Bedrijfsleven tegen nieuwe belastingmaatregelen

De geplande aanpak van de belastingontwijking schaadt het bedrijfsleven, volgens de werkgevers van VNO/NCW en de Nederlandse Orde van Belasrtingadviseurs NOB.

Kritiek op de bestaande praktijken voor belastingontwijking van met name grote multinationals heeft geleid tot Europese regelgeving die het uitkleden van winsten via renteaftrek vanaf 2019 enigszins moet beperken.

Het bedrijfsleven piept op voorhand nu Nederland deze regels ook moet gaan implementeren.

‘Een algemene renteaftrekbeperking creëert overkill bij ondernemingen waar geen sprake is van misbruik en waar ontwijkingsmotieven geen enkele rol spelen’, stelt VNO-NCW.

En tweede pijnpunt van de werkgevers betreft de rem op de verschuiving van winsten naar landen met lage belastingtarieven.

‘Bij de aanpak van winstverschuivingen naar niet of laag belastende landen, kiest het kabinet voor de variant die volgens VNO-NCW en de NOB schadelijk is voor de deelnemingsvrijstelling. Die vrijstelling houdt in dat moederbedrijven in Nederland niet nog eens winstbelasting hoeven te betalen als dochterbedrijven in het buitenland dat al hebben gedaan.

De NOB wijst erop dat staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes de deelnemingsvrijstelling heeft aangemerkt als ‘kroonjuweel’ van het Nederlandse fiscale vestigingsklimaat. De adviseurs vrezen dat de keus van het kabinet tot dubbele belasting voor bedrijven leidt.’

Het kabinet heeft geen verstand van belastingen stellen de werkgevers vast.

Tax Injustice steunt de plannen wel. Ontwikkelingslanden zullen er van profiteren.

Open waanlink

 1. 8

  “Tax Injustice steunt de plannen wel. Ontwikkelingslanden zullen er van profiteren.”

  Schadelijk voor Nederland dus. Niet doen.

  Als je al belastinghervorming gaat doorvoeren, zorg er dan voor dat ze HIER meer belasting betalen. Niet in afrika.

 2. 9

  @8:
  Drogreden; vals dilemma.
  Als we in Europa een minimum belasting voor bedrijven gaan invoeren(dus gaan verhogen), hebben we hier meer inkomsten maar zullen bedrijven in ontwikkelingslanden ook minder incentive hebben om daar de belasting te ontwijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren