De drogreden uitgelegd aan de hand van actuele voorbeelden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nog één zwartepietenpost(er) dan… (via)

Open artikel

Reacties (8)

#2 pspan

en toch denk ik dat men zich meer druk moet maken over echte discriminatie (stageplaatsen voor allochtonen, toelatingsgewoonte bij discotheken, sollicitaties, etc) dan een volksfeest voor kinderen. Ik vind het allemaal erg veel energie in iets erg irrelevants. Sorry. Shoot me.

#3 Spam

Ad antiquitatem, die moet ik onthouden.

#4 Folkward

@1 Ik wou al bijna zeggen dat #0 toch-wel-erg biased lijkt, dus dank.

Overigens hoeft een hellend vlak geen drogreden te zijn, het kan ook een legitiem argument zijn, maar zit ook een gedeelte van de moeilijkheid. Als jij zegt dat B uit A volgt, maar je niet precies weet hoe, maar wel dat het zo is (omdat er een flink aantal tussenstappen zijn (als A dan B etc. dan Z), of omdat de materie complex is, of omdat je je gewoon niet genoeg hebt verdiept in de zaak), dan zal de ander je verwijten dat je ten onrechte een hellend-vlak gebruikt en daarmee je punt onderuit haalt. Een beetje welwillendheid is dan ook wel nodig: in feite is menig discussie een ‘als A, dan Z’ van beide kanten. Als je op voorhand van elke tussenstap gaat zeggen: ‘Is dat wel zo? Volgens mij niet!’, zit de discussie vast. Een debat daarentegen draait juist vaak om het gebruik en doorzien van drogredeneringen. Technisch juiste redeneringen en feiten worden alleen gebruikt als ze goed uitkomen, voor de ideologische stappen zijn meestal drogredeneringen nodig.

En daar begint de wetenschap: ‘Is het wel zo? Laten we het uitzoeken, dan kunnen we weten of het inderdaad een logische redenering is, een vergezocht hellend-vlak of een non-sequitur.’

#5 aynranddebiel

@2
Is daar niet ook een mooie latijnse naam voor? Dat je doet alsof de hele discussie irrelevant is en je erboven staat (waarmee je feitelijk natuurlijk voor de status quo pleit)?

Voel je vrij om niet te reageren als jij het persoonlijk irrelevant vindt, maar je kunt moeilijk beweren dat het maatschappelijk irrelevant is als twee miljoen mensen de moeite nemen een petitie te tekenen. Dat is ongekend.

#6 Cerridwen

@5: zwarte piet (als onderdeel van sinterklaas) is enorm maatschappelijk relevant. Het vermeende racisme van zwarte piet is dat niet, er zijn belangrijkere zaken om je druk over te maken als het om racisme gaat.

#7 aynranddebiel

@6
Nee, die twee miljoen mensen nemen gewoon een standpunt in de discussie in. Zij vinden de verschijning van Zwarte Piet geen probleem, anderen vinden dat wel.

#8 kevin

@4

@1 Ik wou al bijna zeggen dat #0 toch-wel-erg biased lijkt, dus dank.

Dat was mijn enige reden om hem te maken. #0 lijkt inderdaad wel te zeggen dat alleen voorstanders van zwarte Piet aan drogredenen doen, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*