Dijsselbloem: Banken proberen onder crisismaatregelen uit te komen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Met “gezochte en feitelijk onjuiste argumenten” probeert de financiële sector onder crisismaatregelen uit te komen, schrijft Dijsselbloem in NRC Handelblad.

In de financiële sector bestaat volgens Dijsselbloem een “vrij massieve weerstand” tegen onder meer extra kapitaaleisen voor banken, nieuwe solvabiliteiteisen voor verzekeraars, een nieuwe rekenrente voor pensioenfondsen en nieuwe leennormen voor hypotheekverstrekkers. “De lobby heeft inmiddels ook de Eerste Kamer bereikt.” Onterecht, zegt Dijsselbloem, omdat de crisismaatregelen niet “onnodig beperkend” zijn.

Reacties (7)

#1 frankw

Maar ja, is dit interview gericht aan de bankiers, verzekeraars, pensioenfondsbeheerders of is het een manier om de kiezer voor gek te houden (zoals ook Paternotte op GS stelt)? Dijsselbloem heeft bv heel veel mogelijkheden om de staatsbank ABN te dwingen zich te voegen naar de crisismaatregelen.
En hij was oorverdovend stil na het interview met Carolien Prinsen die in de Raad van Bestuur van ABN gaat over de “cultuur”. Uit het interview bleek dat de bank nog steeds de schuld buiten zichzelf legt, bij het publiek dat alles niet begrijpt en de pers die te kritisch is. Dijsselbloem zegt niets hierover. Ik vertrouw zijn intenties derhalve niet.
http://www.nrcq.nl/2015/01/03/de-bankiers-hebben-wel-wat-geleerd

#2 Niet JeZus

Net alsof politici de baas zijn over banken – het is eerder andersom, politici zitten in de zakken van de banken.

#3 zazkia

Ja politici zitten in de zakken van de banken omdat ze er zelf om gevraagd hebben.

Er is te weinig geld bij de mensen die het hard nodig hebben. Banken kunnen ook geen geld toveren. Ja dat kunnen ze wel, maar daar zit ook niemand op te wachten, dat de geldpers aangaat. Dan krijg je hyperinflatie en gaan we er allemaal op achteruit.
Wat er gedaan moet worden is dat de graaiers uit het verleden hun verdiende loon krijgen. En dat dat geld naar de mensen gaat die het nodig hebben. Maar mensen leveren hun vele geld niet gratis in.

#4 gronk

@3:hier een aardig stuk van Robin Fransman over hoe geldschepping precies werkt. Banken maken geen geld — wij doen het.

#5 Inkwith Barubador

Dit zijn al boterzachte “maatregelen” en dan nog is het teveel. In wat voor wereld leven die lui? Mogen wij bij de volgende crisis weer lappen?

#6 gronk

@5: rhetorische vraag is rhetorisch.

#7 Tinbergen

Zazkia,

Zo zijn we opgevoed, in het onderwijssysteem geconditioneerd. Braaf belasting betalen, voor het Algemeen Belang. Werkelijk? en al die oorlogen dan? de onophoudelijke tsunami van corruptie binnen alle lagen van de overheid, het klakkeloos navolgen van de Amerikanen in het van belastingen vrijstellen van de rijken, staatsgaranties geven aan de zwendelpraktijken van de bankiers.

Een overheid die de georganiseerde misdaad vrijstelt van belastingen, en BTW gaat heffen op drinkwater . . . . .
Alle gaten die links en rechts vallen worden ‘gesocialiseerd’, op de burgers verhaald.

Geen inflatie? 2de helft vorige eeuw was het heel normaal – het kostwinners model. 1 inkomen kon een gezin onderhouden en huisvesten, 2x per jaar op vakantie, kinderen laten studeren; prima leven.
Globalisering was het wapen dat daar een eind aan maakte.
http://www.democraticunderground.com/10021622813

Alles wordt zo duur mogelijk gemaakt. Neem nou benzine. De wereldmarktprijzen kelderen van 120 naar 50 dollar.
Aan de pomp gaat er hoeveel af, 15 cent? 10%
Wie dan nog wil volhouden dat wij in een markteconomie leven, en dat prijzen door vraag en aanbod tot stand komen, doet de werkelijkheid geweld aan.

Deze docu. is een aanrader; vooral voor onze volksvertegenwoordigers – als er daar nog van zijn; vol met economen uit de City. ‘97% Owned – Economic Truth doc.’ : https://www.youtube.com/watch?v=XcGh1Dex4Yo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*