China nu grootste producent zonne-energie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het land wil dat in 2030 twintig procent van haar energievoorziening duurzaam wordt gewonnen. Nu is dat nog slechts elf procent.

Het land is van plan de komende jaren nog eens zo’n 364 miljard dollar in de ontwikkeling van duurzame energie te steken.

Open artikel

Reacties (10)

#1 Hans Verbeek

the nation will be pouring some 2.5 trillion yuan ($364 billion) into renewable power generation by the end of the decade.

Dat dacht ik al: de investering zal plaatsvinden in yuan en niet in dollars. Het is voor China nl. makkelijker om yuan aan te maken (lenen of drukken).
Met dat geleende of vers gedrukte kapitaal kun je werknemers inhuren, grondstoffen inkopen (of winnen) en bepaalde projecten realiseren.
In een centraal geleide planeconomie kun je veel makkelijker een bepaald (klimaat) beleid doordrukken. Hier in het vrije westen kan de overheid met subsidies klimaatbeleid stimuleren, maar uiteindelijk gaan de banken over de grote geldstromen en bepalen de banken welke projecten gerealiseerd worden.

#2 analist

@1: je bedoelt de banken waarvan twee van de vier grootsten in handen van de staat zijn?

#3 Hans Verbeek

@2: ja, precies. Die banken steunen oliemaatschappijen, de wapenindustrie, grote farmaceutische bedrijven, de zware industrie enz.
De Nederlandse overheid heeft weliswaar aandelen in die banken, maar geen enkele invloed op het verstrekken van leningen. Dat wist jij toch ook wel, slimmerik.
Komt nog eens bij dat de Nederlandse overheid alleen voor de bühne af en toe doet alsof ze duurzame energie wil stimuleren. #kolencentrales

#4 Michiel de Pooter

Nietszeggend bericht zonder proporties en context. De kunst van het weglaten.

Zal ik het doen ?

In die 11 procent duurzaam van 2016 zit 7% hydro, 3% wind en 1% solar. Ik extrapoleer naar 2030: 10% hydro, 7% wind en 3% solar.
Tismewat ?
Overigens, volgens Parijs hoeft China pas in 2030 te pieken met CO2 emissies.

Wat Prediker er niet bij zegt, is dat China tot 2020
nog 180 GW aan kolencentrales gaat bijbouwen. Dus van 920 naar 1100GW totaal. Dat was oorspronkelijk 1250GW. Hebben ze gedownsized wegens overcapaciteit en het vervangen van oude centrales.
Waar ze niet mee te koop lopen, is dat ze betrokken zijn bij 79 kolencentrales (52GW) in het buitenland. Ze leveren funding, equipment en engineering.
Dus kijkaan, China verzorgt al uw CO2 emissies, ook in het buitenland ! En, Trump heeft dus niet altijd ongelijk.

https://www.chinadialogue.net/article/show/single/en/9264-China-stokes-global-coal-growth

#5 Raymond Horstman

Hier blijkt het grote voordeel van een planeconomie. Als een besluit eenmaal is genomen word het ook uitgevoerd. In China doet men dit soort dingen in stijl. Men besteedt geen aandacht aan Nimby’s. Bezwaarschriften insturen is er niet bij. Het heeft zijn voordelen en het Klimaat heeft er veel baat bij. China heeft de hoogste CO2-emissie ter Wereld. Hier kan men het verschil uitmaken en hier krijgt men vermoedelijk ook het voordeligst resultaten.

#6 Michiel de Pooter

@5: “en het Klimaat heeft er veel baat bij”.

Welk klimaat en welke baten bedoel je ?

#7 Raymond Horstman

@6: Het klimaat van de Aarde. CO2-emissie leiden tot opwarming. Reductie ervan beperkt dit. Bij genoeg reductie kan het zijn dat de opwarming op tijd tot staan wordt gebracht. Dit zijn dus de baten van groene energie zoals zonne-energie en wind-energie.

#8 Michiel de Pooter

@7: “genoeg reductie” en “op tijd”. Haha, ik zal je maar niet vragen hoeveel reductie en hoe laat. Ik merk het, jij bent meer van het evangelie dan van feiten. Geeft niks. Nu God al een tijdje dood is, is het natuurlijk fijn dat we mensen hebben die alwetend zijn.

#9 JANC

@8: Jij bent van het evangelie van niets doen. Iets met de pot verwijten

#10 Michiel de Pooter

@9: Ja, alleen rooft deze pot geen geld uit andermans zakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*