Banken zijn vooral gebaat bij eenvoudige regels

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (7)

#1 Ernest

Doet denken aan de aanwijzingen bij kinderen met een stooornis: “Voordat een kind met een ontwikkelingsstoornis doeltreffend geholpen kan worden is het belangrijk om te weten wat er precies met hem of haar aan de hand is. Laat een zo duidelijk mogelijke diagnose stellen. Stel vast hoe het kind in elkaar steekt en waar het veel of nauwelijks problemen mee heeft. (…)
Kinderen met een ontwikkelingsstoornis zijn het meest gebaat bij een overzichtelijke en voorspelbare omgeving. (…) Dit maakt het voor het kind eenvoudiger zich goed te gedragen. (…) Duidelijke regels en afspraken kunnen een situatie voor het kind overzichtelijk(-er) maken. Ook de communicatie met het kind moet zo duidelijk mogelijk zijn. (…) Ook is het belangrijk om korte, begrijpelijke zinnen te gebruiken en om slechts één opdracht tegelijk te geven.
Het is belangrijk om gewenst gedrag te belonen, bijvoorbeeld door het geven van een complimentje of een klein cadeautje. Beloning werkt in de meeste gevallen beter dan straf en is dus een belangrijk hulpmiddel om het gedrag van het kind positief te beïnvloeden.”

#2 frank

“Er valt meer te verwachten van zelfregulering van de markt” in de tweede zin. Nog nooit zo snel klaar geweest met een artikel.

#2.1 pedro - Reactie op #2

Zelfregulering is de dooddoener van de vrije markt adepten. Het probleem is, dat zelfregulering op onvolkomen markten niet werkt.

De oplossing voor het probleem is niet om een beroep te doen op de zelfregulering van de markt, die tot nu toe niet heeft gewerkt. Vanwaar komt het optimisme in het artikel, dat dat nu wel gaat werken?

#3 Key

Hehehe, dat was ook het moment dat ik afhaakte. Na die zin is de rest van het artikel 100% voorspelbaar. Het AFM (onze nationale financiele waakhond met rubber tanden) moet vooral niet te ingewikkelde regeltjes gaan maken, dan moeten we nog harder denken hoe we de toekomstige ‘investment vehicles’ zo moeten inkleden dat het een betrouwbare investering lijkt (‘winst verdriedubbelaar?’ nah).

#4 su

Ik hield al op bij Nyenrode..

#5 Toko Senang

Ik denk dat de regelgeving de “altijd prijs” houding van de bankiers moet doorbreken. In goede tijden krijgen ze bonussen als ze grote risico’s nemen, in slechte tijden krijgen ze bonussen omdat ze anders “naar de concurrent gaan”. In beide gevallen betaalt de consument.

De bankregels
– moeten straf- of civielrechtelijke vervolging in het vooruitzicht stellen wanneer een bank dreigt om te vallen en er overheidsingrijpen nodig is.
– moeten een zorgplicht instellen voor bankproducten die verder gaat dan het huidige obligaat aflopen van een controlelijstje. Op basis van een algemeen artikel kan de consument worden beschermd. Iets van “de werkgever neemt maatregelen waarmee hij zorg draagt dat de afnemer van deze diensten adequaat beschermd wordt. En natuurlijk strafrechtelijke of civielrechtelijke gevolgen in het vooruitzicht stellen bij verzaken van deze zorgplicht.

Ik denk dat die aandelen leaseconstructies dan anders waren beoordeeld, en in ieder geval had er vervolging kunnen worden ingesteld. Wat zouden de blauwe boorden criminelen kunnen leren van de witte boorden criminelen.

Wetten moeten eenvoudig zijn en voor bankiers moet er naast een bonus, zeker een malus zitten aan hun handelen. Daar hebben we geen Basel voor nodig en kan de laffe rubbertanden AFM worden afgeschaft.

#6 Harm

Nationaliseren die hap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*