1. 1

  Als we er nou eens voor zorgen dat mensen vanaf het begin zinvol bezig zijn, taal en andere (nuttige) zaken leren, dan verdoen we geen menselijk kapitaal.

  Als na een aantal jaren blijkt dat een verblijf permanent is in Nederland hoeven ze niet nog eens te beginnen na langdurig het gevoel te hebben gehad buitengesloten te zijn. Mocht na verloop van tijd terugkeer mogelijk blijken dan hebben we op een effectieve manier bijgedragen aan de ontwikkeling van het land van herkomst, een soort ontwikkelingshulpgedachte zeg maar. Win/win.

 2. 2

  Grappig hoe rechts nu zegt :”NEE niet integreren maar voorbereiden op terug gaan!” en andere leuke uitspraakjes, ineens begrijp je dus waarom er niet geintergreerd is en dat het toen dus net zo speelde en rechts Nederland er ook garen bij spon :).

 3. 3

  @2: Ik wou al zeggen, het is catch22: Laat je ze nu integreren is het niet goed (want ze moeten worden voorbereid op terugkeer!), laat je ze niet integreren is het ook niet goed (want dan zeggen dezelfde lui: zie dan, al 5 jaar in Nederland en geen millimeter geïntegreerd!).

  Overigens ben ik benieuwd naar het mirakel dat ervoor zorgt dat Syrië binnen vijf jaar een land van melk en honing is, zonder dictatuur en zonder oorlog. Kijk naar Irak en Afghanistan: Al 12 respectievelijk 13 jaar geleden werd daar de democratie gebracht en het is er nog steeds oorlog zonder enig uitzicht op vrede.

 4. 4

  Opmerkelijke uitspraak:

  Sjoerdsma: “Wil je dan wel ruimte scheppen om kinderen die in afwachting zijn van de asielprocedure naar school te laten gaan en een studie te laten volgen? Zodat ze niet maanden voor zich uit zitten te staren en gedesillusioneerd aan hun integratie beginnen?”

  Potters: “Het is funest voor jongeren om ze de taal te leren en naar school te laten gaan, om ze vervolgens te vertellen dat ze terug moeten. Dat voelt als een dubbel verlies. We willen niet nog eens een discussie over gewortelde kinderen. Dus geen verwachtingen scheppen die we niet waar kunnen maken.”

  De levens van mensen die op de asielprocedure wachten staan dus op pauze.

 5. 5

  @4.

  Je kan ze in de Azc bezig houden met cursussen die er wel toe doen. Heb ik zelf ervaring mee als vrijwilliger. Bijvoorbeeld Engelse lessen. Dat kan je overal ter wereld gebruiken. Plus dat het de mensen geestelijk in beweging houdt. Want verveling …

 6. 6

  Het is funest voor jongeren om ze de taal te leren en naar school te laten gaan, om ze vervolgens te vertellen dat ze terug moeten. Dat voelt als een dubbel verlies.

  Laat Potters deze stelling eerst maar eens bewijzen. Soms komen immigranten ook na een paar jaar terug naar het moederland.
  En dat zou funest zijn? Maak dat de kat maar wijs.

 7. 7

  @5: Mooi initiatief. Maar als eerste Engels leren is weer onzinnig als je vervolgens mag blijven. Zo blijven we aan het sukkelen met asielzoekers.

 8. 8

  @4: Dat nog los van het feit dat in Nederland woonachtige kinderen (tussen de 5 en 18 jaar) leerplichtig zijn, tenzij ze een startkwalificatie hebben gehaald.

 9. 9

  @5: Kinderen moeten onderwijs hebben! En niet een “cursus engels”. Rekenen, taal, handenarbeid, muziek, Geschiedenis, Aardrijkskunde, Gym, etc.

  Ik weet dat Nederland al 15 jaar “taal en rekenen! dat moet de excellent kunnen!” spruitjes lucht kent, maar er is meer aan onderwijs dan alleen die twee dingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren