Artsen missen cruciale symptomen van hartproblemen bij vrouwen omdat ze er te verzorgd uitzien

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - ‘Atrial fibrillation’, wat Google Translate vertaalt als ‘boezemfibrilleren’, is een hartconditie die de kans op een beroerte vier keer hoger maakt. Uit een studie uitgevoerd in Frankrijk blijkt dat vrouwen onder de 70 56% minder vaak behandeld worden voor de conditie omdat ze er gezond en verzorgd uitzien. De onderzoekers schatten dat er per jaar duizenden vrouwen aan een beroerte sterven omdat ze niet behandeld worden voor de hartconditie.

De studie werd afgelopen weekend gepresenteerd in Amsterdam op de conferentie van de European Society of Cardiology. Vooralsnog hebben we de studie nog niet kunnen vinden online. Tips zijn welkom.

Open artikel

0

Reacties (2)

#1 MrOoijer (Jan van Rongen)

Dit is uit een persbericht van de conferentie.

http://www.escardio.org/about/press/press-releases/esc13-amsterdam/Pages/GPs-undertreat-women-AF.aspx

Meestal komen de publicaties pas na een conferentie. Het artikel is dus nog niet peer-reviewed.

Zoals gebruikelijk wordt de boodschap van de wetenschapper tamelijk verminkt. Het persbericht gaat over vrouwen jonger dan 75, niet jonger dan 70. Het gaat niet om “56% minder vaak” , maar om een zg. Odds ratio van 56% – dus het moet zijn: 44% minder vaak (dan mannen onder de 75 jaar) .

Het persbericht zegt verder dat vrouwen ouder dan 75 toch ook nog 33% minder vaak worden behandeld dan mannen. Er wordt niet aangegeven waarom over de hele linie vrouwen minder vaak worden behandeld in deze omstandigheden in Frankrijk.

Het er “te verzorgd uitzien” is geheel aan de fantasie van de arts ontsproten. Het gaat om een groep patiënten met een mediane leeftijd van 77 jaar.

#2 Henk van S tot S

Mocht dit allemaal kloppen, dan klopt de wijsheid, wie mooi wil zijn moet pijn lijden niet meer:
Na wat stevige steken gaan de mooie dames gewoon de pijp uit ;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*