Persoonlijk heb ik er geen problemen mee als Nederlandse F16’s bommen op IS-strijders in Irak gooien, maar wat als je dit ervoor terugkrijgt?
Residents told me that Shia militias, still operating under the control of former Prime Minister Nuri al-Maliki, are laying siege to the town, especially the Asa’ib Ahl al-Haqq militia. Sunni residents of other towns to the north accused that group and other militias of carrying out summary executions there after the militas took control in the wake of US air strikes against the Islamic State.
The militias, along with federal police and the Iraqi army’s infamous seventeenth division, have kidnapped and killed dozens of residents in Latifiyya, the residents told me – but their stories are falling on deaf ears in Washington.
Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we straks dit soort zaken ook op andere plekken in Irak mogelijk gaan maken?
Reacties (16)
“Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we straks dit soort zaken ook op andere plekken in Irak mogelijk gaan maken?”
Zolang we de olievelden maar veilig kunnen stellen. Of dacht je dat het om mensen ging?
Veel belangrijker voor Nederland is dat het zich niet een oorlog met Syrie in laat rommelen door USA, deze mogelijkheid werd expliciet open gelaten in de mandaat persconferentie.
Al die eerdere acties hebben echt een stabiel en democratisch land opgeleverd toch?
De Koerden (toch 4 miljoen mensen) zijn sinds 1992 nettoprofiteur geweest van buitenlandse militaire acties en nu weer, dus het heeft iig. nut voor iemand. Verder valt er tenminste te onderhandelen met de Iraakse regering en zelfs Al-Sadr (die heeft in het verleden bv. een wapenstilstand met de Amerikanen gesloten) en is IS een tikje erger dan de andere groepen, zelfs Al-Qaida in Irak was minder erg.
@0: dit is makkelijk om te constateren, maar doe er maar eens wat aan. Dit soort milities is precies de reden dat ISIS zo eenvoudig grote delen van Irak kon veroveren. En ISIS, dat zijn ook geen lieverdjes.
Het gevolg: op korte termijn zijn er geen pijnvrije oplossingen voorhanden. Je kan niets doen. Dan zal IS steeds meer gebieden onder de voet lopen, met alle gevolgen voor de lokale bevolking van dien. IS bombarderen speelt natuurlijk de vijanden van IS in de kaart, en daar zitten o.a. die Sji’itische milities tussen (maar denk ook aan de troepen van Assad).
Wil dit een succes worden, dan moet er dus ook een poltiek proces zijn, naast het militaire ingrijpen. Verwacht alleen niet dat dit snel iets kan opleveren. In Irak is een eerste stap gezet door Maliki te vervangen. Het betrekken van soennitische landen bij de strijd tegen IS (ook soennitisch) is een andere belangrijke. De Turken in Syrië, kan een volgende belangrijke stap zijn.
Punt is, dit politieke proces kost tijd, en het zal even duren voordat dit echt resultaat heeft. In de tussentijd zullen er nog wel meer berichten komen van misdaden door ‘bondgenoten’.
A peace that was truly permanent would be the same as a permanent war. This–although the vast majority of Party members understand it only in a shallower sense–is the inner meaning of the Party slogan: WAR IS PEACE.
George Orwell – 1984.
@5
“In de tussentijd zullen er nog wel meer berichten komen van misdaden door ‘bondgenoten’.”
Precies, het is ook allemaal zo makkelijk: als er 1 kind door Westerse bombardementen om komt wordt dat breed uitgemeten, als IS 30 kinderen doodt kijken ze wel uit dat daar beelden van uitlekken. Een foto zegt niet alleen meer dan 1000 woorden maar ook meer dan 1000 statistieken in de mediastrijd die met oorlog gepaard gaat.
@5:
Maar wat als dit proces niet komt?
Het is bepaald niet zo dat men de afgelopen jaren zelfstandig al een eind op weg was gekomen.
Integendeel.
@8:
Als het politieke proces niet komt, dan heeft militair ingrijpen geen zin, het conflict wordt niet opgelost.
Maar andersom is ook waar: als militair ingrijpen geen optie is, zal er geen politieke oplossing komen.
Dus militair ingrijpen en politieke stappen zullen hand in hand moeten gaan. Tot nu toe gebeurt dat ook. Irak is wat dat betreft een stuk eenvoudiger, want daar is sprake van een enigszins functionerende politiek, waar behalve IS alle Irakezen vertegenwoordigd zijn. Er is ook consensus dat IS een gevaar is voor Irak. Syrië is de echte uitdaging.
Ik ben overigens niet tegen het uitlichten van dit soort ‘ongemakkelijke waarheden’. We moeten niet weglopen voor de harde realiteit. Ik keer me alleen tegen de impliciete suggestie dat er een eenvoudig alternatief zou zijn, dat besloten ligt in jouw laatste zin.
Als er wraak wordt genomen dan hoop ik toch dat het op de verantwoordelijke bewindspersonen zal zijn,want ze hebben gewoon lopen smeken om alsjeblieft mee te mogen doen.Bijzonder genant..
Maar dat schorum heeft zich waarschijnlijk goed beveiligd(al dan niet met hulp van Amerikaanse Black Ops.teringzooi),het risico wordt heel heldhaftig op de gewone bevolking afgewend(zoals dat altijd al is gedaan,niets nieuws onder de zon eigenlijk)
We hebben daar absoluut niets te zoeken!
@7: “als IS 30 kinderen doodt kijken ze wel uit dat daar beelden van uitlekken.” Volg jij uberhaupt het nieuws wel?
@10:En die F16s die mogen wat mij betreft allemaal uit de lucht worden geschoten.
@10
Tegen wie het niet heel belangrijk vindt per se levend weg te komen na de aanslag (en die beschrijving slaat wel op IS) bestaat er geen enkele beveiliging die goed genoeg is en “onze” Nederlandse politici hebben al helemaal geen beveiliging die daarbij in de buurt komt (Rutte had al 100x van z’n fiets af kunnen zijn geschoten of door het raam van die school war ie af en toe les geeft).
@11
De beelden zie je vrijwel nooit (iig. niet bij kinderen of burgers die niet vrijwillig naar Irak/Syrie zijn gegaan) en dan worden het betekenisloze statistiekjes op het nieuws vergeleken met een foto of video.
@13: Dus de ISIS beheerst onze media? Beetje paranoia mischien?
@14
Nee, ze beheersen de media in hun gebied en dus hebben onze media geen bronmateriaal.
IS olie wordt verkocht en vervoerd via … Jordanie..
Laat dat nou net de zionistische vazalstaat zijn waar nederland en belgie en denemarken hun F16s stallen.
http://edition.cnn.com/2014/08/18/business/al-khatteeb-isis-oil-iraq/
ding dong boom shakkalakka