‘CETA kan verboden hormoonvlees op Europese markt brengen’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Uit een audit door voedseldeskundigen van de Europese Commissie blijkt dat het risico op de import van verboden hormoonvlees uit Canada aanzienlijk is

De bewering van de Nederlandse overheid en de Europese Commissie dat het vrijhandelsverdrag CETA en de daaruit voortvloeiende verhoogde import van vlees uit Canada niet zal leiden tot hormoonvlees is niet gebaseerd op feiten

Europese ambtenaren hebben Canadese rundveehouderijen geïnspecteerd die vee bestemd voor de Europese markt opfokken. Ze hebben onderzocht of ze aan onze EU-normen voldoen en met name aan het verbod op groeihormonen dat in Canada wijdverbreid is maar dat sinds 1988 op Europese bodem verboden is. De onderzoekers constateren dat het huidige traceerbaarheids- en controlesysteem voor rundvlees dat uit Canada naar de EU wordt geëxporteerd niet garandeert dat het vlees vrij is van hormonen.

[persbericht Foodwatch]

P.S.

FTM constateert dat er meer schort aan de meeste vrijhandelsverdragen van de EU. ‘Harde sanctiemogelijkheden om de duurzaamheidseisen en arbeidsstandaarden kracht bij te zetten, zijn vooralsnog in geen enkel Europees handelsverdrag terug te vinden.’ Voorbeelden zijn : de palmolie uit Indonesië, het negeren van arbeidsconflicten over met Zuid-Korea afgesproken standaarden.

0

Reacties (6)

#1 beugwant

Dus die Canadees van Trees is een vent met tieten?

#2 Janos

Geen vlees eten, of lokaal biologisch, en je hebt nergens last van.

#3 Jos van Dijk

@2: Gaat de consument het milieu redden?

#4 Bismarck

@2: Behalve dan voor die andere milieu- arbo- en consumentenschendingen die via dit verdrag de EU insluipen. Dan is het makkelijker om CETA niet te ratificeren (kom maar terug met een verdrag dat wel voldoet aan de Europese standaarden voor mens, dier en plant).

#5 Janos

@4 eens. @3 nee. Daar is overheidsingrijpen voor nodig. Maar mijn reactie was ook niet bedoeld om het milieu te redden, maar om te voorkomen hormoonvlees binnen te krijgen. En daar werkt #2 echt heel prima tegen, kan ik je verzekeren ;-)

#6 Frank789

@2: Je heb een lapje vlees eten en je hebt vlees consumeren dat in allerlei salades, kroketten en weet ik wat nog meer verwerkt zit.

We kunnen wel opletten bij het lapje kippenvlees kopen, maar ondertussen ligt er plofkip op je pizza pollo of in je kipsalade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*