme corruptie, en persvrijheid die zelfs onder Rusland staat en intimidatie van oppositie partijen. Bovendien moet nog maar blijken of de grote aanslagen van Suruc en Ankara van de afgelopen maanden toch niet uit de koker van zijn geheime diensten zouden kunnen zijn gekomen (via IS proxies dan), een beetje te vergelijken met hoe in het verleden FSB Russische flats opblies om een oorlog in Tsjetsjenië te legitimeren.

Er zijn wel verschillen in het voordeel van Erdogan (geen proxiestates om buurlanden te intimideren, geen passagiersvliegtuigen uit de lucht knallen), maar ik krijg toch sterk de indruk dat het verschil tussen beide heren allengs kleiner wordt.

#14 sum

In plaats van hier over Putin en Erdogan te hebben….denken jullie nog aan Bush, Rumsfeld, Cheney, Rice, Wolfovitz en niet te vergeten Tony Blair, Westerse leiders die deze ellende in Irak en Syrie geïnitieerd hebben en tot vandaag zeggen het allemaal opnieuw te doen als ze zouden kiezen. Komen zij ooit nog voor een tribunaal? Nee natuurlijk niet. We pakken wel Afrikaanse leiders op…is wel zo makkelijk. En als de vluchtelingen hun ellende ontvluchten noemen we ze gelukzoekers.

En tav betrouwbare media; Nederlandse media is dat dus absoluut niet. Turkse media evenmin. Maar de andere kant van het verhaal ken ik wel. En in Nederland heb je maar 1 kant van het verhaal. Aljazeera is al een mooi begin voor Nederlanders. De Belgische nieuwszenders zijn al beter dan de Nederlandse. Verzamel zoveel info van verschillende kanten. Gratis advies jongens. Doe er je voordeel mee. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*