1. 1

  Milliband heeft gelijk: dit dient alleen Camerons partijbelang, niet het landsbelang. Als Cameron vindt dat het pas over vier jaar zin heeft om zo’n referendum uit te schrijven, prima, maar kondig dat dan niet aan want op deze manier creëer je voor de komende vier jaar alleen maar meer onzekerheid over de Britse handelspositie binnen Europa en dat is alleen maar slecht voor de kwakkelende Britse economie.

  Bovendien verwacht ik dat hij bot zal vangen in Europa wat betreft zijn nieuwe ‘looser relationship’, en zelfs in het geval waarin hij dat niet doet vrees ik dat de Britse kiezer EU-lidmaatschap zal afschieten. Dat referendum is dus een behoorlijke gok. Hij heeft natuurlijk wel gelijk wat betreft de democratische kloof tussen burger en eurocraten, maar dit lijkt me niet de manier op het op te lossen. Een verenigd front binnen de EU dat op hervormingen aandringt lijkt me veel effectiever.

 2. 2

  Over twee maanden doen. En als de Britten tegen stemmen, meteen eruit gooien en de Schotse onafhankelijkheidsbeweging steunen (die mogen dan wel bij de EU, als ze willen). Ik heb het ondertussen echt gehad met het “bijzondere” jongetje van de klas.

 3. 3

  Volgens mij is er in Schotland inderdaad meer animo voor de EU dan in Engeland. Raar, want juist Engeland (lees: Londen) heeft behoorlijk wat te verliezen als er met de handelspositie van Engeland of het VK in Europa wordt gerommeld. Schotland daarentegen zou het verlaten van de EU misschien netto meer opleveren omdat ze meer winst behalen met het repatriëren van het gezag over de vis- en oliehandel in hun territoriale wateren, en het daarna voeren van een protectionistischere politiek in die gebieden.

 4. 5

  @4 Lekker vaag ook weer: “een referendum” over Europa. Wat staat er dan precies in zo’n referendum; word je alleen gevraagd naar of je voor of tegen lidmaatschap bent? Wat betekent dat dan op persoonlijk niveau, en hoe moet men uitslagen interpreteren? Als ik ‘ja’ stem, ben ik dan voor het feit dat Barroso en van Rompuy elk meer dan Obama verdienen, voor een huurvergoeding van 20.000 euro per maand voor een Nederlandse EU-diplomaat, voor het feit dat zo’n beetje het hele Europees parlement in de zak van de autolobby zit en voor het op-en-neer verhuizen tussen Brussel en Straatsburg? En als ik ‘nee’ stem, stem ik dan tegen een gezamenlijke onderhandelingspositie tegenover Rusland en India, en tegen een gezamenlijk asielbeleid waarin een asielzoeker niet elk EU-land af kan gaan om elke keer een nieuwe asielprocedure op te staren en tegen Europees toezicht op banken en investeerders? Of wordt zo’n referendum gewoon een proef voor de populariteit van onze huidige regering?

  Als dat allemaal zo vaag blijft hoeft er van mij geen referendum te komen. Dan geef ik de voorkeur aan het huidige systeem waarin je bij nationale verkiezingen een groep het mandaat geeft om jouw stem bij onderhandelingen te vertegenwoordigen.

 5. 6

  Zodra Griekenland de Euro wil verlaten staat iedereen op zijn kop . Zodra Groot Brittanië de Euro wil verlaten gaat de vlag uit en wordt de rode loper uitgelegd .

 6. 7

  @6. De Britten doen niet mee aan de euro. De Grieken kunnen nog wel in de EU blijven, maar toch buiten de euro treden. De Britten kunnen alleen de EU verlaten.

  Wat eigenlijk niet goed is want het machtsblok Duitsland/Frankrijk wint nog meer aan invloed. De Britten staan bekend als dwarsliggers, maar let op de Fransen. Elke beslissing moet op voor de Fransen gecompenseerd worden. Zelfs tot de aanstelling van Dijsselbloem laatst aan toe.

 7. 8

  @7: De Britten zouden ook toe kunnen treden tot de euro. In feite zouden ze daar ook naar moeten streven. Doen ze niet natuurlijk, want de Britten willen wel invloed in de EU, maar niet echt meedoen. Ze gaan zelfs zover dat ze tegenwoordig menen iets te zeggen te hebben over het beleid van de eurogroep.

  En daar @6 zit hem het verschil: De Britten willen heel duidelijk niet echt meedoen aan de EU (maar wel iets te zeggen hebben erover) en de Grieken wel. En dan zeg ik: Als je niet wil meedoen, rot dan maar lekker op, in plaats van een beetje obstructie te plegen als verlengstuk van de VS in de EU.

 8. 9

  Het gebrek aan kennis en inzicht is weer eens schrijnend hier. Wat een dom gelul over ‘niet mee willen doen’, dan maar ‘oprotten’ en ‘wel invloed, geen inspanning’. Ga eens Frans, Duits, Italiaans of Nederlands beleid analyseren. Ga eens een boek lezen over hoe Europa werkt en werkte ipv dom partijgelul over te nemen.

 9. 10

  @9: Ik ben benieuwd van welke partij het een standpunt is dat de Britten niet mee willen doen en dus maar uit de EU moeten vertrekken. Zelf baseer ik die conclusies namelijk op het gedrag van de Britten en hun vertegenwoordiging in het EP.

 10. 12

  Europa moet beter concurreren met communisme uit China ?? Kunstmatige Crisis creëert meer goedkope werknemers in EU .
  Brussel heeft zijn normen en waarden sinds de banken crisis uit de jaren ’30 en WW2 aangepast om te voorkomen dat we niet weer in een Oorlog terechtkomen .
  Massa manipulatie is nu heel normaal geworden en de waarheid wordt door velen bewust verdraait in het voordeel van de enkelen ?
  Stemmen kan beter worden overgelaten aan regeringsleiders die ervoor gestudeerd hebben ?
  We zijn afhankelijk geworden van mensonterende lagelonenlanden en EU moet ook die kant uit ?
  De stalinistische druk vanuit een duistere groep op het bedrijfsleven en Burgers via belastingverhoging zal de crisis verlengen en het eenvoudiger maken om nog meer goedkope werknemers creëren in de EU.
  Volgens Brussel hebben de Grieken hebben nog steeds voldoende vuilnis te eten en dat is in verhouding tot sommige niet EU lage lonen landen best veel ?
  Groot Brittanië mag van Brussel meteen uit de EU weg ,maar zodra Griekenland dat doet valt die nieuwe wereldorde van ze meteen om ?

 11. 13

  @9:

  Ik heb een tijdje geleden een boek gelezen van naar ik meen toendertijd assistent van Frits Bolkestein, in zijn rol als eurocommissaris, en nu parlementariër in het EP en sinds kort columnist in de Volkskrant, de heer Eppink. Europese mandarijnen. Ben het niet mee eens met Eppink, maar je krijgt wel een aardig idee denk ik zo hoe het spelletje op hoog niveau gespeeld wordt. Bijvoorbeeld het verwerven door Bolkestein van de Franse steun voor liberalisatie van het postwezen.

 12. 14

  @10: k ben benieuwd van welke partij het een standpunt is dat de Britten niet mee willen doen en dus maar uit de EU moeten vertrekken.

  Ik meen UKIP.

 13. 17

  @14: Ik kan me moeilijk voorstellen dat Inje me beschuldigt van het overnemen van het partijgelul van de UKIP. Als één persoon bij mij een zapreflex oproept, dan is het wel Nigel Farrage, zodra hij die rioolbek van hem open trekt.

 14. 29

  @23: Wat er feitelijk staat is dat de EU de Britse economie schaadt want er wordt teveel uitgegeven aan landbouwsubsidies. Dat is wel een slap ondersteund argument (om niet te zeggen tang op een varken). Er wordt vergeten aan te geven hoeveel het VK overmaakt aan de EU en hoeveel de Britse economie (en dan vooral de belangrijke financiële sector) profiteert van het feit dat het VK zich binnen de Europese vrijhandelszone bevindt.

 15. 35

  Zo langzamerhand krijg ik het idee dat de overgrote meerderheid van de Britten en Ieren de EU, asielzoekers, vluchtelingen, moslims etc. liever vandaag dan morgen kwijt zijn. Engeland wist namelijk eeuwenlang zijn eigen agressieve buren zoals Frankrijk en Duitsland van zich af te houden maar thans levert het zichzelf, net als deze oude vijanden en de overige Europese volkeren, vrijwillig aan de opgenoemde groeperingen uit om te ontdekken dat overdreven gastvrijheid meestal een ander effect heeft dan men verwachtte, net zoals men het soms leuk vind om in een tuin één of twee konijnen te zien rondhuppelen totdat de dieren zich gaan voortplanten en er tientallen, zo niet honderden, hiervan een hele grote plaag zullen worden.
  David Cameron is bovendien, net als de meeste politici, helaas zo tegenstrijdig naar de islam en de EU toe waardoor hij veel te ongeloofwaardig overkomt. Hij doet me haast denken aan de
  ijdele en boze koningin van Sneeuwwitje, haar stiefmoeder, als zij voor haar toverspiegel ging staan en aan deze vroeg wie de mooiste in het land was:

  Koningin: “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste in het hele land?”
  Toverspiegel: “U, koningin, bent de mooiste in het land.”
  Steeds gaf de toverspiegel keer op keer hetzelfde antwoord totdat Sneeuwwitje veel mooier werd wat grote afkeer en haat bij de stiefmoeder (zij was namelijk ook een heks) opriep en zij haar wou vermoorden.
  En als Cameron voor een toverspiegel had gestaan en aan deze vroeg of hij de beste politici van het land was dan had de spiegel vast naar waarheid dit antwoord gegeven:

  Cameron: “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de beste premier in het hele land?”
  Toverspiegel: “U, Cameron, bent de slechtste premier van dit land daar u constant uzelf en het Britse volk tegenspreekt wat de islam, EU, asielzoekers, vluchtelingen enz. betreft! Net als de boze koningin lijkt u schoon van buiten maar uw hart is van binnen veel te hard, net als een platgereden en uitgedroogde weg door de zon, om werkelijke liefde in te laten! En daar zult u ooit eens in de toekomst op worden afgerekend!”

 16. 36

  Ik las dat de Britten weer meer naar het EU lidmaatschap neigen.
  Volgens polls is het percentage voorstanders groter dan de tegenstanders.

  Wie weet komt dat referendum snel.

 17. 37

  @36: Het lijkt me het verstandigste om dat onderzoek in Engeland maar niet al te serieus te nemen. Ik heb allang het idee dat het aantal tegenstanders van het EU-lidmaatschap daarginder vele malen groter is dan de voorstanders daar ze namelijk geen tientallen miljoenen Britten kunnen ondervragen en ze dat blijkbaar met een geselecteerd groepje doen van een paar duizend man die pro-EU zijn.
  Zo meen ik zelfs dat als je al aan de gemiddelde Britten vraagt wat ze van de EU, de euro, de islam en de elite in Brussel vinden ze je hierna aan zullen kijken alsof ze liters citroensap hebben opgedronken! Cameron blaast nog steeds koude en warmte uit dezelfde mond en een dergelijk persoon is veel te ongeloofwaardig om naar te luisteren. Ik hoop niettemin dat bij een eventueel Brits referendum ze daar keihard NEE gaan zeggen tegen de EU!