De pc is dood – en dat is geen goed nieuws

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (45)

#1 weerbarst

och je kan nog steeds goed je eigen pc bouwen en er free and libre open source software op zetten.

#1.1 Van K - Reactie op #1

Jep, maar als elke mainstream-OS met een app-store constructie werkt en daardoor bepaalde (soorten) software niet meer voor deze OSen geschreven kan worden zullen de gebruikers van kleinere open source besturingssystemen daar ook de nadelige gevolgen van ondervinden.

#1.2 weerbarst - Reactie op #1.1

Ik ben het er mee eens dat bepaalde diensten niet toegankelijk zijn door druk van de massa en bedrijfsbelangen, maar dat ben ik als jarenlange vrije open source gebruiker wel gewend. Een voordeel van een minder commercieel platform is dat het een goed shitfilter is voor foute praktijken.
Veel hiervan wil ik ook echt niet gebruiken, zoals data phones en gelieerde services, en megacorp cloud toepassingen, maar multi media die piraat ik gewoon.

The Swiss government commissioned a study on the impact of copyright-infringing downloading. The independent study concluded that downloaders use the money they spend to buy more legitimate entertainment products.
http://www.ejpd.admin.ch/content/ejpd/de/home/dokumentation/mi/2011/2011-11-30.html

#1.3 L.Brusselman - Reactie op #1.2

Logisch eigenlijk,een liefhebber van muziek en films blijft gewoon hetzelfde uitgeven als in de tijd voor ze konden downloaden.Hun aankopen zijn alleen gerichter als vroeger omdat ze vooraf kunnen bepalen wat ze waard vinden om geld aan te besteden.

#1.4 Tom - Reactie op #1

dit gaat niet over hardware, maar over software

#1.5 weerbarst - Reactie op #1.4

zie post

#2 Tom

De auteur begrijpt er weinig van. Voor software developers en gebruikers breken gouden tijden aan.

Ten eerste de gebruikers: nooit eerder was het zo triviaal om software te instaleren dan sinds de introductie van de app store. Je weet waar je aan toe bent, eenduidig betaalmodel (idd 30% richting Apple, maar wel zonder gezeur met creditcard fraude).

Voor ontwikkelaars: je kunt je app met een paar uur werk live zetten in een cloudbased hosting omgeving. Komt er meer verkeer, dan schaal je op door wat meer bandbreedte in te kopen. Kosten blijven transparant, deployment is nog trivialer.

Vergelijk de dagenlange deployment hell uit de jaren 2000 eens met het volgende command line statement voor Ruby apps:
git push heroku master
Of git push appharbor master voor .Net apps. Dat kan iedere idioot intikken.

Daarnaast is het triviaal om je app in een paraplu taal te schrijven om vervolgens te laten compilen voor iOS, Android of phone7(.5). Dus 1x schrijven, alle platformen meepakken.

#2.1 Spuyt12 - Reactie op #2

Ik denk dat jij het niet begrijpt. Vanuit een technisch oogpunt heb je gelijk, maar daar gaat het stuk niet om. Lees pagina drie van het stuk.

#3 L.Brusselman

No Apps for me,not even when they’re for free.

#3.1 weerbarst - Reactie op #3

Precies, zo weinig mogelijk cloud x.x geldklopperij rommel gebruiken, en zo onafhankelijk mogelijk p2p blijven, zo veel mogelijk met gratis vrije software.

#4 Harm

Wat doet een doorsnee gebruiker nou eigenlijk? Schrijft een brief, verstuurt een email, luistert naar muziek, kijkt naar een filmpje, veel meer is het niet.

Met Linux kan dat allemaal op een simpele manier (en nog veel meer) en het OS is betrouwbaar en snel. Dus iedereen die zijn geld weggooit naar firma’s als Apple en Microsoft, zal dat wel doen omdat hij/zij gewoon niet beter weet. Ik heb er geen andere verklaring voor.

Misschien dat mensen juist door al die geld-uit-de-zak-klopperij ooit toch nog eens wijzer zullen worden, misschien dat het toch ooit nog eens averrechts werkt. Behalve in het geval van die status-freaks natuurlijk,want status moet geld kosten, aangezien de hoogte van de prijs hetgeen is waar het product (en daarmee de gebruiker) zijn status aan ontleent.

Als ik iemand tegenkom die iets van Apple gebruikt,
dan heb ik altijd gelijk medelijden met zo iemand.

#4.1 Martijn - Reactie op #4

Dus iedereen die zijn geld weggooit naar firma’s als Apple en Microsoft, zal dat wel doen omdat hij/zij gewoon niet beter weet.

Precies. Windows of MacOS zitten gewoon op de computer. Ik schat dat 8 van de 10 mensen is niet in staat zelf een ander OS te installeren (of als het moet zelfs Windows opnieuw te installeren.) En dan hebben ze het geïnstalleerd en dan is er geen Word en die andere tekstverwerker, die heeft andere knopjes.

#4.2 Harm - Reactie op #4.1

Ik stop voor de grap wel eens een live-cd in de laptop van klanten. De meesten schrikken zich kapot als windows opeens zomaar verdwenen is.

#4.3 L.Brusselman - Reactie op #4.1

idd.Ik heb daar gelukkig een kennis voor.

#4.4 Inca - Reactie op #4

Ik vind microsoft fijner werken dan linux (en ja, ik heb met beiden ervaring, en ook met de Mac.) Het is naast al het andere ook gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur, en waarom ook niet?

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #4
  • Vorige reactie op #4
#4.5 Harm - Reactie op #4.4

Natuurlijk heeft iedereen zijn persoonlijke voorkeur, maar op de vraag:waarom niet?, zijn vele argumenten te geven. Overigens zijn er tientallen versies van Linux in omloop en het moet toch wel heel raar zijn als je daar niets tussen vindt dat van je gading is.

En na een tijdje krijg je de emgekeerde gewaarwording. Als je weer eens achter een computer zit waar producten van Microsoft op zijn geinstalleerd, dan stoor je je aan de eigenaardigheden van dat OS.

#4.6 Prediker - Reactie op #4.5

Tja, onbekend maakt onbemind.

Ik heb Linux wel geprobeerd, maar je moet er teveel zelf aan prutsen als iets niet werkt, is mijn ervaring.

#4.7 Harm - Reactie op #4.6

Probeer Mint eens, het moet toch wel heel raar lopen als dat niet werkt “uit de doos”. De verrrasing komt meestal als je bijvoorbeeld Nederlands installeert en voor de eerste keer het systeem gaat opdaten, dat kan wel effe duren. Maar ik zat er vol verbazing naar te kijken, dat dat allemaal zomaar vlekkeloos automatisch gebeurt: ik hoefde zelfs mijn PC niet steeds opnieuw op te starten.

Mijn ervaring is dat als je een programma koop voor een ander OS, dat je maar moet afwachten of het aan de verwachtingen voldoet. Op het eerste gezicht lijkt dat vaak wel zo, maar waar de haken en ogen zitten, daar kom je pas achter tijdens het gebruik. En ondertussen ben je wel mooi je geld kwijt.

Met Synaptic kun je gewoon alles proberen wat je interessant lijkt en is het toch niet wat je zocht, dat gooi je het er weer af en probeert wat anders.

Overigens zijn er steeds meer opensource programmas beschikbaar voor windows en dan worden die door dezelfde gebruikers die sceptisch staan tegenover Linux enthousiast geaccepteerd. Het aantal computers waarop Firefox en/of VLC is geinstalleerd is gewoon niet te tellen.

#4.8 Prediker - Reactie op #4.6

Oké, bedankt voor de tip! Zal er eens naar gaan kijken.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #4.6
  • Vorige reactie op #4.6
#4.9 L.Brusselman - Reactie op #4.6

De media player van VLC die ken ik wel,daar kun je tenminste de ondertiteling gelijkzetten.En bij firefox kom je vanzelf terecht want Internet Explorer is waardeloos.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #4.6
  • Vorige reactie op #4.6
#4.10 Harm - Reactie op #4.6

Bovendien kun je met VLC opeens allerlei formaten afspelen, waarvoor je bij mediaplayer allemaal aparte codecs moet installeren. Bij VLC zitten ze gewoon in het pakket. Zelf geef ik overigens de voorkeur aan smplayer.

Het ergste zijn die players die je hele harde schijf afzoeken. Dat lijkt gemakkelijk, maar daarna heb je muziek van de The Rolling Stones, Rolling Stones en The Rolling$ Stones. En als je op de harde schijf kijkt van de mensen die dat soort programma’s gebruiken, dan is de chaos net zo onoverzichtelijk als de kamer van een tiener die 5 jaar lang niet heeft opgeruimd.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #4.6
  • Vorige reactie op #4.6
#4.11 L.Brusselman - Reactie op #4.6

Voor mediaplayer heb je wel het K-Lite codec pack dan kun je ook alle formaten afspelen .Voor muziek geef ik wel de voorkeur aan mediaplayer met k-lite ,als je veel muziek op je e-schijf hebt wordt dat keurig voor je ingedeeld,behalve flac die kun je wel afspelen maar staat niet tussen je andere muziek ingedeeld .

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #4.6
  • Vorige reactie op #4.6
#4.12 Harm - Reactie op #4.6

Schijnbaar keurig voor je ingedeeld. Het lijkt een beetje op iemand met een database van alle boeken die hij bezit, die daar keurig op alfabetische volgorde worden gezet. Maar owee, als je naar zijn boekenkast loopt, want daarin vindt je niks meer terug.

Hoeft ook niet, zeg maar, want ik heb eeb robot die het goede boek er tussenuit trekt. Inderdaad, het gemak dient de mens, maar het is en blijft een zooitje.

Mijn boekenkast is groter dan 700Gb en alles staat keurig op een rijtje.

En dat K-Lite codec pack, is dat een product van Microsoft?

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #4.6
  • Vorige reactie op #4.6
#4.13 L.Brusselman - Reactie op #4.6

Het staat inderdaad op alfabet maar je kan ook op jaartal ,artiestennaam,componist etc indelen.Mijn boeken heb ik voorlopig alleen in mappen zitten en nog niet op een player staan,lezen doe ik ze pas als ik een tablet heb op een laptop boeken lezen
dat lukt me niet.
K-lite is niet van Microsoft voor zover ik kan beoordelen.
http://www.codecguide.com/download_kl.htm

#4.14 Inca - Reactie op #4.5

Ja, ik weet dat er vele principiele bezwaren zijn tegen microsoft en apple, en voor linux. Maar mijn waarom niet was eigenlijk vooral bedoeld over ‘waarom zou je niet in het gebruik een voorkeur kunnen hebben voor windows?’ In de vele, vele discussies over dit onderwerp die ik heb meegemaakt is dat namelijk wat mij het meeste stoorde: dat er vaak gevonden wordt dat je mening niet geldig is als je de Windows-manier van werken fijner vindt dan een andere. (Bij Linux blijft de commandline toch als superieur aan GUI gezien worden, bij Mac vinden ze juist de UI superieur aan windows.)

Ik vind windows niet superieur aan andere maar vind het persoonlijk gewoon prettiger. En niet slechts omdat ik eraan gewend ben: ik heb zoals gezegd zowel ervaring met linux als met mac… ik kan er mee werken, maar Windows ligt me gewoon beter. En daarbij dan toch nogmaals: waarom zou dat niet kunnen?

#4.15 Harm - Reactie op #4.14

“Bij Linux blijft de commandline toch als superieur aan GUI gezien worden.”

Zeg, uit welke tijd ben jij?

Ik heb zelf een bloedhekel aan dat gepiel met die commandline. Ik ben maar een eenvoudige jongen en geen programmeur. Nou doe ik soms rare dingen met mijn computer en ik heb dus wel geleerd om een paar rottigheidjes op te lossen op die manier, maar dat overkomt me eens in het half jaar en alleen maar omdat ik iets anders heb gedaan als alleen maar een briefje schrijven en een emailtje versturen.

#4.16 Johan - Reactie op #4

Of je koopt een laptop of PC waar de laatste versie van windows op voorgeinstalleerd is. Qua prijs maakt het niks uit, windows krijg je er bij wijze van spreke gratis bij.

#4.17 Harm - Reactie op #4.16

Alleen maar bij wijze van spreken. In het land waar ik woon scheelt het een slok op een borrel of je een PC koopt met of zonder OS.

Overigens is de Braziliaanse overheid al geruime tijd geleden overgestapt op Linux.
In Nederland lopen ze nog een beetje achter.

#4.18 Bismarck - Reactie op #4.16

Dat blijkt niet waar. Zo heb ik mijn nieuwste laptop in Duitsland gekocht zonder OS. Dat was meteen €70 goedkoper dan met Windows in Nederland. Dat verschil zit hem echt niet alleen in de grens.

#4.19 Johan - Reactie op #4.18

Ach de troep is tegenwoordig zo goedkoop.
Laatste aanwinst was laptop quadcore met win 7 voor weinig geld. Voor dat geld kon ik geen fatsoenlijke PC zonder OS in elkaar zetten. En heb 64 bits windows, tot op heden nooit gecrashed. Linux is leuk voor “oude bakkies” om mee te prutsen maar voor dagelijks gebruik is een legale windows versie wel makkelijk. Geen omkijken naar en alle drivers altijd present, wat je ook aansluit.

#4.20 Harm - Reactie op #4.19

Typisch voorbeeld van fact-free geouwehoer.

#4.21 alt. johan - Reactie op #4.19

…. omkijken naar en alle drivers altijd present …
Dat valt ook wel eens tegen. Ik had laatst een oude Atheros XP driver nodig. Toen kon ik niks vinden, maar misschien kan ik niet zoeken.

Bij Linux kun je een Live-CD gebruiken een dan weet je snel genoeg of de drivers werken.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #4.19
  • Vorige reactie op #4.19
#4.22 gbh - Reactie op #4.19

gewoon lekker virtueel draaien, heb je geen drivers nodig

https://www.virtualbox.org/

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #4.19
  • Vorige reactie op #4.19
#4.23 Bismarck - Reactie op #4.19

Ik ben wel benieuwd wat “weinig geld” is. Stel ernaast had dezelfde laptop gelegen, maar dan zonder Windows erop voor weinig geld – €70?

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #4.19
  • Vorige reactie op #4.19
#4.24 Harm - Reactie op #4.19

Het is toch volstrekte onzin wat Johan zegt. Meer dan de helft van de servers op deze wereld draait op Linux. Hoezo voor “ouwe bakkies”?

Windows is gewoon voor mensen die niet beter weten. Het is een OS ontworpen om analfabeten zover te krijgen dat ze ook een PC kopen. Dat is Microsoft gelukt en dat is een hele prestatie. Maar dat wil nog niet zeggen dat het OS voldoet aan alle eisen die je eigenlijk aan een OS zou moeten stellen.

Linux is gewoon beter, alleen wordt je soms geconfronteerd met bepaalde moeilijkheden, omdat firma’s als Microsoft en Sony alles doen om hun marktpositie te beschermen. Als het puur en alleen om kwaliteit zou gaan, dan hadden ze die rare geintjes, om de consument het leven zuur te maken voor het geval hij zou overstappen naar de concurrent, niet nodig.

Dan bleef je wel vrijwillig klant, vanwege de kwaliteit.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #4.19
  • Vorige reactie op #4.19
#4.25 Inca - Reactie op #4.19

@Harm: daar staat tegenover dat servers niet hetzelfde zijn als gebruikerscomputers, en mensen kunnen heel best voor verschillende doeleinden verschillende systemen gebruiken. Wat betreft eisen die je aan een OS ‘zou moeten’ stellen – dat is ieders eigen keuze. Ik ben mijn gebruiker en ik bepaal zelf welke eisen ik stel aan mijn OS (en welke specifieke tekortkomingen het zwaarst wegen.) Dat is mijn keuze, mijn volledige vrije keuze en er is niets dat ik ‘zou moeten’ vinden.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #4.19
  • Vorige reactie op #4.19
#4.26 L.Brusselman - Reactie op #4.19

@40 Lezen kon ik wel hoor zoals de meeste digibeten trouwens,van computers wist ik niets.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #4.19
  • Vorige reactie op #4.19
#4.27 su - Reactie op #4.19

Linux is leuk voor “oude bakkies” om mee te prutsen maar voor dagelijks gebruik is een legale windows versie wel makkelijk.

Ik zou eerder stellen dat Linux langer leuk is voor oude bakkies. Bij Windows en Mac ben je bijna verplicht om een nieuwe machine te kopen bij iedere major release. En als je het dan binnen de perken wilt houden wordt dat iets van de budget reeks, wat hopeloos underspecced is voor waarvoor hij is verkocht. En omdat de gemiddelde gebruiker doodsbang is zijn garantie te verliezen betekent dat een dure upgrade of jarenlang sappelen op een computer wat niet vooruit te branden is. Over op kosten jagen gesproken..

Verder moet iedere sterveling die niet diep in zijn machine wil graven gewoon ophouden met dat gefingerpoken bij blinkenlights!

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #4.19
  • Vorige reactie op #4.19
#4.28 Harm - Reactie op #4.19

@Inca – Van mij hoef je niets te vinden hoor. Maar jij bent toch degene die schreef dat bij Linux de commandline als superieur aan de GUI gezien wordt? Dan is het natuurlijk niet verbazingwekkend dat je liever met windows of Mac werkt.

Je schrijft dat je ervaring hebt met Linux. Was dat misschien10 jaar geleden? Ondertussen kun je bij Linux uit -tig verschillende GUI’s kiezen, je ziet zelfs door de bomen het bos niet meer. Ook enkele die grote overeenkomsten vertonen met Windows. – http://lifehacker.com/5619064/w7-theme-for-ubuntu-brings-windows-7s-familiar-gui-to-linux

Soms lijk het wel of de discussie bij Linux vooral gaat over de vraag wat nu de mooiste, de makkelijkste, de snelste of de stabielste GUI is. En zeker niet over de vraag of je niet beter met de commandline kunt werken. Van mij hoef je niks te vinden, maar je moet geen overjarige onzin verkopen.

@Brusselman – Je hebt weer eens gelijk: ik had “digibeten” moeten schrijven

#5 L.Brusselman

Heb pas bij een kennis een live-cd geprobeerd op mijn VAIO ,noppes.

#5.1 alt. johan - Reactie op #5

@L.Brusselman: Als je een Windows machine koopt, moet je niet direct verwachten dat Linux er ook automatisch goed op loopt. Zoiets werkt niet vanzelf. Sommige fabrikanten geven voldoende Linux ondersteuning anderen niet.

#5.2 Harm - Reactie op #5

Dat kan ik me voorstellen: Sony heeft zelfs allerlei rare stekkertjes en plugjes, om te zorgen dat je alleen maar Sony-producten kunt aan sluiten. Dat is dan ook typisch een van die merken die ik niet koop.

Maar ik denk dat mensen die met producten werken van merken als Acer, Toshiba en Asus over het almeen weinig problemen hoeven te verwachten. Modems en netwerkkaarten zijn vaak een bron van problemen. Ik werk zelf met een router en dan gaat het altijd goed (dhcp). Het is zoals alt. johan zegt: met een live-cd kom je daar gauw genoeg achter.

#5.3 L.Brusselman - Reactie op #5.2

Die Vaio is me bijna door de strot geduwd door mensen uit mijn omgeving,als hardnekkig digibeet weigerde ik tot voor vier jaar om een pc aan te schaffen.Op mijn gemoed werkend en wijzend op de mogelijkheden van een grote discotheek hebben ze me zover gekregen om een notebook aan te schaffen. Voor mij was natuurlijk het belangrijkste welke het makkelijkst was te bedienen.Die Vaio had aparte knoppen boven het keyboard om muziek af te spelen.Ik liet me vertellen dat dat niet vaak voorkwam,toen heb ik hem gekocht.Na vier jaar,en ik heb er echt idiote dingen mee uitgehaald besef ik nu,doet ie het nog steeds en dat vind ik al heel wat als je weet wat ie doorstaan heeft.

#6 trialanderr0r

Liever Turks dan Paaps (reprise)

#7 L.Brusselman

“t mooie van dit soort discussies,met wat googelen voor termen die je niet kent ,is dat je er wel wat van opsteekt .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*