Duitse viroloog: niet bang zijn voor elke deurklink

Dossier:

De Duitse viroloog Hendrik Streeck constateert na uitgebreid sociaal-epidemiologisch onderzoek onder patiënten van Covid-19 dat het coronavirus in de praktijk niet of nauwelijks wordt overgedragen via oppervlakten, maar vooral wanneer mensen samen urenlang in dezelfde ruimten verblijven.

Er is volgens Streeck ook geen enkele bewezen besmetting bij het inkopen, bij kappers of in restaurants.

Dat stelt Streeck na onderzoek in de zwaar getroffen gemeente Gangelt, vlak naast de Limburgse grens, in de buurt van Brunssum en Sittard.

Open artikel

Reacties (8)

#1 Joost

Eén studie is geen studie, toch?

#2 Co Stuifbergen

Duurt een kerkdienst uren?

#3 Sjors

@2: voor het gevoel wel.

#4 McLovin

Point is? Dat je prima 2 uur lang in een restaurant kan gaan dineren?
geen enkele bewezen besmetting…beetje zwarte zwaan?

#5 beugwant

@4: In de kerk zou ik dat niet doen. Ten eerste houdt de bediening de wijn* voor zichzelf en je verbrandt op die harde banken meer energie dan dat ouweltje aan het eind je geeft.

Dat gesteld hebbende: HBVL lees ik vooral voor mijn portie man-bijt-hond-nieuws. Liever die Zeit met een podcast of een interview.

*Die vanwege de houdbaarheid overigens mierzoet is. Als dat het bloed van Christus is, was hij lang voor de kruisdood aan diabetes bezweken…

#6 Prediker

@5 Wellicht heb je meer fiducie in de talkshows van de Duitse publieke omroep?

Dinsdagavond verraste Streeck door nieuwe bevindingen kenbaar te maken in de ZDF-talkshow Lanz.

“We weten nu zeker dat Covid-19 geen contactbesmetting is. Er is geen enkel levend virus aangetroffen op voorwerpen, ook niet bij de zwaarst geïnfecteerde gezinnen. Er is ook geen enkele bewezen besmetting bij het inkopen, bij kappers of in restaurants”, aldus viroloog Streeck.

“Een deurklink kan alleen besmettelijk zijn als iemand in zijn handen hoest, de klink vastneemt en dadelijk erna iemand anders de klink aanraakt.”

De reden waarom ik dat serieus neem ik omdat Streeck zo te lezen daadwerkelijk, grootschalig forensisch onderzoek heeft gepleegd.

De reden waarom het de moeite waard is te delen, is omdat het bepaalde paranoia ontzenuwt. We wisten al dat dit coronavirus vooral doorgegeven binnen gezinnen, in café’s en skihutten (waar mensen dicht op elkaar gepakt staan).

Ik zag al mensen schichtig door de supermarkt heen lopen met maskers en shawls, alsof we in de post-apocalyps leven.

Het is goed om te weten dat je niet ieder beurtbalkje en iedere winkelwagentje hoeft te benaderen alsof het een biohazard is. Gewoon voor de zekerheid je handen wassen met zeep als je van buiten komt volstaat om je veilig te kunnen voelen.

#7 Puck

Todat je verneemt dat je broer of familie lid op de IC ligt en vecht voor zijn leven
Als dit onderzoek zo geweldig goed was dan had de wereld er direct op ingesprongen , maar ik voel dat die man met een economische tong praat en onderzoekt.
Dit is zeer ernstig dat dit soort berichten de wereld in worden geholpen door dit soort sites en de bezoekers die als een oen alles lopen te delen omdat ze geen bal te vertellen hebben niet eens vragen hoe het met je is ..puur bagger.

Ophouden hiermee.

#8 Spam

@7 wat een rare reactie. Dat het een hele vervelende ziekte is wil toch niet zeggen dat je dan maar elk onderzoek met een ietwat geruststellende conclusie moet negeren?

Er is nog heel veel onbekend over het virus en de verspreiding ervan en de kennis evolueert. Dat leidt tot zowel onder- als overschatting van het gevaar en alleen door al het onderzoek te doen, te publiceren, te beoordelen en te bespreken kunnen we onze kennispositie verbeteren en de schade aan onze gezondheid en de economie beperken.

Ongefundeerde paranoia is minstens zo schadelijk als ongefundeerd bagatelliseren. Niet alleen omdat het de economie schaadt, maar ook omdat het een goed begrip en een goede bestrijding van de ziekte in de weg zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*