DeCorrespondent zet bijl aan wortel vrijheid van informatie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zegt kunstenaar Teun Kastelein. Die kennelijk van de wind of overheidssubsidie kan leven.

Toch heeft hij wel een puntje: het mooie van het internet is nu juist dat informatie – de uitwisseling van ideeën en op feiten gebaseerde argumenten – vrijelijk toegankelijk wordt voor een zo breed mogelijk publiek.

Open artikel

Reacties (14)

#1 gronk

Een fatsoenlijk basisinkomen zou een heleboel problemen oplossen, vermoed ik.

#2 frankw

Bovendien weet Castelein nog helemaal niet in hoeverre De Correspondent een deel van haar inhoud gratis zal moeten ventileren om nieuwe klanten te blijven binden. Zoals de hudiige kranten ook steeds ondervinden.

#3 penderie

Wat een gezeur, zeker nu je er nog niets over kan zeggen. En vrijelijk en gratis zijn niet hetzelfde natuurlijk. Als je zo redeneert hebben betaalde kranten en tijdschriften ook de vrijheid van informatie ingeperkt. Wel is het interessant of bibliotheken naast kranten/tijdschriften ook digi-abonnementen gaan nemen voor publiek gebruik.

#4 Raymo

Volgens mij verwart deze snuggere kunstenaar ‘vrij’ met ‘gratis’. Net als dat bepaalde vrije software vrij is in de trant van ‘free speech’, niet als in ‘free beer’.

#5 kilgoretrout

Wat flauw en rancuneus om diepgravende onderzoeksjournalistiek die de correspondent wil gaan maken te vergelijken met de ANP-nieuwsberichten die kranten copy-pasten op hun websites.

Als je de correspondent vergelijkt met artikelen in een weekendbijlage van een krant (ik hoop dat het zoiets gaat worden), is de enige verandering, die van papier naar digitaal, dat veranderd niets aan de vrijheid van informatie.

#6 Krekel

Het hele punt is nou juist het creëren van een journalistiek platform dat niet afhankelijk is van adverteerders.

Wel een kunst om dat te missen.

#7 Ernest

@4: “Vrij” is verwarrend. Zo is de “Vrije School” in tegenstelling tot veler verwachting ook niet vrij, in de zin van “Doe waar je zin in hebt”.

#8 frankw

En wat te denken van de vrijzinnige protestanten. Of zou dat “vrij van zinnigheid” betekenen?

#9 thallman

Ironisch dat dit gepubliceerd wordt op een site waar vooraf wordt gemodereerd.

#10 Bismarck

@7: Maar wel gratis toch?

#11 bookie

@10
Nee scholen zijn nooit gratis. Kost klauwen met belastingeuro’s.

#12 Inca

Lol, ik heb ook een paar redactionele commentaren in de Volkskrant gelezen, en ik zou haast zeggen dat men zich toch een pietseltje bedreigd voelt hier en daar.

#13 Martijn

There’s no such thing as free lunch. Ook op internet niet. Google zoekopdrachten worden betaald uit advertenties die Google stuurt met persoonlijke gegevens die ze over je verzamelen. Feitelijk is Google een advertentieverkoper die wat diensten beheert om die advertenties aan te koppelen.
Wikipedia is een knipselkrant met samenvattingen van door betaalde auteurs geschreven boeken en artikelen.

#14 parallax

Iedereen weet inmiddels dat ’t een 1 april grap betreft?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*