Belastingadviseurs voor heroverwegen afschaffing dividendbelasting

Het kabinet moet kijken naar alternatieven voor het volledig afschaffen van de dividendbelasting. 

De nieuwe voorzitter van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, Bartjan Zoetmulder, plaatst kanttekeningen bij het huidige kabinetsplan, schrijft het FD (€)

Zoetmulder plaatst als eerste belastingspecialist kanttekeningen bij het kabinetsplan. De partner bij advocatenkantoor Loyens & Loeff is sinds 21 juni voorzitter van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. ‘In de basis is de NOB voor afschaffing, maar wij zeggen tegen het kabinet: kijk naar alle aspecten, ook naar de neveneffecten.’

Tegenover een aantrekkelijker vestigingsklimaat voor hoofdkantoren staan volgens Zoetmulder echter ook nadelen. Hij wijst erop dat vanuit de beursgenoteerde vastgoedfondsen kritiek klinkt. De vastgoedfondsen moeten nu belasting inhouden over het dividend dat zij uitkeren aan hun beleggers. In de kabinetsplannen gaan zij vennootschapsbelasting (vpb) betalen.

De heffing van straks 21% vennootschapsbelasting gaat ten koste van de rendementen van de zogeheten fiscale beleggingsinstellingen (FBI’s) in vastgoed, zegt de NOB-voorzitter. Daar zijn onder andere pensioenfondsen de dupe van. Die beleggen via deze instellingen en krijgen op dit moment de ingehouden dividendbelasting terug.

[Laurens Berentsen, FD]

Open waanlink

  1. 2

    Met de belastinghervormingen gaan de bedrijven per saldo inderdaad meer belasting betalen dus minder rendement. De dividendbelasting was grotendeels aftrekbaar of te omzeilen, iets wat belastingadviseurs graag zien, daar halen zij hun boterham uit. Dit bevestigd maar weer eens dat de linkse frame dat deze belastinghervorming een cadeau aan Shell is, niet klopt.

    Een rem op de vastgoed investeringen is alleen maar een extra bonus in de huidige overspannen vastgoedmarkt.

  2. 3

    Afschaffing van de dividendbelasting icm het heffen van een vennootschapsbelasting over FBI’s lijkt mij een vereenvoudiging van het belastingstelsel. Dat is in principe niet verkeerd, behalve voor fiscalisten.

    Grappig dat fiscalisten, etc meestal de grote vijand van links is – want belastingontwijking – maar als ze iets zeggen wat links klinkt wordt er opeens niet meer getwijfeld aan motieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren