De Nieuwe Vakbeweging is voor de start al 200.000 leden kwijt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (16)

#1 Loupe

Maar geen kritiek graag; laten we ’t wel een beetje gezellig houden.

#2 gronk

Ik heb het altijd al raar gevonden dat gepensioneerden in dezelfde vakbond zitten als die voor werknemers.

#3 Jack Random

Kijk, dat is nog eens verjonging!

Wat een kansloos gebeuren, die Nieuwe Vakbeweging. Oude wijn in nieuwe zakken, kent u die uitdrukking?

#4 Jack Random

Over verjonging gesproken: De AVV is ook dood, hun site (http://www.avv.nu/) staat al een week op zwart.

#5 Yevgeny Podorkin

*weggejorist*

#5.1 HansR - Reactie op #5

wow @YP, en nog wel in GS termen ook.
Wat heb je in godsnaam gedaan?

#5.2 Drs Yevgeny Podorkin - Reactie op #5.1

Het was een ronduit schandelijke reactie waar ik het nageslacht niet mee kon opzadelen..

Maar ik zie niemand meer ouderwets massaal op straat protesteren dat verloopt volledig online en op sociale media; alle woede geconcentreerd in 1 muisklik of aanslag enter toets.

Autoriteiten houden dan ook angstvallig de verkoopcijfers van losse toetsenborden en optische muizen in de gaten en werpen de bevolking vervolgens een aalmoes toe…(reiskostenforfait of zo)

#6 deja

tja de echte vernieuwing van een vorm van werknemerscollectief zal toch echt van ‘de jongeren’ (35-) moeten komen. Zolang zij niet (althans niet in grote getale) ontdekken dat macht nog steeds een belangrijke (de belangrijkste?) factor in de macrorelatie werkgever – werknemer en in de relatie burger – overheid is, zal dat alleen niet gebeuren ben ik bang.

Tot het moment dat ze dat gaan ontdekken, zullen de rechten van werknemers, in het bijzonder jongere werknemers, alleen maar slechter en slechter worden. Het is niet anders.

Dat jongeren niet geloven in de huidige vakbewegingen, dat begrijp ik best. Dat jongeren niet zien dat ongeorganiseerd hetzelfde is als op macroniveau machteloos, dat begrijp ik niet zo goed. Ja internet geeft veel informatie. Ja sociale media geven wat invloed (Als consument). Maar in de onderhandelingen op macroniveau over arbeidsvoorwaarden is het toch pijnlijk duidelijk dat de enkeling (en dan niet die ene uitzonderlijk getalenteerde) geen enkele kans heeft ten opzichte van ‘de werkgever’. Dat je dan op microniveau best zelf wat krenten aan die pap kunt toevoegen, dat geloof ik best.

#6.1 Bolke de Big - Reactie op #6

Dat werkt alleen als je een vast contract hebt, jongeren krijgen geen vast contract meer, staken => geen contract verlenging, doei.

#6.2 su - Reactie op #6.1

Dat werkt juist beter als je arbeidsrecht niet zo afgetikt is. Alleen moet je het wel collectief doen. Als individu gaan staken, dat werkt juist niet.

#6.3 Bolke de Big - Reactie op #6.2

Ook dat werkt niet als de werkgever voor jou 10 anderen heeft en als dat niet voldoende is hij ook een blik Polen kan los trekken.
En daar komt nog eens bij dat de mensen met de vaste contracten vaak geen reden hebben om te gaan staken dus staan de flex-werkers vaak geheel alleen.

En daar komt nog eens bovenop dat de meeste flex-werkers via een uitzendbureau/payroller werken en de werkgever feitelijk niks met werknemer van doen heeft op dat gebied.

#6.4 deja - Reactie op #6.3

Beetje vreemde redenering hou je erop na vind ik. Je erkent de groeiende onmacht van met name de jeugdige werknemer, maar tegelijkertijd denk je dat daar niets aan te doen is? Of wat bedoel je anders precies met je betoog over ‘voor jou 10 anderen?’.

Tja, een toekomst die lijkt op het wat minder recente verleden (zo eind 19e eeuw) is goed mogelijk. Echte arbeidsonrust dus, met echte slachtoffers. De huidige vakbeweging is tenslotte ook niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Waarschijnlijk moet het dus eerst nog een stuk slechter worden voordat ‘de jeugd’ ontdekt dat ze zich wel moet organiseren. Dat de enige keuze die er bestaat een keuze is tussen gegarandeerde armoede of gezamenlijk proberen bestaande machten te doorbreken. Wellicht zal tegen die tijd geweld onontkoombaar zijn. Net zoals dat vroeger is gegaan. Waarschijnlijk zal de VS ons daarin wel voorgaan.

#6.5 Bolke de big - Reactie op #6.3

Vroegáh had een werkgever vaak geen andere keus dan toegeven als zijn werknemers gingen staken, tegenwoordig door de huidige globalisering kan hij ook werknemers uit andere EU landen nemen (die niet de neiging om te staken hebben), en mochten die ook gaan staken dan kan een bedrijf vrij gemakkelijk verhuizen naar een ander land.

Daarom is staken nutteloos en zijn vakbonden vrijwel machteloos geworden omdat bedrijven tegenwoordig gewoon opties hebben als werknemers ‘lastig’ worden.

#7 Bismarck

Dus hebben ze nu -200.000 leden? Echt wat een berichtgeving van lik-mijn-vestje.

#8 frank

Ik blijf het echt zo verbazingwekkend vinden dat de egootjes de vakbeweging de nek omdraaien in tijden dat een eensgezinde vakbeweging meer nodig is dan ooit. Hoezo solidariteit? “Je hebt net iets te hard op mijn pikkie getrapt en nu kan het behartigen van de belangen van alle werknemers me de rug op” Wat mij betreft is de vakbeweging exit, en dat stemt heel heel heel droef.

#9 Joop

Snap niet waarom de organisaties van de oudjes bij de vakbond zijn ondergebracht, ze doen nog niets voor de flexwerkers. Want ja die zijn niet lid, of niet in een grote groep, zoals de ouderen wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*