Eindelijk akkoord over een nieuwe regering in Zweden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Na maanden formeren hebben de Sociaal Democraten, de Milieupartij, de Centrumpartij en de Liberalen een conceptakkoord gesloten.

Als de besturen van de vier partijen het akkoord steunen, wordt Stefan Löfven opnieuw premier van Zweden. Het parlement kan hem op 16 januari kiezen.Het is een noviteit voor Zweden: een coalitie van partijen uit het linkse en rechtse blok.

Om de Centrumpartij en de Liberalen, de centrumrechtse steun voor de regering, aan boord te krijgen, hebben de Sociaal Democraten en de Groene Partij forse concessies gedaan. Zo gaat de inkomstenbelastingen omlaag en blijft een beperking van de winsten voor privébedrijven achterwege, net als een verhoging van de milieubelastingen.

Ook de vier partijen die het concept-akkoord hebben gesloten, ontberen een meerderheid in het Zweedse parlement. Zij rekenen echter op steun van individuele parlementsleden uit de linkse Vänsterparti die de Sociaal Democraten gunstig gezind zijn. Ook deze parlementariërs willen per se voorkomen dat de Zweedse Democraten invloed krijgen op de regering.

Bron: FD (€)

 

0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*