Banken verdienden tenminste twee miljard euro aan Vestia-debacle

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
Dossier:

De Volkskrant:

Door de Nederlandse woningcorporatie complexe financiële producten te slijten, incasseerden bankiers 500 miljoen tot 1 miljard euro, zo schatte hoofdrolspeler Arjan Greeven gisteren in een openhartig verhoor voor de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties.

Toen er paniek uitbrak bij Vestia en de toezichthouders was dat reden voor extra feest in de City. Volgens voormalig Fortis-handelaar Jako Groeneveld, die gisteren ook werd verhoord, hebben de banken in die chaos nog eens 1,5- tot 2 miljard euro verdiend. ‘Toen naar buiten kwam dat Vestia van al haar contracten af wilde, is daar in de City vol op gespeculeerd. Vestia werd slachtoffer van de verkopen die ze zelf wilde doen.’

En dat geld zal dus door Vestia- en andere corporatiehuurders moeten worden opgehoest.

In feite kun je het die bankiers niet eens kwalijk nemen: die deden gewoon waarvoor ze worden betaald.

Wat we ons wél moeten afvragen, is waarom we een systeem accepteren waarbinnen het überhaupt mogelijk is dat huurders in de sociale sector twee miljard aan een stelletje zakenbankiers moeten afdragen.

Op de een of andere manier denk ik niet dat de politiek zich de vingers aan die vraag zal durven te branden. In plaats daarvan zal wel iets worden geroepen over individuele schuld en strenger toezicht…

Open artikel

Reacties (12)

#1 Christian Jongeneel

Natuurlijk kun je het die bankiers wel kwalijk nemen. Ze deden helemaal niet waarvoor ze betaald werden. In plaats van hun klanten te dienen kleedden ze hen uit.

#2 roland

@0: “denk ik niet dat de politiek zich de vingers aan die vraag zal durven te branden”
en @o: “die bankiers deden gewoon waarvoor ze worden betaald”
Wat is zo “gewoon” aan zelfverrijking met overheidsgaranties?

#3 okto

@0

In feite kun je het die bankiers niet eens kwalijk nemen: die deden gewoon waarvoor ze worden betaald.

Kletskoek. Die bankiers verkochten volkomen schimmige producten met behulp van ernstig misleidende blabla en hebben doelbewust geprobeerd (en zijn er in geslaagd) om hun klant Vestia een hele vette poot uit te draaien.
Dat Vestia daar in trapte valt hen zeker te verwijten; dat pleit de banken echter geenszins vrij. Je gaat ook niet zeggen dat een dief niets te verwijten valt omdat hij gewoon doet waar hij voor betaald wordt: de boel beroven.

Het meest trieste van de zaak is dat nog steeds de politiek zulk soort bankiersuitschot alsmaar de hand boven het hoofd houdt. Met name Cameron kan daar wat van.

Maar het allereerste wat er moet gebeuren is dat de vanzelfsprekendheid van die vette bonussen aangepakt moet worden. Dat zo’n van Woerkom weer drie ton meekrijgt is weer een impliciete boodschap dat zulk soort beloningen normaal zijn. Los van het feit of die beste man nou veel gedaan heeft voor de ANWB of niet: zulk soort beloningen zijn gewoon niet normaal. Het raakt kant noch wal. De associatie dat iemand 100 tot 1000 keer zo veel kan verdienen dan een ander, en dus kennelijk 100 tot 1000 keer zo goed is, moet helemaal weg.

#4 Niet JeZus

“In feite kun je het die bankiers niet eens kwalijk nemen: die deden gewoon waarvoor ze worden betaald. ”

Zo lust ik er nog wel eentje zeg!

#5 AndreSomers

@3: Het grootste probleem vind ik nog dat ze dat soort bonussen meekrijgen als ze worden _weggestuurd_. Het is dus geen bonus voor succes, maar voor falen. Dat is werkelijk bizar. Ik zou een regeling dat in een organisatie de bestverdienende werknemer maximaal 10x (ofzo) het salaris van de minstverdienende werknemer best het overwegen waard vinden. Probleem: je zal zien dat managers of andere topverdieners dan ineens extern worden ingehuurd, net zoals TV presentatoren zichzelf verhuren via een eigen BVtje om onder de normen uit te komen.

#6 roland

@5: Een deugdelijke regeling kan dat ondervangen.
Is een faktor 10 niet ook bizar?

#7 Bismarck

@1: En vergeet niet dat ze via via 10 miljoen commissie betaald hebben aan nota bene een werknemer van Vestia, zoals ik hier gisteren las. Dat riekt toch verdacht veel naar steekpenningen.

#8 Lord Flash

Ik blijf toch met twee vragen zitten:

1) als besloten is de derivaten af te kopen, hoe is dat besluit dan genomen? Je kan ook de margin call afkopen en wachten tot de rente weer stijgt. Wordt die beslissing nog getoetst?

2) Wat als Vestia “gewoon” failliet was gegaan? Is die optie uberhaupt overwogen? Waren we dan nog steeds 2 miljard belastinggeld kwijt geweest aan de derivatencounterparts?

#9 Derpjan

@8

Ik heb het cijfer 5 miljard horen noemen als bedrag dat was kwijtgeraakt bij faillisement.

#10 Toni Niet ingelogd

Twee miljard, daar hadden we ook 32 joint strike fyra’s voor kunnen kopen

#11 Matthijs2

Een woningbouwcorporatie moet sociale huurwoningen bouwen en onderhouden, niks anders. Huur een paar klusbedrijven in om dat te doen, een goede boekhouder die in- en uitgaven bijhoudt, klaar. Moeilijker moet je het niet maken.

Met miljarden speculeren in financiele transacties die je niet begrijpt, doe je maar met je eigen geld. Lijkt mij geen raar uitgangspunt.

#12 Dehnus

De banken in kwestie gelijk beboeten met het winstbedrag. Soms moet je eventjes op zijn Soviets herverdelen in dit soort dingen. (Net als je anders lekker Republikeins hard moet zijn ;)).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*