DNB legt Delta Lloyd miljoenenboete op en eist het vertrek van de financieel directeur

Voorafgaand aan de invoering van een nieuwe rekenrente door de DNB, besloot Delta Lloyd alvast de afdekking van renterisico’s te verminderen.

Volgens DNB werd dit besluit te vroeg genomen ‘op basis van vertrouwelijke informatie’:

DNB bevestigt in een verklaring de boete te hebben opgelegd ‘nadat Delta Lloyd op basis van vertrouwelijke informatie transacties heeft uitgevoerd, waarbij financieel voordeel is behaald’. De toezichthouder maakt het boetebesluit vooralsnog niet openbaar. […]

Naast de boete heeft DNB een aanwijzing opgelegd voor heenzending van financieel directeur Emiel Roozen. Hij moet volgens de toezichthouder uiterlijk per 1 januari 2016 zijn opgestapt. DNB geeft geen verdere toelichting over de aanwijzing tot heenzending.

Kortom: een variant op handel met voorkennis. Hiermee zou de verzekeraar 21,6 miljoen euro hebben verdiend. Bovenop dit bedrag dat moet worden terugbetaald, komt ook nog een boete van 1,2 miljoen euro.

De boete bedraagt dus zo’n 5,5% van het illegaal verdiende bedrag. Niet bijster afschrikwekkend, lijkt me.

Delta Lloyd zegt overigens zich van geen kwaad bewust te zijn en neemt juridische stappen om de boete aan te vechten en de financieel directeur te kunnen behouden.

Het kan natuurlijk zo zijn dat Delta Lloyd het gelijk aan zijn zijde heeft, maar gezien alle recente ervaringen met de financiële sector, acht ik die kans niet groot.

Open waanlink

  1. 1

    De burger daarentegen krijgt een boete van 100% als hij fraudeert.
    Ik ben benieuwd of die financieel directeur nu ook nog even zijn bonus verhoogd in 2015. Dat heeft hij wel verdient met deze excellente truc. Evenals een functie een eindje verderop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren