1. 1

  Heel goed stuk van iemand die echt verstand van zaken heeft

  Het zou mooi zijn als ze eens weergaven hoe moeilijk het is voor sommige mensen om in de schuldsanering terecht te komen.

  Het is al meteen bij de invoering van die verplichte zorgverzekering bij CVEZ bij wanbetaling boete aangekaart hoe averechts het uitpakt om wanbetalers te straffen met een boete. Dat daar dan toch niets mee gebeurt, dat vind ik zo gruwelijk.
  Coalitiebelangen. Zo zo. Stel je toch eens voor dat je een motie van de oppositie aanneemt.
  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33683-8

  Hoeveel miljarden kost dit nou. Dit gaat maar om heel weinig geld, die boete is 30 euro per maand. Maar iemand die moet rondkomen van 100 euro per maand die vindt dat echt niet weinig.

 2. 2

  Uit het stuk:

  Iemand heeft een achterstand heeft van zes maanden à 111 euro…

  En hier zit het dus al mis. Ik heb zelf de situatie van de andere kant meegemaakt (jaar verblijf in buitenland, huis verhuurd), als schuldeiser dus. Huurders die niet betalen. Je moet er echt bovenop zitten, juist in het belang van de schuldenaars. Die zes maanden zijn veel te lang.

  De aanpak zou moeten zijn:
  * Meteen bij de tweede maand maatregelen, saneringsregeling en verplichte schuldbegeleiding.
  * Betere registratie. Als verhuurder kun je b.v. vrijwel niks, er is haast geen instantie die schuldenaars registreert, behalve als het allang de spuigaten uitgelopen is. Die registratie is wel sneu voor de schuldenaar, maar anderszijds voorkomt dat dat er nog meer problemen komen. De mensen waar ik het over heb hadden overal al schulden, bleek achteraf.
  * Minder snel met boetes werken. Als iemand niet betaalt, kan hij de boete ook niet betalen.

  Overigens is het lang niet altijd puur armoede en pech wat de situatie veroorzaakt. Bij veel mensen is het een gebrek aan organisatorische vaardigheden, en bij een deel is het nonchalance tot en met een houding die ronduit aan de oplichterij grenst. Maar dat laatste is relatief een kleine groep.
  Een cursus “hoe ga ik met geld om” is trouwens denk ik sowieso geen overbodige luxe voor veel van de minima – maar ja, dan zit je al snel in de sfeer van betutteling. Desalniettemin denk ik dat het sowieso snel verplicht gesteld zou moeten worden voor mensen die in de schulden raken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren