‘Duitsland verstoort interne markt met coronasteun’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

EU-Commissaris Margarethe Verstager maakt zich zorgen over de verschillen in de staatssteun die de lidstaten aan bedrijven verstrekken.

De helft van de door de EU goedgekeurde Corona-steun gaat naar de Bondsrepubliek.

Het risico bestaat dat hierdoor de concurrentie op de interne markt wordt verstoord en het economisch herstel wordt vertraagd, zei Vestager tegen de Süddeutsche Zeitung – “en dat is tot op zekere hoogte al gebeurd”.

0

Reacties (14)

#1 Bolke

Tja, als je je eigen zaak wel op orde hebt dan kan je bij een economische tegenwind wat makkelijker de knip trekken.

BTW het zou ook van den zotte zijn dat je je eigen economie niet mag steunen in een crisis omdat andere landen hun trutzooi niet in orde hebben.

#2 Jos van Dijk

@1: Volgens de wetten van de interne markt zal het doorbreken van het ‘level playing field’ er alleen maar toe leiden dat de problemen van andere landen verergerd worden en zij meer steun van de EU nodig zullen hebben. En dat raakt dan alle lidstaten en alle bedrijven die Europees-breed handel voeren. Dat is de zorg van Verstager. Het beeld van ‘ieder veegt z’n eigen straatje schoon’ gaat al jaren niet meer op. Wanneer breekt dit inzicht eens een keertje door?

#3 Le Redoutable

2 weken geleden zij ze nog het omgekeerde:

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-stateaid/eus-vestager-says-german-bailouts-can-be-locomotive-for-europe-idUSKBN22G2HK

Ik geloof daar meer in Duitsland is de motor van de EU economie, als die als eerste draait trekt die de rest vanzelf mee. En bovendien denk ik dat de kans dat de subsidie in Duitsland op de juiste plek komt en efficient besteed wordt meer gegarandeerd is dan in de Zuidelijke landen. Bovendien heeft Duitsland dat geld zelf bij elkaar gespaard, dus dat geeft ook nog een goed voorbeeld signaal aan de rest.

#4 Bolke

@2:

Het beeld van ‘ieder veegt z’n eigen straatje schoon’ gaat al jaren niet meer op.

Nee, ieder veegt zijn eigen stoep schoon en daarna veeg je gezamenlijk de straat schoon, wat de zuidelijke landen voorstaat is dat de noordelijke landen de stoep van zichzelf en die van de zuidelijke landen schoonvegen en daarna de straat schoonvegen terwijl ze zelf er met de handen in de zakken naar staan te kijken, en o wee als we daar commentaar op hebben.

ik heb geen medelijden met die sprinkhanen.

#5 Jos van Dijk

@4: Generaliseren is ook een kunst. En xenofobie heeft alles te maken met de weigering om de onderlinge afhankelijkheid in de huidige wereld te erkennen. Kijk eens waar je voedsel vandaan komt en alle andere spullen om je heen.

@3: Pijnlijk. Verstager zwenkt. Ik hecht persoonlijk meer geloof aan het beeld dat ze gisteren in de Süddeutsche Zeitung schetste. Dat het Duitse geld ‘goed besteed wordt’, zullen de Duitsers beamen. Ze kunnen er Spaanse of Italiaanse bedrijven mee wegconcurreren. Misschien kopen ze die wel op. Vaarwel ‘level playing field’ .

#6 Bolke

@5:

Generaliseren is ook een kunst.

En wegkijken ook, zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

#7 Co Stuifbergen

@1: Mogen landen dan ook hun eigen economie steunen door importheffingen in te voeren?
Het zou wat zijn als je spullen in het buitenland gaat kopen terwijl de werknemers in eigen land ontslagen worden.

#8 Ronzhu

@7 Ligt eraan, als je banen voor het veelvoudige gaat subsidiëren als hun sociale vangnet kost dan schiet je er weinig mee op.

@6 Het zijn m.i. 2 losstaande discussies, je kunt vóór het naleven van strenge budgetregels door lidstaten zijn en tegelijkertijd tégen het verstoren van de interne markt door het verlenen van staatssteun zijn.

Dat landen ruimte hebben om de staatsschuld op te laten lopen is prima, maar het is een verschil of dit naar het sociale vangnet gaat om massale werkeloosheid op te vangen, naar werkgevers op het randje van faillissement onder strikte voorwaarden dat het wordt gebruikt voor lonen en huur, of naar het grootbedrijf dat vervolgens deze ruimte kan gebruiken om acquisities te doen tijdens of na de crisis.

#9 Bolke

@7: Van mij wel hoor.

#10 Spam

Ik geloof dat Bolke en Wopke deze ronde van de discussie hebben verloren: https://www.politico.eu/article/berlin-buckles-on-bonds-in-e500b-franco-german-recovery-plan/

#11 Bolke

@10: nee hoor, Oostenrijk is al tegen en ook Nederland staat niet te trappelen.

En dit zijn niet de gewenste eurobonds omdat de Europese commissie er garant voor staat en niet de landen, als Nederland de EU zou verlaten dan hebben wij geen verantwoordelijkheid voor die schulden.

En aangezien Nederland tegen een verhoging van het EU budget is zullen de kosten van deze lening betaald moeten worden uit het verlagen van de subsidies, daar gaan de niet euro landen zoals Polen nooit mee instemmen.

#12 Bolke

@10: En ook zijn de bedragen niet vrij te besteden zoals Italie en Spanje eisten, men moet projecten aandragen en die kunnen dan gefinancierd worden door de EU, en daar is ook niks mis mee.

Wat de zuidelijke landen wilden was dat de euro landen gezamenlijk geld leenden, daar gezamenlijk garant voor zouden staan en dat dat geld dan vrij te spenderen was door de zuidelijke landen zonder enige zeggenschap van de overige landen, dat is domweg een blanco cheque en dat gaat niet gebeuren.

#13 Co Stuifbergen

@8, @9: Een schoenmaker zou natuurlijk gek zijn als hij in de winkel schoenen gaat kopen voor zichzelf, maar volgens mij is het streng tegen de EU-regels om importheffingen in te voeren.

n.a.v. #8
Ligt eraan, als je banen voor het veelvoudige gaat subsidiëren als hun sociale vangnet kost dan schiet je er weinig mee op.
Dat gebeurt nu precies met KLM.
Een flink deel van het geld gaat naar schulden, die anders afgeschreven zouden worden.

#14 Cycloop

@4: “ik heb geen medelijden met die sprinkhanen.”

Rabiaat racistische taal op zogenaamd linkse site , mij niet meer gezien hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*