CDU: Griekenland in de euro is EU’s “kankergezwel”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Griechenland wird zum Krebsgeschwür der EU wenn es im Euro verbleibt! "http://t.co/Ji9OdiBrnP via @welt"

— Erika Steinbach (@SteinbachErika) June 15, 2015

Open artikel

Reacties (20)

#1 Vipsania Agrippina maior

Kijken of ze nog zo stoer praat wanneer de patiënt is overleden en de erfenis uit alleen maar schulden bestaat.

#2 Henk van S tot S

@1:
En dan te bedenken dat de Duitse, door Europa “gecompenseerde”, banken voor een groot deel hebben bijgedragen aan de Griekse schulden ;-)

#3 Bismarck

Deze politica staat wel een beetje bekend om “omstreden uitspraken“, vooral op de twitters en wat ze zegt komt nogal eens niet overeen met het partijstandpunt. Dus om nu te zeggen dat “de CDU” dit stelt, gaat wat ver.

#4 Arjan Fernhout

Ik heb, in dier voege, nog een een commentaartje toegevoegd ver weg (en ook zo dichtbij) bij een interview met twee heren die de ontwikkelingen in Griekenland scherp in de gaten houden.

Trip Feeding Greece Will End in Default
http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=14038

#5 gbh

Tsipras: ’IMF draagt criminele verantwoordelijkheid'

Wat mij steeds meer tegen gaat staan is dat Tsipras met dergelijke woorden iedereen de schuld geeft en niet zelf verantwoordelijkheid neemt voor het rampzalige Griekse beleid dat hen in deze situatie gebracht heeft.

#6 Bismarck

@5: “niet zelf verantwoordelijkheid neemt voor het rampzalige Griekse beleid dat hen in deze situatie gebracht heeft.”

Van die verantwoordelijkheid kun je hem dan ook maar een heel klein deel in de schoenen schuiven, aangezien de huidige positie van Griekenland toch echt grotendeels tot stand is gekomen vóór Tsipras enige regeringsverantwoordelijkheid droeg.

#7 gbh

@6: Elke regering neemt ook verantwoordelijkheid over het beleid daarvoor, je vertegenwoordigd als regering een land, niet een partij.

#8 su

@7 Dat kan wel wezen. Maar dat betekent nog niet dat hij voor dat beleid heeft gekozen. En dat laatste insinueer je in #5. Tsipras neemt juist zijn verantwoordelijkheid door het beleid van zijn voorgangers open te breken en de onderhandelingen weer aan te gaan.

#9 Nonkel

@7:
Maar dan moet je de functie bekritiseren, en niet de persoon. De persoon is niet van belang, het gaat erom welke pet hij draagt.
Maar goed, dat is muggenzifterij. Wat dan wel weer kan voorkomen dat Su begint te letterneuken.

#10 gbh

@8: Ik insinueer niks, je kiest er zelf voor om deel te nemen aan een regering, daarmee maak je jezelf verantwoordelijk.

Van mij mag iedereen in de shit ook naar andere verantwoordelijken wijzen maar neem dan op zijn minst eerst je eigen verantwoordelijkheid.

#11 su

@10 Je neemt deel aan een regering om je eigen beleid ten uitvoer te brengen. Dat kan inhouden dat je eerdere beleid terug draait. Tsipras is gewoon consequent in zijn afwijzing van eerder gemaakt beleid, en dat mag hij best uitspreken.

#12 Mario

Wanneer je voor kankergezwel wordt uitgemaakt, dan weet je dat je menig historisch feit aan je zijde hebt.

Weet je wie ook…btw?

#13 Arjan Fernhout

@7: Aan jou gaat ook echt een wereld verloren. Ooit van ‘Moral hazard’ gehoord? Kredietwaardigheid was voor 2008 in de neoliberale droompjes helemaal geen probleem. Geld was snoepgoed. Vandaar Community Reinvestment Act enzo. Vandaar geen eisen aan contra-cyclische kapitaalbuffers in het stabiliteitspact voor de euro. GROEI moest alles goed maken. Je kon acht jaar geleden geen blad openslaan of je struikelde over de advertenties van geldschieters. Excuses (?) van neoliberalen achteraf: we kunnen niet terug naar Marx (129e lul-opmerking van F.Bolkestein); geen overheidsbemoeiing, loog Halve Zijlstra in Buitenhof, wijzend op diezelfde CRA (wie zoiets zegt heeft geen snars verstand van economie/financiering, schreef men in Bloomberg al in 2008: 90% van slechte leningen kwam van private instellingen die geen last hadden van wetten). ‘Griekenland is onze laatste kans,’ schreef onze Michel volkomen terecht en ik ben op mijn handen gaan zitten (en dat is moeilijk voor mij) om de zaken niet te compliceren door te wijzen op het feit dat het neoliberalisme in essentie een massabeweging is. Dat ontdekte ik al rond 1990 in Florida (als onschuldig chemisch technoloog, maak je geen zorgen) en verder denk ik dat Mark Rutte geen relatie nodig heeft omdat men hem de Staat der Nederlanden als hoer heeft overhandigd. Gelovig ben ik niet, maar wat Buma en Slob in hun bijbeltje lezen (NT) is mij een raadsel. Ik ontkom niet aan mijn conclusie dat ze een parasitaire klasse ondersteunen.

#14 Henk van S tot S

@10:
Zo redenerend, is Frau Erika Steinbach verantwoordelijk voor de 2e Wereldoorlog.
Is wel wat langer geleden, maar net zo krom als jouw redenering.

#15 gbh

@14: Het woord was verantwoordelijkheid: De vastgestelde mate van verplichting en aansprakelijkheid jegens een ander.

Verantwoordelijk betekend niet per definitie dat je zelf iets gedaan hebt maar dat jij aansprakelijk bent.

Ik neem aan dat Frau Erika Steinbach over de holocaust zegt ”dat het een grote schandvlek was in de geschiedenis van haar land en dat haar regering moreel aansprakelijk is” en niet ”daar had ik niks mee te maken zoek het maar lekker uit”.

Zou wat zijn als elke nieuwe regering komt met it wasn’t me, bekijk het maar.

#16 gbh

@14: Zie dat Erika Steinbach helemaal niet in een regering heeft gezeten en het ging hier om regeringsverantwoordelijkheid en dat is hele andere context. Was dat dwaalspoor de bedoeling van je?

Als onderdeel van een regering vertegenwoordig je een land, spreek je namens dat land en ben je als vertegenwoordiger van dat land ook verantwoordelijk voor iets als de 2e Wereldoorlog.

#17 Le Redoutable

@8
Alle voorstellen afwijzen is geen onderhandelen. Bovendien heeft het beleid wat zijn voorgangers hadden afgesproken landen in en vergelijkbare situatie er allemaal bovenop gebracht. Daarmee is Tsipras net zo verantwoordelijk als de regeringsploegen die in het verleden Griekenland in dit probleem hebben gebracht.

#18 Henk van S tot S

@16:
Dan vul maar een partijgenoot in die wel in de regering zit.
Het gaat om het principe.
Maar van mijn mag je gelijk hebben,
“Over en uit”

#19 Diener

@13: Je bent goed op dreef, Arjan. Plus.

#20 Jeroen Laemers

@17:

Bovendien heeft het beleid wat [Tsipras’] voorgangers hadden afgesproken landen in en [sic] vergelijkbare situatie er allemaal bovenop gebracht.

O ja? Het CBS is het niet met je eens (zie de tweede tabel).

In Nederland is flink bezuinigd en hebben we in Q1 van 2015 de verliezen van 2008 nog steeds niet helemaal goedgemaakt.

In Spanje is harder bezuinigd en daar bedraagt het bbp nu net iets meer dan 95% van wat het in 2008 was. En dan heb ik het nog niet eens over de schrikbarende werkloosheid gehad.

In Griekenland veel harder bezuinigd dan waar ook in de eurozone en daar is maar liefst 26,5% van het bbp in rook opgegaan.

Lees eens iets over fiscal multipliers, zou ik zeggen. Daar heeft het IMF een tijdje terug best interessante dingen over gezegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*