Boris Johnson in ziekenhuis vanwege Covid-19

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Volgens Downing Street 10 is er weinig aan de hand, en is het weinig meer dan een voorzorgsmaatregel. De Guardian bericht echter dat Johnson er veel ernstiger aan toe is dan de regeringsvoorlichting wil toegeven.

The Guardian was told last week that Johnson was more seriously ill than either he or his officials were prepared to admit, and that he was being seen by doctors who were concerned about his breathing.

But Downing Street flatly denied that the prime minister’s health had seriously deteriorated, and insisted there were no plans at that point for him to be admitted to hospital.

Het zou dus wel eens ernstiger kunnen zijn dan Johnson en zijn kabinet bekend willen hebben.

Open artikel

Reacties (30)

#1 Co Stuifbergen

Hij nam de risico’s van Corona niet serieus (hij verklaarde dat hij handen van Corona-slachtoffers bleef schudden) maar nu is hopelijk heel het VK gewaarschuwd.

Ik ben erg benieuwd of er straks een andere Prime Minister komt.

#2 tigger

@1:

Hij nam de risico’s van Corona niet serieus

Dat is nogal een understatement. Meneer de Prime Minister ging rustig op vakantie toen de epidemie hier losbarstte.

#3 gbh

UK prime minister placed in intensive care

The UK prime minister, Boris Johnson, has been moved to an intensive care unit after his condition worsened, Downing Street has said. A No 10 spokesman said:

Since Sunday evening, the prime minister has been under the care of doctors at St Thomas’ Hospital, in London, after being admitted with persistent symptoms of coronavirus.

Over the course of this afternoon, the condition of the prime minister has worsened and, on the advice of his medical team, he has been moved to the intensive care unit at the hospital.

The PM has asked Foreign Secretary Dominic Raab, who is the First Secretary of State, to deputise for him where necessary.

The PM is receiving excellent care, and thanks all NHS staff for their hard work and dedication.

&

One member of Cobra, the emergency committee led by Boris Johnson, said last night that while the latest intelligence did not dispute the virus was ‘zoonotic’ – originating in animals – it did not rule out that the virus first spread to humans after leaking from a Wuhan laboratory.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8188159/Did-coronavirus-leak-research-lab-Wuhan-Startling-new-theory-no-longer-discounted.html

#4 Co Stuifbergen

@3: De teorie is dat in Wuhan onderzoek gedaan werd naar virussen die door dieren verspreid werden, en daarbij onvoldoende voorzorgsmaatregelen genomen zijn.
Op zich is begrijpelijk dat China onderzoek naar zulke virussen doet, n.a.v. eerdere epidemieën. Het zou wel erg ironisch zijn als dat onderzoek tot een nieuwe epidemie geleid heeft.

https://asiatimes.com/2020/04/wuhan-lab-virus-leak-no-longer-discounted-cobra/

#5 gbh

@4: Er is ook een iets andere theorie:

https://greatgameindia.com/transcript-bioweapons-expert-dr-francis-boyle-on-coronavirus/

De link bij @3 is de eerste aan een regering verbonden bevestiging dat dit dus wel eens waar kan zijn. Mocht dat zo zijn dan heeft China heel veel goed te maken.

#6 Prediker

@5 Dat is ook een ’theorie’ ja. Een complottheorie van een hoogleraar internationaal recht, die zich erop voorstaat dat hij dertig jaar geleden de Amerikaanse wetgeving in de regulering van biowapens heeft geschreven.

Volgens dezelfde Francis Boyle bestaan alle Biosafety 4 laboratoria in de wereld om biologische wapens te ontwikkelen; weet de WHO daarvan; zit de WHO sowieso in de zakken van ‘Big Pharma’.

O, en dit aluhoedje denkt het beter te weten dan virologen, die in peer reviewed journals publiceren.

When you have an outbreak, you’re never quite sure who or what is behind it. It certainly isn’t bats, that’s ridiculous. They made the same argument on Ebola in West Africa. I demolished that online. You can check it out.

Maar goed, die meneer Boyle denkt dan ook dat de WHO doodleuk meedoet aan het in de doofpot stoppen dat het hier om een oorlogswapen gaat, en dat je niks kunt geloven van wat de WHO zegt:

The WHO was in on it. They’ve approved many of these BSL-4 labs., they know exactly what’s going on and that is a WHO research-approved laboratory. They know what’s going on too. You can’t really believe anything the WHO is telling you about this, either they’re up to their eyeballs in it, in my opinion.

Het is allemaal een samenzwering, en vanuit zijn zolderkamer heeft Boyle daar een superieur inzicht in.

Realiteit: Boyle is überhaupt niet actief in dat wereldje. De man is een jurist, geen militaire inlichtingenexpert of deskundige op het gebied van viruslaboratoria. Hij kan iets zinnigs zeggen over wetgeving, maar dat wil niet zeggen dat ‘ie sjoege heeft van de praktijk. En gezien z’n uitlatingen heeft ‘ie dat hoogstwaarschijnlijk niet.

#8 Prediker

@7 Ja, ik zag het inmiddels. Ik heb de reactie waarin ik #3 als fake news bestempelde dan ook maar meteen weer weggehaald. Jammer dat je ‘m blijkbaar al had gezien.

Mijn fout, ik had naast een Googele search ook even op Twitter moeten kijken.

Maar dat Boyle zich gedraagt een complotgekkie, zoals ik in #6 laat zien, lijkt me iets meer reactie waard dan een verveeld gegaap.

#9 gbh

@8: Ik heb al vaker het idee gehad dat jij achteraf dingen zat aan te passen in een discussie, heel fair waar jij dat kan en een ander niet.

Wat van Francis Boyle verhaal waar is of niet weet ik niet. Great game India schijnt naar wat ik heb kunnen vinden toch redelijk betrouwbaar te zijn en het heeft ook in Italiaanse media gestaan, heb het zelf van Italiaanse vrienden.

Die gaap was op wat jij weghaalde en zo geloofwaardig vind ik jou ook niet. Het verhaal van Boyle, die als eerste naar buiten kwam met dat het corona virus is ontsnapt uit een Chinees lab, krijgt via Boris Johnsons emergency committee Cobra toch enige credit. En zo is er meer:

https://twitter.com/GreatGameIndia/status/1221783626678861824

https://twitter.com/GreatGameIndia/status/1225296297617326081

#10 Le Redoutable

Als premier van een land die ook nog een internationale Brexit moet regelen kom je nu eenmaal in contact met veel mensen, dus zo gek is het nog niet. Het is nu duidelijk dat Corona niet afhankelijk is van wie of wat je bent maar alle lagen van de bevolking treft.

Boris is straks ervaringsdeskundige, dat is een groot voordeel, want niemand kan straks meer beweren dat hij niet weet wat de gevolgen van zijn maatregelen kunnen zijn.

#11 Joop

@10.

Hoe kan hij nou weten wat de gevolgen van zijn maatregelen zijn? De gevolgen van de Brexit weet hij zeker ook al.

#12 Co Stuifbergen

@10: Voor de meeste mensen geldt: een gewaarschuwd mens telt voor 2.

Hopelijk geldt bij Boris Johnson: een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen.

Want vooraf lijkt hij niet te beseffen wat de gevolgen van zijn handelingen zijn.
(daarom lijkt mij goed dat hij iemand hem vervangt).

#13 Judith

Wat lees ik nou allemaal, begrijp ik niet wat die ongelovige Thomas Boris Johnson nou jullie toch interesseren. Hij is echt een flapdrol, stierlijk vervelend, betwetertje en neusophaler, dat echt Eigen Schuld Dikke BULT !!!
Klinkt hard van me he?! Nou wat ik echt ergst aan vind, dat er al bijna 75.000 doden vielen vanaf 6 April, ergste van allemaal en niemand minder of meer zo erg, ieders dode is al erg genoeg.
“Wie niet wilt luisteren, moet voelen” zou ik toch al gezegd hebben. “En wie zijn grote mond van ongeloof openzet, moet op zijn longen verstikken.” ( ipv wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten ).
Zelfs Trump zei ook erbij in lachwekkend wijsvinger omhoog: “Masker erop? Niks ervan, mij niet gezien! Bij mij gebeurt niet, jullie moeten zelf weten! Het is jullie verantwoordelijkheid!…bla bla bla”.
Dan denk ik van: Owww Owww, Je zegt wel erbij dat NY alle mensen thuis moeten blijven behalve zakenmannen mogen het wel op straat lopen ??? Wat is dat voor een smerig-gore Trump-uitspraak, Echt kotsmisselijk van te worden!

Natuurlijk gun ik niemand’s dood, maar ach…laat Trump toch maar op zijn longen zelf verstikken!!!

#14 Frank789

We weten in ieder geval nu wel zeker dat BJ niet behoort tot de deep state/illuminati/Bilderberg groep die met 5G nieuwe virussen kweekt om de wereldbevolking te decimeren.

#15 beugwant

@14: O jawel! Hij heeft alleen een wedje verloren.

#16 Prediker

@15 Welnee, dit is gewoon een psy-op om de bevolking te doen geloven dat ze binnen moeten blijven, zodat het nog makkelijker wordt om hun burgerrechten af te nemen en digitale surveillance door te voeren.

En voor Johnson is het alleen maar een win-situatie, want als hij over een week of anderhalf weer opduikt met het bericht dat hij er bovenop is gekomen, kan hij zichzelf afficheren als held die het coronavirus persoonlijk bedwongen heeft.

Dat zal de aandacht allemaal flink afleiden van het komende Brexit-debacle. Wordt wakker schaapjes1!!1!

– En zo kun je dus naar elke samenzweringstheorie toe lullen. Als je een beetje intelligent bent, kun je het nog best aannemelijk laten klinken ook.

#17 tigger

Wat gebeurt er eigenlijk als Johnson de IC niet meer levend verlaat. Nieuwe verkiezingen?

#18 Prediker

Daar had Trouw vandaag een informatief stuk over.

Groot-Britannië heeft geen (geschreven) grondwet, dus ze hebben daar geen regels voor.

Absurd eigenlijk, want het is natuurlijk bepaald niet uitgesloten dat een premier plotseling komt te overlijden, of in coma raakt, gaat dementeren of in een psychose raakt.

Maar het zal er in de praktijk op neerkomen dat zolang de Conservatieven geen trek hebben in nieuwe verkiezingen, Dominic Raab veel ruimte zal krijgen om het kabinet te leiden.

Mr. Peter Bone, conservatief parlementslid, heeft half maart nog getracht Johnson ertoe te bewegen een formele procedure op te tuigen, in het geval hij buiten westen zou raken, of erger.

Zo te lezen werd dat niet enthousiast ontvangen. Dus als Johnson komt te overlijden, krijg je een constitutionele crisis. Met een beetje geluk valt het kabinet.

#19 Bismarck

@18: “Dus als Johnson komt te overlijden, krijg je een constitutionele crisis.”
Je hebt net uitgelegd dat het VK geen constitutie heeft, dus een constitutionele crisis kan helemaal niet. Overigens volgt er ook gewoon geen crisis. De koningin kan gewoon een nieuwe premier aanstellen en als die het vertrouwen van een Lagerhuismeerderheid heeft, kan die gewoon doorregeren tot de volgende plenaire verkiezingen (en zo niet, volgen er gewoon nieuwe verkiezingen*). Is al meermaals gebeurd.

*Edit: Blijkbaar is dat niet eens nodig, de koningin kan gewoon nieuwe (of zelfs dezelfde) premiers blijven aanstellen, tot er wel eentje wel een meerderheid krijgt (althans zo ging dat in 1812, ook een tijd van een wereld in crisis).

#20 Prediker

@9 Great Game India functioneert op dit dossier als een aggregaat voor gejatte reportages die in hun (anti-Chinese) straatje passen, en die ze tendentieus selecteren, en nog tendentieuzer weergeven, qua koppen, illustraties en links.

Neem nu de titel van dit verhaal: ‘Chinese Researchers Caught Stealing Coronavirus From Canadian Lab’ en vergelijk dat met het origineel bij de Canadese publieke omroep: ‘Ouster of researchers from National Microbiology Lab still a mystery’.

”I think it’s unfortunate. It’s all speculation. We have no idea what the investigation is about. The fact the RCMP is involved to me doesn’t mean anything at all, because they just need somebody external to their investigation,” said Gary Kobinger, professor in the Department of Microbiology and Infectious Diseases and director of the Research Centre on Infectious Diseases at Laval University in Quebec.

Die Kobinger benadrukt in dat stuk ook nog eens dat de Chinezen zoveel meer expertise in huis hebben dat er niks uit het Westen te stelen valt op het gebied van know-how of virussen, waar de Chinezen zelf geen toegang toe hebben.

“The Chinese – they have so many scientists, it’s unreal. What we can do in six months, they can do in a month. There is nothing, nothing, nothing that I can see from my side that they would benefit from us in terms of knowledge, in terms of re-agents,” Kobinger said. “They have better access to pathogens, everything else, the vaccine, therapies, everything.”

Volgens Kobinger is het een bureaucratische kwestie. Lees je het orginele stuk, dan denk je: wat sneu voor die Chinese topwetenschappers dat ze zo door de mangel gehaald worden.

Toch linkt GGI keer op keer naar dit stuk ter onderbouwing van de stelling dat die Chinese wetenschappers onmiskenbaar spionage hebben gepleegd en daarom de toegang tot het lab is ontzegd.

Sterker nog, ze bouwen daar – met een stuk dat (volgens hen) is gejat van ‘de grootste Chinese TV-zender’ – een complete complottheorie omheen:

Chinese wetenschappers zouden een Mers-coronavirus hebben gestolen uit een Canadees laboratorium, naar China hebben laten smokkelen, en in Wuhan zou dit vervolgens zijn gemanipuleerd in een biolaboratorium waar oorlogswapens worden ontwikkeld.

Afgezien daarvan dat het geen Mers-coronavirus betreft, hebben virologen inmiddels uitgedokterd dat het virus op natuurlijke wijze geëvolueerd is, en niet door manipulatie tot stand gekomen.

Als GGI een onpartijdige, betrouwbare bron was, dan zou ik verwachten dat ze die bevindingen breed uit zouden meten, in plaats van de complottheorieën die ze verkopen. Niet serieus te nemen dus.

#21 Prediker

Dat gezegd hebbende, vind ik dat artikel in de Daily Mail waar je in #3 naar linkt wel sterk.

Maar niet omdat een lid van de Britse ‘emergency committee’ daar iets over zegt, maar omdat allerlei Chinese wetenschappers zelf zo hun vraagtekens blijken te hebben bij de verklaring van de Chinese overheid, dat het virus naar mensen is overgesprongen op de markt in Wuhan.

Vooral het argument dat er verscheidene laboratoria voor virologie en ziektebeheersing in Wuhan staan, waarvan het Centrum voor Ziektebeheersing op minder dan vijf kilometer afstand; en dat in dat Centrum ook geëxperimenteerd wordt met vleermuizen, terwijl de dichtstbijzijnde vleermuizen enkel zo’n 965 kilometer verderop voorkomen, is steekhoudend.

Dat maakt de stelling van de Chinese overheid dat er op die vismarkt in Wuhan wilde vleermuizen ter consumptie werden aangeboden niet zo geloofwaardig. Ook al omdat ze die kennelijk niet terug kunnen voeren naar een patient zero, maar op de markt meerdere bronnen van de uitbraak hebben.

Als het virus uit een virologische of epidemische instelling in Wuhan is gelekt, bijvoorbeeld omdat een of meerdere medewerkers ongemerkt het virus hebben opgelopen en daarna mensen in de omgeving hebben besmet, ligt het voor de hand dat de Chinese overheid dat in de doofpot zou willen stoppen.

Een epidemie, laat staan een pandemie, door nalatigheid van de Chinese overheidsinstellingen zou immers het publieke vertrouwen in de Communistische Partij en de overheid schaden, en dat kan de partij zich niet permitteren. Voordat je weet gaan mensen democratie eisen, en dan is het hek van de dam.

#22 Michiel de Pooter

@13: Nee joh, Trump is toch getest ?

“Yes, I’ve been tested negative on the wuflu. The doctor told me,
it was the most negative test ever made on a human being”.
Uche uche.

#23 Bismarck

@22: Het erge is dat ik niet durf te zeggen dat je die quote verzonnen hebt, zonder hebt te gaan opzoeken.

#24 Joop

Gaan de conservatieven de NHS beter behandelen? Na inhoud van deze tweet van meneer Johnson:

“It is hard to find the words to express my debt to the NHS for saving my life.

The efforts of millions of people across this country to stay home are worth it. Together we will overcome this challenge, as we have overcome so many challenges in the past. #StayHomeSaveLives”

#25 6822
#26 gbh
#27 gbh

@21: Waarom?

China has imposed restrictions on the publication of academic research on the origins of the novel coronavirus, according to a central government directive and online notices published by two Chinese universities, that have since been removed from the web.

https://edition.cnn.com/2020/04/12/asia/china-coronavirus-research-restrictions-intl-hnk/index.html

#28 Prediker

@21 Omdat de legitimatie van de staatsmacht van een allesbepalend de partij in een éénpartijstelsel is, dat de overheid nagenoeg onfeilbaar is.

Als er dan verhalen in omloop komen dat er een wereldwijde pandemie de wereld teistert waardoor de economie in een wereldwijde recessie wordt gestort, omdat de staat in biologisch-medische laboratoria – nabij een miljoenenstad met 6½ miljoen mensen – experimenteert met levensgevaarlijke virussen, en z’n zaakjes niet op orde heeft waardoor die uitlekken, dan zou het vertrouwen in de Partij wel flink eens kunnen afbladderen.

Daar worden degenen die aanzien, macht en inkomen ontlenen aan die Partij zenuwachtig van. Straks stort hun machtsbasis in. Of nog erger: gaat het hele systeem op de schop. En wie weet hoe dat eindigt? Kijk naar de Sovjet-Unie, die is ook uit elkaar gevallen.

Dus er is de partijelite alles aan gelegen om deze informatie onder tafel te krijgen. En de ambtenaren die hierover gaan, weten dat en weten ook wat er van hen verwacht wordt. Men heeft geen instructie van hogerhand nodig. Dat is wat censuur zo effectief maakt: de uitvoerders nemen geen risico. Dus die gaan zelf ijverig aan de slag.

#29 AltJohan
#30 gbh

@28:

omdat de staat in biologisch-medische laboratoria – nabij een miljoenenstad met 6½ miljoen mensen – experimenteert met levensgevaarlijke virussen, en z’n zaakjes niet op orde heeft waardoor die uitlekken

Nog steeds geen hard bewijs maar daar lijkt het wel steeds meer op. Tenminste waarom zou China anders zo’n vreemde move maken. Wat valt er te verbergen als het virus inderdaad van vleesmuizen op een markt afkomstig is? Wie kwam er ruim 2 maanden geleden als eerste met dat verhaal naar buiten? @5

Nogmaals; ik weet niet wat er is gebeurd maar ik doe Boyle niet zonder meer af als complottokkie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*