Justin Trudeau, de nieuwe premier van Canada presenteerde zijn nieuwe kabinet, dat volgens hem een afspiegeling is van de Canadese maatschappij. De helft van de leden zijn vrouw, en gevraagd naar de reden gaf hij het enige goede antwoord: “Because it’s 2015”.
Reacties (5)
De twee belangrijkste eigenschappen van een persoon zijn zijn/haar huidskleur en geslacht. De rest is van ondergeschikt belang.
Wel leuk dat van alle goede punten van deze premier niks op sargasso komt. Alleen zijn racistische en seksistische personeelsbeleid komt ter sprake.
@1.
Oké, de goede punten, noem ze, in plaats van poepen zoals je gewoonlijk doet.
Het enige goede antwoord lijkt mij dat hij de meest geschikte mensen heeft gekozen.
@1: In een wereld waarin discriminatie wijd verbreid is, kun je die discriminatie niet bestrijden door elk onderscheid te ontkennen of te negeren. Dat is wel het einddoel, maar niet de juiste weg erheen. Daar kun je het mee oneens zijn, maar het is een opvatting die te verdedigen is en het is het goed recht van een gekozen politicus om daarnaar te handelen.
En over de kwaliteit van de kandidaten: het beste voetbalelftal bestaat niet per definitie uit de spelers die individueel het beste zijn. Het is sowieso een mythe, wat mij betreft, dat er voor elke functie een unieke allergeschiktste kandidaat bestaat. Als je kunt kiezen uit heel veel goede kandidaten (er zijn 35 miljoen Canadezen, velen van hen hoogopgeleid) dan zijn er veel meer criteria denkbaar voor het kiezen van een team, dan alleen de vraag wie er op papier net een procentje beter is dan de anderen.
Politici hebben de taak om het land vorm te geven op een manier die past bij hun principes en in overeenstemming met wat ze hun kiezers hebben beloofd. Het overbrengen van de boodschap ‘in dit land kunnen mensen van alle geslachten en etniciteiten een belangrijke rol spelen’, kan een belangrijk onderdeel zijn van wat een partij wil bereiken.
In dit soort gevallen is het onderscheid tussen symboliek en inhoud niet meer van toepassing. De symboolfunctie is hier de inhoud en kan leiden tot verandering in de maatschappij. Als je daarin gelooft als politicus, dan mag je daar best naar handelen. Dan mag je een keer een statement maken.
Of je ‘positieve’ discriminatie ook in alledaagse beroepen moet toepassen is naar mijn mening een andere discussie. Maar in de politiek vind ik er in sommige gevallen niets mis mee.
@grolschje
Lol! Denk eens na over de logische implicaties van die opmerking? Bij sollicitaties, bijvoorbeeld? Het zou wel een hoop verklaren in de top van het bedrijfsleven, overigens :)
Lol. misschien moet je toch even wat definities opzoeken.