Demonstranten in Minsk tegen de oorlog

Ook in Belarus gingen mensen de straat op om te protesteren tegen de oorlog in Oekraïne.

Zij willen niet medeverantwoordelijk zijn voor de invasie van Rusland in hun buurland. ‘Our people don’t want to be aggressors‘.

“Vandaag lanceren de Wit-Russen een campagne van vreedzame ongehoorzaamheid en verzet. We zullen protesteren tegen de oorlog en het gebruik van ons leger om Oekraïners aan te vallen”, zei Svetlana Tikhanovskaya die vanuit Litouwen de oppositie leidt.

Alsof er niets aan de hand is hield het regime van Loekashenko gisteren een referendum over een nieuwe grondwet. Het referendum is bedoeld om de macht van Loekasjenko te versterken. Het zou ook een einde maken aan de status van Wit-Rusland als een kernwapenvrije zone – wat de weg vrijmaakt voor een mogelijke inzet van Russische kernwapens in het land. 

[bericht van Politico]

Hier meer over de omvangrijke demonstraties in Rusland en de opmerkelijke draai van een Doema-lid.

Reacties (6)

#1 Poligraf Poligrafovich Sharikov

In de afgelopen twintig jaar heeft Poetin een vrij consistent verhaal opgehouden. Elke keer als de VS een land binnenvielen (Irak, Afghanistan, Haiti, Somalië, Libië, Syrië en ik vergeet er vast nog wel een paar) kwam Poetin op TV om te vertellen dat we geen wereld met supermachten moesten willen. Dat landen hun soevereiniteit hadden en dat je die moest respecteren. En elk jaar werd het een klein beetje beter in Rusland. Elk jaar hadden mensen net een klein beetje meer comfort als het jaar daarvoor. Daarom respecteerden ze Poetin als leider.
En nu valt hij Oekraïene binnen. Iedereen in Rusland heeft daar wel familie of vrienden wonen. Dit is het einde van Poetin. Dat kan niet anders.

#1.1 Bismarck - Reactie op #1

De inval van Afghanistan werd anders (niet alleen in woord, maar ook logistiek) gesteund door Putin. De enige consistentie in zijn verhaal zat hem erin of militair ingrijpen in zijn straatje paste of niet. Zo ja, (Afghanistan, Georgië, Oekraïne, Syrië en dan vergeet ik vast nog iets) dan was het geweldig, zo nee, dan was het een grove schending van het recht. Wat dat betreft is ie net zo hypocriet geweest als de opeenvolgende Amerikaanse presidenten.

#2 cerridwen

“nu”?
In 2014 is hij Oekraïne al binnengevallen, laten we niet doen alsof dit een koerswijziging betreft. Wel een escalatie, maar volkomen in lijn met eerder gedrag.

Het zou mooi zijn als dit tot het einde van Poetin leidt, maar ik vrees dat Poetin dat dit nog wel eens tegen kan vallen. Wie gaat hem verwijderen?

#2.1 Poligraf Poligrafovich Sharikov - Reactie op #2

Toen gebeurde dat zonder bloedvergieten in een gebied waar de meeste mensen toch al weinig op hadden met de Oekraïense natie. Binnen een week verdubbelden de lonen op de Krim. Dat kon je prima als een overwinning verkopen. Nu ligt de hele Russische economie plat en krijgen moeders te horen dat hun dienstplichtige puberzoons gesneuveld zijn. En waarom? Om precies datgene te doen waarvan Poetin de afgelopen 20 jaar op tv heeft gezegd dat het een heel slecht idee is. Hier gaan hij zich niet onderuit lullen.

#2.2 Cerridwen - Reactie op #2.1

‘zonder bloedvergieten’????

Je weet hopelijk wel beter

In Nederland zijn we MH17 niet vergeten

#2.3 Poligraf Poligrafovich Sharikov - Reactie op #2.2

Ik probeerde een punt te maken over de houdbaarheid van Poetin’s presidentschap van de Russische Federatie. Maar inderdaad, een politieke carriere in Nederland kunnen we hem ook afraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*