Zo meldt de Telegraaf.
Zeg maar wat de VVD al een tijdje graag wil.
In de woorden van tipgever McLovin:
Ok, het is de Televaag, maar toch, gaat deze trend nu echt doorzetten? Is het einde inzicht van het poldermodel waar werkgevers en werknemers samen vorm geven aan de Nederlandse arbeidsmarkt? Is het einde van de sociale welvaartsstaat nu echt in zicht? Het zijn allemaal kleine stappen waarbij je inderdaad iedere keer weer makkelijk kan argumenteren: ja maar de tijden zijn veranderd, de [vul onderwerp in] is niet meer van deze tijd, maar toch… het grote patroon baart mij zorgen.
Reacties (6)
Het enige dat niet van deze tijd is zijn 19e eeuwse arbeidsverhoudingen. En dat is toch echt de richting waar we naar toe gaan.
@1: iets in die richting kwam ook bij mij op. Alles wordt afgebroken tot het niveau van voor het VOC-tijdperk. ’t Is ook een visie. Wederopbouw kan alleen als alles is gesloopt.
Terug naar het recht van de sterkste, en de sluwste. Laat de zwakkeren en de oprechten maar creperen, zodat de rijkste 1% nog een extra villa aan de Cote d’Azur kan kopen.
“ja maar de tijden zijn veranderd, de [vul onderwerp in] is niet meer van deze tijd, maar toch”
Het mag dan een makkelijk argument zijn, het is wel waar. Aan de ene kant heb je de werkgevers voor wie de werknemer alleen maar een kostenpost is, die ten koste gaat van de winst. En die kostenpost moet zoveel mogelijk uitgekleed worden. Maar de tegenpartij voor die werkgevers, de vakbonden waarin werknemers zich als machtsfactor kunnen organiseren, zijn blijven stilstaan, en niet meer relevant voor een groeiende groep werknemers. Door vast te houden aan vaste structuren en ouderwetse verworvenheden uit het verleden, valt de moderne werknemer tussen de wal en het schip, vermalen tussen a rock (werkgevers) and a hard place (halsstarrige vakbonden).
CAO’s moeten niet meer de one size fits all papierbundels zijn die het nu zijn, maar meer een keuzepakket boven op een vaste basis, waar werknemers stukken uit kunnen kiezen, afhankelijk van hun eigen situatie. Wil je wel of niet deelnemen aan een pensioenfonds, wil je wel of geen ouwelullen-dagen, en meer van dat soort persoonlijke keuzes, elk met hun eigen verdeling van middelen.
@4: nee, “het is niet meer van deze tijd” is nooit een argument. Het is een drogreden. Wat overigens niet wil zeggen dat enige modernisering niet welkom zou zijn. Dat is iets anders dan afschaffen.
Als er in Nederland massaal gestaakt gaat worden. Dan eet ik mijn hoed op.